Een rondje Het Oude Noorden
13 december 2021 door Raymond Swaep
Raymond groeide op in Rotterdam Zuid, maar woont het grootste deel van zijn leven op Noord. De wijk het Oude Noorden, zo strategisch gelegen tussen Hillegersberg en het centrum in, heeft een speciale plek in zijn hart. Van zorgenkindje heeft deze wijk zich ontwikkeld tot een geliefde woonplek met veel trendy eetgelegenheden en winkeltjes, verrassende architectuur en leuke festivals. Raymond neemt je mee voor een rondje het Oude Noorden.
Het begin
Om de volle binnenstad te ontlasten begon Rotterdam vanaf 1870 met de ontwikkeling van het Oude Noorden. Aan de sjieke Noordsingel werden de eerste huizen gebouwd. In de smallere zijstraten kwamen woningen voor arbeiders en zo ontstond het karakteristieke fijnmazige stratenpatroon. Er bevindt zich in de wijk nog veel architectuur van voor de Tweede en zelfs Eerste Wereldoorlog. Stadsvernieuwing en renovatie zorgen voor een afwisselende wijk. De bevolking is zeer gemengd, van jong tot oud en met diverse nationaliteiten. Het Oude Noorden ligt tussen de Gordelweg, de Rotte, de Noordsingel en de Bergweg in.
Vooral oud speler van Feyenoord, Coen Moulijn, is nog volop in de wijk aanwezig. Het vermaarde ‘muurtje van Moulijn’ staat in zijn geboortestraat, de Bloklandstraat. Op een gevel in de Moerkapellestraat bevindt zich een twaalf meter hoge muurschildering.
De Rotte
Ik begin mijn wandeling aan de Soetendaalse Kade, daar waar de Rotte de stad instroomt. Vooral in de lente en de zomer is het hier langs het water en onder de grote bomen heerlijk wandelen. Eetcafé ’t Trefpunt, wiens geschiedenis zo nauw verweven is met de wijk, heeft een prachtig terras aan de Rotte.
Ik vervolg mijn wandeling en kom terecht op het Zwaanshals, misschien wel the place be in het Oude Noorden. In deze gezellige straat is van alles te verkrijgen en vooral te proeven. Hip, authentiek, van ver weg of dichtbij, uit alle windstreken is hier wel iets te vinden.
Evenwijdig aan het Zwaanshals loopt langs de Rotte de Zaagmolenkade. Deze stek heeft zich als een heuse hotspot ontwikkeld met adressen als Destino, de Brunch Club en Brouwerij Noordt. De Zaagmolenkade en het Zwaanshals komen uit op het Noordplein. Dit met bomen gevulde plein is een ontmoetingsplaats voor veel omwonenden en een graag geziene gastheer voor festivals en evenementen.
Vanaf het Noordplein loopt dwars door de wijk tot aan de Bergweg de Noorderboulevard, die overgaat in de Zwart Janstraat. Deze lange winkelstraat is een begrip in Rotterdam en trekt mensen van heinde en ver.
De Zwart Janstraat is vernoemd naar Smid Swart Jan die op 7 en 8 april 1572 tijdens de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke rol speelde bij de verdediging van Rotterdam tijdens de aanval van de Spanjaarden.
Ik steek het Noordplein over en loop richting de Noordsingel. Deze statige 19e-eeuwse singel met de mooie panden en het vele groen is een lust voor het oog. Groepen zwanen nemen al jaren bezit van de singel. Haast of niet, als ze willen oversteken heb je maar te wachten.
Halverwege de Noordsingel bevindt zich het voormalige monumentale Gerechtsgebouw met de gevangenis. De boel is flink onder handen genomen voor het project Tuin van Noord.
Met behoud van het cultuurhistorische en architectonische karakter is het voormalig monumentale Gerechtsgebouw verbouwd tot een mooie plek om te wonen, werken en recreëren. Een openbare binnentuin zorgt ervoor dat iedereen een kijkje kan nemen. Weer een uniek stukje Rotterdam!
Pleinen
Ik verlaat de Noordsingel en duik de smalle Burgemeester Roosstraat in. Na het passeren van de levendige Zwart Janstraat sta ik in de knusse Gerard Scholtenstraat. Mooie volle bomen, gekleurde huisjes, prachtige gevels en het mooie voormalige Heilige Geesthuis zorgen voor een rustieke sfeer. Liefhebbers van de goede Franse Bistro kunnen hier terecht bij Mevrouw Meijer. Café de Bel zit een stuk verderop op een plek waar een kroeg hoort te zitten, op een hoek! In deze kroeg kun je terecht voor een lekker glas en goede muziek in een ongedwongen ambiance.
“Halte Burgemeester Roosstraat Huis van Bewaring. Alle gedetineerden uitstappen!”
Voorbij de Bel sla ik rechtsaf de Benthuizerstraat in en kom uit op het Pijnackerplein. Dit plein met een muziekkoepel uit het begin van de 20e eeuw is omzoomd met stijlvolle 19e – eeuwse panden. Door de vele evenementen die georganiseerd worden voor kinderen en volwassenen heeft het Pijnackerplein een sterke sociale functie. Je proeft hier heel nog sterk het vooroorlogse Rotterdam.
Een stukje verder ligt het idyllische Brancoplein. Met een beetje fantasie waan je je hier, op het terras van Restaurant Tosca, ergens in Zuid-Europa.
Festivals
Het Oude Noorden staat bekend om de vele leuke festivals en evenementen die het hele jaar te bezoeken zijn. Zoals de Rotterdamse Oogstmarkt, Muziek op de Rotte, Open Monumentendag en nog meer.
Het was weer een heerlijke wandeling. Er valt zoveel te zien en te beleven in deze wijk die volop in ontwikkeling is. Kies een mooie dag uit, trek een paar lekkere wandelschoenen aan en ontdek wat het Oude Noorden allemaal te bieden heeft.
Het Oude Noorden is met openbaar vervoer goed te bereiken met tram 4 en 8. Treinstation Rotterdam-Noord ligt op een steenworp afstand van de wijk.
Share
Terug naar overzichtMeer van Raymond Swaep
Raymond bezoekt foodwalhalla De Markthal met De Rotterdam Tours
Raymond komt, vooral in de donkere maanden van het jaar, graag in foodwa...
16 dec 2021 door Raymond SwaepRaymond bezoekt het Chabot Museum en de Van Nellefabriek
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus, een vooruitstreven...
7 feb 2020 door Raymond SwaepRaymond fietst langs drie bijzondere transformatieprojecten
Rotterdam is een jonge en dynamische wereldstad die zichzelf in hoog tem...
26 jun 2019 door Raymond Swaep