Chinees Nieuwjaar

Vier Chinees Nieuwjaar in Rotterdam met cultuur, vuurwerk, veel eten en puppy love!

15 februari 2018 door Studio Maky

De komende dagen kom je waarschijnlijk mega grote honden in de stad tegen, wordt het wijkpark Het Oude Westen omgetoverd tot een Aziatisch festivalterrein en dansen er overal kleurrijke leeuwen en draken rond de West-Kruiskade; Chinees Nieuwjaar komt eraan! Man-Yee en Kwannie van Studio MAKY vertellen je in dit blog alles over dit bijzondere feest!

Het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival wordt dit jaar gevierd met veel activiteiten in en rondom het centrum van Rotterdam. Officieel begint Chinees Nieuwjaar op aanstaande vrijdag 16 februari en wordt het groots gevierd op zaterdag 17 februari in Rotterdam.

Sinds een paar jaar geleden zijn we als Studio MAKY betrokken bij het décor van het festival. Dit jaar staat onze Zodiac- poort bij de ingang van Wijkpark Het Oude Westen om iedereen met vrolijke nieuwjaarswensen te begroeten. Ook hebben we dit jaar twee lichtboxen gemaakt voor in het park in het teken van het Lentefestival. Geïnspireerd op de Chinese sterrenbeelden, worden alle 12 dieren op volgorde afgebeeld op de poort. Volgens een legende organiseerde Keizer Jade een race waarbij de eerste 12 dieren die de eindstreep zouden halen een plekje zouden krijgen in de dierenriem. De kat zou zijn verslapen en te laat aankomen door een truc van de rat. Er is helaas daarom ook geen jaar van de kat.

Naast traditionele decoratie zoals lantarens en rode geluksversieringen zijn we erg enthousiast dat er steeds meer ontwerpers en kunstenaars worden gevraagd om mee te doen aan verschillende uitingen en activiteiten voor het festival. Het festival wordt steeds meer een traditionele en hedendaagse mix van de Chinese cultuur waar iedereen welkom is om het nieuwe jaar met veel geluk én eten te vieren.

Jaar van de Hond

Dit jaar is het jaar van de Hond en worden er 10 grote honden verspreid door heel de stad. Je kunt ze terugzien in o.a. de Koopgoot, bij de Markthal en de West-Kruiskade. Elke hond is uniek beschilderd door verschillende Rotterdamse kunstenaars van MeLikePainting, Gallery RR en Studio Zi. Ook wij hebben een grote gelukshond onder onze hoede genomen en gaan we die live schilderen in de Bijenkorf op zaterdag 17 februari. Je kunt zelf ter plekke je allermooiste, gekste en liefste gelukswensen schrijven bij de grote wensboom. Volgens de Chinese astrologie zal het Jaar van de Hond een goed jaar zijn voor financiële zaken. Ook zal je meer aandacht besteden aan je gezondheid en wordt het vooral een actief, en opgewekt jaar. Dus wil je graag iets beginnen is dit jaar misschien wel jouw jaar!

Culturele en Culinaire tocht

We zien dat het ‘Rotterdam Chinese New Year’ steeds toegankelijker wordt voor iedereen, jong en oud, maar ook voor liefhebbers van de Chinese muziek, film en natuurlijk van Chinees eten. Op vrijdag 16 februari kun je bijvoorbeeld genieten van het concert ‘Sounds of China’ met zangers Lan Lan in De Doelen. Dit natuurlijk onder het genot van de traditionele Nieuwjaarscake en thee.

Zelf zijn we ook erg nieuwsgiering naar de Peking Express. Hierbij wordt een tram omgebouwd tot een rijdend restaurant. Een andere aanrader is het Chinees fondue feest op zondag 18 februari in Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht.

Kortom er is genoeg te zien en te beleven! Kom aanstaande zaterdag naar de West-Kruiskade en ontmoet dansende draken, leeuwen enthousiaste mensen. Misschien kom je zelfs de God of Fortune tegen! En mis ook het grote vuurwerk niet!

新年快樂/Xīnnián kuàilè/Gelukkig nieuwjaar!

Kijk voor het volledige programma op www.rcny.nl.

Deze blog is geschreven door Man-Yee Mok en Kwannie Tang van Studio MAKY. Kijk voor meer informatie over dit creatieve duo op hun Instagram of check www.studiomaky.com.

Foto’s: Evert Buitendijk, Niké Dolman en Studio MAKY.

Blog_Studio-Maky_CNY_6 Blog_Studio-Maky_CNY_6