Camera Japan festival

Japanse cultuur, eten en films tijdens Camera Japan

26 september 2018 door Man-Yee Mok en Kwannie Tang

Beleef de Japanse cultuur, eten en films dit weekend tijdens het 13e Camera Japan festival! Gastbloggers Man-Yee Mok en Kwannie Tang van Studio MAKY nemen je mee in de sfeer van het festival en delen hun top 5!

Het Camera Japan festival start deze week en presenteert veel bijgelovige activiteiten naast een gevarieerd filmprogramma in teken van de Japanse cultuur. Elk jaar maken bezoekers in LantarenVenster kennis met vele facetten van het land van de rijzende zon. Het thema dit jaar is ‘Superstitious’ en er wordt meer aandacht besteed aan de spirituele, onbekende wereld van Japan. Je ziet het thema terug in speciaal geselecteerde films, randprogrammering en de aankleding van de festivallocatie. Vooral Japanse bovennatuurlijke, mythische wezens en monsters, ook wel ‘Yokai’ genoemd, worden uitgelicht en tot leven gebracht tijdens het festival.

Sinds een paar jaar zijn we als Studio MAKY, samen met decor en productie coördinator Sera Edgington verantwoordelijk voor de aankleding van het festival. Verwacht veel ondeugende wezens verstopt in alle hoeken van bioscoop Lantaren Venster en minstens een 6 meter grote ‘Tsuchigumo’ spin die je vrolijk verwelkomt.

Camera Japan to do

Wondere Wereld van Japan

In Japan worden ‘yokai’ monsters en geesten niet perse als eng of griezelig gevonden zoals traditionele geesten in de westerse wereld. Yokai kunnen vriendelijk van karakter zijn of juist geestig of vol kattekwaad. De yokai-wereld gaat tot honderden jaren terug in de Japanse cultuur en folklore en is nog steeds zichtbaar in de hedendaagse moderne samenleving. Van bijgeloof tot zegeningen van bijvoorbeeld een nieuw huis of flitsende auto om kwade geesten buiten de deur te houden en je veilig te voelen. Of juist goed zorgen voor je spulletjes, zodat ze niet in kwade geesten veranderen als ze worden verwaarloosd. Het zijn kleine dingen die je misschien niet snel als buitenstaander zal opmerken. Tijdens het Camera Japan festival heb je als bezoeker de mogelijkheid om de spirituele mysterieuze kant van Japan te ontdekken!

Er is voor iedereen wat wils!

Studio MAKY

Punk kick-off in WORM en gezegende opening in LantarenVenster

Het festival start vandaag met een kick-off in WORM met een live optreden van Yamane Hoshiko (violist meets electro) en punk documentaire ‘Mother Fucker’ waar je een kijkje neemt in de punk wereld van Tokyo.

Donderdag 27 september start het festival officieel in Lantaren Venster met een bijzondere opening van de eerste niet-Japanse shinto priester meester Paul de Leeuw (niet verwarren met de gelijknamige tv-persoonlijkheid). Camera Japan wordt volgens het traditionele shinto ritueel gezegend voor een voorspoedige verloop van het festival. In het ‘superstitious’ thema worden hierbij ook de kwade geesten geweerd. Een bijzondere ervaring om mee te maken.  Daarna kan het festival beginnen met een zeer uitlopende programma van films, workshops, festivalmarkt met Japanse producten en eten, expo, muziek, theater en dansvoorstellingen. Er is voor iedereen wat wils!

Camera Japan Festival top 5

Kan je niet kiezen? Dan is hier onze top 5:

1 Workshop ‘Matcha’ en ‘Sake’ proeverij.

Bij deze twee workshops leer je alles over de populaire Japanse groene thee en rijstwijn. Bij de matcha workshop leer je hoe je je beste groene thee maakt en welke smaakvarianten er zijn. Bij de sake workshop, gegeven door Yoigokochi sake importers, proef je de highlights van hun pure sake collectie. Vergeet niet ‘Kanpai’ te roepen (proost)!

Matcha workshop op zaterdag 29 september om 15.00

Sake tasting workshop op zaterdag 29 september om 21.30

2 Filmbrunch met de film ‘Mori, the Artist’s Habitat’

Krijg je niet genoeg van de Japanse keuken, dan is de jaarlijkse filmbrunch een aanrader met een aansluitende film om jezelf te verwennen op een luie zondag. Het internationale team zal je verrassen met een mix van hartige en zoete brunch met vervolgens een hartverwarmende film om even uit te buiken!

Filmbruch op zondag 30 september 11.00, de film begint om 12.30

3x Japans eten

Allegaartje

Allegaartje

Korean Food by Allegaartje In het Koreaans restaurant van Alleg...
Ono

Ono

Ono is een Japans restaurant met prachtig uitzicht op de Oude Binnenhave...
Yama

Yama

Een echte Japanse ervaring in het hart van Rotterdam. Het concept van Ya...

3 Camera Japan Quiz

Voor die-hard Japan liefhebbers is er dit jaar een Camera Japan Quiz waar je je kennis over Japan in volle glorie kan laten zien! Strijd in teams om je kennis te testen op het gebied van Japanse cinema, kunst, cultuur, geschiedenis, taal en meer! Deelname is helemaal gratis en win fantastische goodie bags! Ga de uitdaging aan en stuur een mailtje naar quiz@camerajapan.nl

Camera Japan Quiz op vrijdag 28 september 22.00

4 Kids’ Day

Heb je kids onder je hoede en wil je samen het festival bezoeken? Dat kan op de speciale zondagmiddag, waar kinderen helemaal zichzelf tot monsters kunnen transformeren met verschillende workshops en spelletjes. Ook kunnen de jonge bezoekers met hun ouders en begeleiders op de foto bij de beruchte photobooth vol maffe (monster)pakken en krijgen ze een fotoprint mee. Als monsters verkleed gaan we daarna naar de filmzaal voor een speciaal geselecteerde Japanse Kids’ Day film, voor iedereen geschikt en begrijpbaar!

Kids’ Day op zondag 30 september van 13.00 tot 17.00 (film start om 16.00).

5 Camera Japan Films

Natuurlijk draait Camera Japan ook om films, wie van animatie houdt zijn de klassieke film ‘Pom Poko’ van Studio Ghibli mede-oprichter Isao Takahata een aanrader. Maar ook de nieuwste korte animaties zijn een lust voor het oog. Dit jaar ontdek je vier speciale animated shorts in het programma met de meest bijzondere, hedendaagse, mafste en geestige animaties. Speciaal voor het thema zijn er aantal films over de bovennatuurlijke wereld van Japan zoals ‘Destiny, The Tale of Kamakura’, maar daarnaast zijn ook films, klassiekers en documentaires in verschillende genres.

Studio MAKY

Studio MAKY

Studio MAKY turns colorful designs and concepts into real life installations and interactive activities, specialized for events and cultural projects.

Zoals je leest genoeg te beleven voor de aankomende dagen! Tanoshinde kudasai/Veel plezier en tot ziens in LantarenVenster!

Dit artikel is geschreven door onze gastbloggers Man-Yee Mok en Kwannie Tang van Studio MAKY.