Proef het echte Rotterdam!

Bij deze elf heerlijke zaken vul je je hoofd én buik met Rotterdam

Iris van den Broek

Proef het echte Rotterdam!

Wie het echte Rotterdam wil proeven, die is wel even bezig. Juist de diversiteit aan zaken en smaken typeert de Maasstad! Van nostalgisch tot werelds uit eten en van ambachtelijk goeds tot home made zoets: je vindt het allemaal, in Rotterdam. We helpen je op weg met dit overzicht. Vul je buik met oer-Rotterdams lekkers bij deze tien (e)etablissementen en leer ondertussen meer over de stad, diens bewoners, ondernemers en historie. Hier heb je je buik nooit van vol! 

1. Ballentent: bruine kroeg met beste bal 

De Ballentent is naar eigen zeggen de gezelligste havenkroeg van Rotterdam en specialiseerde zich in gehaktballen. Tegenwoordig weten nog steeds veel ‘oude rotten’ deze plek te vinden, maar ook jonge Rotterdammers, gezinnen en bezoekers genieten van een bal en blik op de Nieuwe Maas, na een wandeling door Het Park. Naast de befaamde bal gehakt staan er ook andere broodjes en pannenkoeken op het menu van dit bruine eetcafé.  

2. Koekela: Rotterdamse koekjeskoning 

De koekjes en taarten van Koekela zijn al jarenlang – sinds de start in 2003 – een begrip in Rotterdam en omstreken. De baksels zijn eerlijk (zonder kunstmatige toevoegingen) en heerlijk, de carrot cake en lemon meringue pie legendarisch. Naast taarten en koekjes zijn er brownies en bars en zelfs een uitgebreid vegan en glutenvrij assortiment. Daarvoor sluiten vele zoetekauwen graag aan in de rij op zaterdagochtend…

3. Kampong Express: klein, kleurrijk en knettervers 

Het is misschien wel het kleinste restaurant van Rotterdam: Kampong Express kan twaalf gasten kwijt. De familie Wong bestiert het eethuis en serveert ‘Malaysian Soulfood’. Vader en moeder staan in de keuken, zoon en dochter bedienen. Thuis worden dagelijks de dumplings gemaakt die ze in het restaurant serveren. Een hap ervan vult je hart met vreugde en je buik met het beste van zowel Maleisië als Rotterdam. 

4. El Aviva: Turkse thuisbasis van de Kapsalon 

De Kapsalon is als gerecht niet meer weg te denken uit Culinair Rotterdam. Sterker nog: heel Nederland kent deze stevige snack. De allereerste Kapsalon werd gemaakt in Turkse shoarmazaak El Aviva, op verzoek van de ‘buren’ van kapsalon Tati. Zo kreeg het gerecht zijn naam. Steeds meer mensen hoorden ervan en probeerden de bak met friet, shoarma, rauwkost, kaas, knoflooksaus en sambal uit. Sinds 2005 staat De Kapsalon bij El Aviva op de kaart en dagelijks wordt het gerecht hier dertig tot veertig keer besteld.  

 5. Warung Mini: Bara Kerrie Kip met of zonder gele sambal 

Op de Witte de Withstraat is Warung Mini een begrip. ‘Waar lekker eten niet duur is,’ zoals ze zelf zeggen. Hier ga je heen voor heerlijk Surinaams, Javaans en Indisch eten. Proef er vooral de specialiteiten, zoals de Bara Kerrie Kip, Risolles, Baka Bana of Bakkeljauw. Hun ‘tip van tante’: ben je geen heet eten gewend, doe dan rustig aan met de gele sambal! 

 6. de Kade: voor verrukkelijke vega roti, pom of dumplings 

Goed vegetarisch of veganistisch én Surinaams of Chinees eten, dat kan bij De Kade, aan de bruisende West-Kruiskade. Eigenaresse Jeanette zorgde zowel voor twee aparte kaarten – een vleeskaart en een vegetarische/veganistische kaart – én zorgt ervoor dat alles apart van elkaar wordt bereid: vega is hier écht vega. Voor die heerlijke vegetarische roti rijden veel Rotterdammers graag om. [Einde van tekstterugloop] 

7. Jordy’s Bakery: hier geen misbaksels 

‘Pure ingrediënten, ambachtelijk bereid’ dat is de belofte die Jordy’s Bakery maakt én nakomt. Opgegroeid in een bakkersfamilie, besloot Jordy zijn eigen broodjes net iets anders te bakken.  Na een opleiding in Amerika hield hij zijn heilige graal – een ‘basisdeeg’ uit de VS – een jaar lang in leven, tót hij er echt mee aan de slag kon in zijn eigen bakkerij. Het moederdeeg kreeg vele kinderen en stond aan de basis van de desembroden die van Jordy’s Bakery een begrip maakten in Rotterdam en daarbuiten. De baksels koop en proef je in de winkel en lunchroom aan de Nieuwe Binnenweg. 

8. Kaapse Brouwers: waar zij brouwen daar bruist het 

Begonnen op ‘de Kaap’ – Katendrecht – in de Fenix Food Factory als bierpioniers, zijn de inmiddels gevestigde Kaapse Brouwers nu het Merwe-Vierhavensgebied aan het ‘vergisten’, in het Keilepand en als onderdeel van het Rotterdam Makers District. In de afgelopen jaren zet het trio Tsjomme Zijlstra, Etienne Vermeulen en Genevieve Vachon eigen craft bier op de kaart als het beste Rotterdamse bier van de wereld. Ze openden gaandeweg verschillende horecagelegenheden – van bruin café tot restaurant – waar mensen zelf kennis kunnen maken met hun Kaapse Gozer, Carrie of Nelis. 

9. De Pijp: studentikoos sinds 1898 

In de Gaffelstraat, een zijstraat van de Nieuwe Binnenweg – vinden velen al sinds eind negentiende eeuw hun weg naar restaurant en ‘bierhandel’ De Pijp. Sindsdien veranderde er heus wel wat, maar juist de doorleefde sfeer van deze studentikoze plek geeft De Pijp aantrekkingskracht. Soms is iets níet veranderen veel waardevoller: vaste gasten weten waar ze hier aan toe zijn en nieuwe bezoekers worden verrast door oer-Rotterdamse nostalgie én de Rotterdammers zelf. Hier zit je namelijk niet op jezelf, maar eet je ‘gezamenlijk’ aan lange tafels. Een menu? Dat is er niet. Op schoolborden zie je waaruit je kunt kiezen. Gerechten als tournedos, mosselen en gebakken lever met spek en uien zijn even klassiek en pretentieloos als de rest van de zaak, maar altijd goed en wisselend per seizoen. De Pijp is tijdloos en gaat juist daardoor met de tijd mee.

10. de IJssalon: scheppen op als de beste  

Er ging heel wat training, ondernemen en ervaring vooraf aan de opening van Robin Altings De IJssalon op de Meent én het winnen van De Gouden IJsspatel in 2006. Sindsdien glijdt het ijs er als een gletsjer naar buiten, als een niet-aflatende stroom sorbetijs. Niet de kou of kleur zijn hier bepalend, maar de kwaliteit van de ingrediënten: vanille van goede kwaliteit, goed gebrande hazelnoten, vers fruit en uitstekende chocolade. Naast klassieke smaken proef je hier elk seizoen een paar bijzondere ijssoorten. Verse munt bijvoorbeeld, advocaat of caipirinha. Inmiddels vind je De IJssalon ook in de Markthal en op de West-Kruiskade.  

11. Bram Ladage: Rotterdam op z’n knapperigst

Nee, Bram Ladage ís geen patatje. Het is een mens, die in 1967 al puntzakken patat op de Rotterdamse markt verkocht. Ook zijn vader was professioneel patatbakkert, maar Bram koos zijn eigen weg. Inmiddels zijn er 38 filialen en vind je het Rotterdamse patatje nu naast Zuid-Holland ook in Utrecht en Noord-Brabant. Bram hoeft niet dagelijks meer te schreeuwen ‘Kom ze maar halen, die goudgele balen!’ De mensen komen toch wel.

10 x lokaal en vernieuwend eten in Rotterdam

10 x lokaal en vernieuwend eten in Rotterdam

In Rotterdam grijpen bewoners en ondernemers een uitdaging met beide handen aan. De Rotterdamse eetcultuur weerspiegelt dat perfect. Ontdek een greep uit de (vele) ‘vriendelijke’ restaurants van Rotterdam, met veel passie opgezet door ambitieuze ondernemers. Probeer ze zelf uit en ontdek hoeveel voldoening het geeft om vernieuwend én verantwoord te eten!

Lees verder