Raymond bezoekt foodwalhalla De Markthal met De Rotterdam Tours
16 december 2021 door Raymond Swaep
Raymond komt, vooral in de donkere maanden van het jaar, graag in foodwalhalla de Markthal. De Rotterdam Tours biedt rondleidingen aan in de Markthal en gaf blogger Raymond de gelegenheid een kijkje achter de schermen te nemen en ondernemers te ontmoeten. Het was voor Raymond een inspirerende activiteit om nog meer over de Markthal te weten te komen.
Op een koude, winderige avond zie ik in de verte de Markthal in het donker opdoemen. Anne-Marie, de gids van De Rotterdam Tours staat al klaar om me te verwelkomen. Wim en Stany uit Antwerpen sluiten zich bij ons aan. Het is hun eerste bezoek aan Rotterdam en het bevalt ze tot nu toe prima. De sfeer zit er meteen goed in. We hebben geen tijd om koud te worden want Anne-Marie begint hartverwarmend te vertellen over ‘haar’ Markthal. Heerlijk dat enthousiasme, ik geniet ervan.
Raymond voor de Markthal
Omgeving
Anne-Marie neemt ons mee voor een korte les geschiedenis. Opgravingen door archeologen hebben op de plek van de Markthal een boerderij blootgelegd uit de tiende eeuw. Hier bloeide de nederzetting Rotta, de voorganger van Rotterdam. Op een steenworp afstand, op de kruising van de Binnenrotte en de Hoogstraat is in 1270 een dam in de Rotte gelegd en ontstond Rotterdam. In 1871 werd de Binnenrotte gedempt voor de aanleg van een spoorwegviaduct. Door de Willemsspoortunnel werd het viaduct in 1993 overbodig. Twee keer per week is de Centrummarkt op de Binnenrotte. Met de komst van de Markthal moest dit historische stuk Rotterdam weer een stuk levendiger worden en we kunnen stellen dat dat goed gelukt is.
Het concept versmarkt, wonen, winkels en parkeren onder één dak was tijdens de oplevering in 2014 uniek in de wereld.
De buitenkant
Anne-Marie laat ons de buitenkant zien van dit fascinerende, koepelvormige gebouw van 120 meter lang, 70 meter breed en 40 meter hoog. In de schil van het gebouw zitten 228 appartementen. Op de bovenste verdieping, in de boog van het gebouw, zitten 24 penthouses.
Als je rondloopt merk je dat het gebouw niet echt een achterkant heeft. Aan de kopse zijden zijn twee grote ingangen en aan de lange zijdes bevinden zich meerdere ingangen en etalages. Anne-Marie vraagt ons met welk sportattribuut we de glazen wanden kunnen associëren. We moeten helaas het antwoord schuldig blijven. Het blijkt een tennisracket te zijn. Als we goed kijken blijkt ze gelijk te hebben. De glazen gevel wordt met een ingenieus systeem van stalen kabels bij elkaar gehouden, een kabelnetgevel. Je kunt het vergelijken met een tennisracket waarbij de kabels de snaren van een tennisracket zijn.
Titanen Tour
Ik ben gek op wetenswaardigheden en Anne-Marie weet me flink te verrassen. Op de 11e verdieping van de westgevel zijn er vier vleermuisverblijven in de spouw geïntegreerd. Op de eerste verdieping van de noordgevel zijn er tien zwaluwverblijven bevestigd. Anne-Marie ziet mijn ongelovige blik en zegt: ‘Ik maak geen grapje!’. De Markthal als biotoop voor zwaluwen en vleermuizen, wie had dat gedacht?
Bij harde wind kunnen de gevels tot 70 cm naar binnen of naar buiten bewegen.
De binnenkant
Binnen in de Markthal komen we ogen tekort. De lichtjes, versiering, geuren en de bedrijvigheid zorgen voor een bijzondere dynamiek. Ik zie Wim en Stany met open mond rondkijken. Anne-Marie ziet het lachend aan en gunt ons ons momentje. In de Markthal is van alles te krijgen, van smoothies tot wijn en van Marokkaanse kruiden, Hollandse kaas tot pinchos en alles wat er tussen zit. Echte foodies komen hier volop aan hun trekken, of het nu in een winkel, supermarkt of verskraam is. Enkele units hebben een terras op hun dak waar je onder het genot van een versnapering kunt genieten van het uitzicht. De blikvanger is het 11.000 m2 grote kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam op het plafond. Een digitale print geeft een 3D illusie van verse marktproducten en wordt Hoorn des Overvloeds genoemd. Het is werkelijk adembenemend om te zien. Door het uitbundige kunstwerk wordt de Markthal ook wel ‘de Sixtijnse Kapel aan de Maas’ genoemd. Anne-Marie laat ons de ramen van de appartementen zien van waaruit de bewoners de Markthal in kunnen kijken. Andersom is dat niet mogelijk en in de appartementen heb je geen last van geluiden en geuren. Privacy gewaarborgd!
Gids Anne-Marie en bezoekers Wim en Stany
The Chocolate Company & Andalus Fish
Anne-Marie heeft haar contacten en daar plukken we de vruchten, in dit geval chocolade. We stoppen bij the Chocolate Company en krijgen een uitgebreide lezing over chocolade en de diverse bereidingen. De unit ziet er betoverend en vooral uitnodigend uit. Gelukkig mogen we proeven en dat is niet tegen dovemansoren gezegd. The Chocolate Company zit ook op de Oude Binnenweg.
Bij Andalus Fish krijgen we een kijkje achter de schermen. Onder de markthal is een garage voor de ondernemers. Hier bevinden zich opslagplaatsen en uitgebreide sanitaire voorzieningen. De ruime opslag van Andalus Fish heeft grote koel – en vriesruimtes. Logistiek gezien is het goed geregeld. Het is leuk deze andere kant van de Markthal te zien.
De Tijdtrap
Een deel van de archeologische opgravingen is gratis te bewonderen in De Tijdtrap. Deze verticale tentoonstelling begint midden in de Markthal bij de roltrappen en neemt je mee in de geschiedenis van Rotterdam. Naarmate je meer afdaalt richting de garage ga je ook verder terug in de tijd. In de garage bevinden zich vitrines met maquettes en archeologische voorwerpen.
Met een diepte van 15 meter is de parkeergarage een van de diepste van Rotterdam.
De rondleiding vliegt voorbij. Er is zoveel te zien en er werd zoveel interessants verteld door onze kundige en enthousiaste gids Anne-Marie. Ik had een paar dagen later mailcontact met Wim en Stany en ze mailden me dat ze zo onder de indruk waren dat ze een dag later nog een keer zijn gaan kijken. De rondleiding van De Rotterdam Tours is een echte aanrader. Behalve de Markthal zie je ook het reilen en zeilen achter de schermen. De ontmoetingen met de vriendelijke ondernemers is een echte bonus!
Dit artikel is geschreven door blogger Raymond Swaep.
In de Markthal
Meer informatieShare
Terug naar overzichtMeer van Raymond Swaep
Een rondje Het Oude Noorden
Raymond groeide op in Rotterdam Zuid, maar woont het grootste deel van z...
13 dec 2021 door Raymond SwaepRaymond bezoekt het Chabot Museum en de Van Nellefabriek
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus, een vooruitstreven...
7 feb 2020 door Raymond SwaepRaymond fietst langs drie bijzondere transformatieprojecten
Rotterdam is een jonge en dynamische wereldstad die zichzelf in hoog tem...
26 jun 2019 door Raymond Swaep