Peter Lindbergh in Kunsthal Rotterdam
12 oktober 2016 door Elise Barends
Modellen worden vaak gezien als dé ultieme perfectie. Althans, perfect naar de maatstaven van deze tijd: zwaar opgemaakt, een symmetrisch gezicht en volledig rimpelloos. Welke vrouw wil er nu niet zo uitzien? Toch word ik niet warm of koud van zulke opgesmukte modellen. En zo ook de 71 jarige fotograaf Peter Lindbergh niet. Het werd dan ook de hoogste tijd dat ik zijn tentoonstelling ‘A different vision on fashion photography’ ging bewonderen in de Kunsthal. Waar honderden natural beauties, vanaf de jaren 80 tot nu, op de foto staan.
Modellen van vlees en bloed
Wanneer ik de tentoonstelling binnen loop valt de signatuur van Lindbergh meteen op. Aan de muur hangen zwart-wit uitgevoerde foto’s met naturelle modellen, beroemdheden of andere knappe koppen. Gekleed in simpele jeans of een slobberige trui en nauwelijks make-up op. En ook fotoshop staat niet in het woordenboek van Lindbergh. Ik zie meiden op de foto staan zoals ze zijn: met een rimpel, sproet of een moedervlek. Natuurlijk zal Lindbergh wel eens een puistje hebben weggehaald. Maar ik zie meiden met echte benen of armen en geen ‘tandenstokers’. De wangen zijn niet weg geschaafd en de lichamen niet opgerekt.
Geen divagedrag
Ik blijf wat langer staan bij een foto van zeven supermodellen. Geen diva’s maar frisse gezichten en een simpele outfit van witte overhemden vullen mijn beeld. Vooral het weetje erbij is leuk. De foto’s verdwenen na de shoot bij Vogue in de la. Het blad kon niks met de outfits, zonder blingbling en tierelantijnen. Zes maanden later, met een nieuwe hoofdredacteur, kreeg Lindbergh de cover en twintig pagina’s.
Rotterdam in the picture
Ook de foto van dé Kate Moss met een brandende sigaret in haar hand trekt mijn aandacht. Ik zie dat deze en vele andere foto’s geschoten zijn op fabrieksterreinen en andere ruige locaties. In dit rijtje kon de Rotterdamse haven dan ook niet ontbreken. Ik laat mij vertellen dat Lindbergh op slag verliefd was op onze stoere, rauwe Rotterdamse haven. Voor het oktober nummer van Vogue, schoot Lindbergh daarom foto’s van Elisa Hupkes en de Nederlandse Lara Stone met het havengebied als decor.
Niet zomaar een plaatje
Toch valt mij op dat de fotograaf niet zomaar een plaatje schiet. Zijn persoonlijke aantekeningen en storyboards, die in de tentoonstelling uitgestald liggen, bewijzen dit. Lindbergh schetst van te voren een verhaal, waardoor zijn foto’s een duidelijke boodschap hebben. En inderdaad. Zijn mening over man-vrouw verhoudingen, vrede, oorlog, homo’s en vrouwelijkheid steekt hij niet onder stoelen of banken. Ik zie ze duidelijk terug in zijn fotografie. Maar, te veel verklappen doe ik niet. Ben je benieuwd hoe hij tegen deze onderwerpen aankijkt, bezoek dan zijn tentoonstelling. Je hebt tot 12 februari!
Share
Meer van Elise Barends
Elise ontdekt de geschiedenis van Hotel New York bij Museum Rotterdam
In mei 2018 kreeg Elise een rondleiding in Hotel New York van hotelporti...
27 dec 2021 door Elise BarendsDe favoriete zaakjes van Elise in het MAHO kwartier
Onze blogger Elise bezoekt met fotografe Maartje Catharina het gezellige...
17 dec 2021 door Elise BarendsLangoest aan de Maas: Vis met een goud randje
Liefhebbers van oesters, kreeft, coquilles, sashimi, gamba’s, fruit de...
16 dec 2021 door Elise Barends