De Rotterdamse Nacht

De Rotterdamse nacht kent én verwelkomt vele gezichten

Jeroen Roest

De Rotterdamse Nacht

Of je nu voor de bandjes en biertjes gaat, de hele nacht door wilt clubben of liever cocktails nipt: in Rotterdam is er voor elk nachtdier de juiste plek. We lichten 11 bruisende, eigenwijze, vernieuwende en open-minded plekken uit waar je heen kunt als je zin hebt in een feestje. Van muurbloem tot podiumbeest, hier is iedereen welkom. Er heerst hier zoveel energie, dat de nacht in Rotterdam net iets langer lijkt te duren…

Mavis: soulvol swingen

Waan je in een soulvolle nachtclub in de jaren dertig bij Mavis, in een historisch pand aan de Westzeedijk. Dans in het weekend tot in de late uurtjes, op (vinyl) klassiekers van Ella Fitzgerald, Stevie Wonder en Curtis Mayfield. Of nip, al deinend aan de bar of op de dansvloer, van een perfecte cocktail of goed glas wijn. Mavis is een eerbetoon aan de Amerikaanse soulzangeres Mavis Staples en ligt vlakbij de Witte de Withstraat: na het diner of drankje sluit je de avond dus perfect af bij Mavis, met een dansje.

Ferry: vrijheid blijheid

Drempelloos dansen voor iedereen, dat wil en biedt FERRY, met diversiteit als speerpunt. Gestart als een magazine in 2011, groeide FERRY uit tot een ontmoetingsplek voor de LGBTQ+ gemeenschap in Rotterdam. Stap binnen in een warm bad waar iedereen zichzelf kan zijn en geniet ondertussen van de muziek en het menu. Elke vrijdag en zaterdag is er een DJ die de hits van vandaag en vroeger draait. De toegang is er zo vrij als jij je er voelt!

Rotown: drink bier, spot bands

Menig bekend bandje begon op Rotowns ‘bühne’. Dit is de plek voor goede live muziek en legendarische dansavonden, dé plek om de dansen bovendien aan de befaamde Nieuwe Binnenweg. Maar ook als kroeg, restaurant en vegan snackbar maakt Rotown goede sier. Dit Rotterdamse icoon weet zichzelf steeds weer opnieuw uit te vinden, zonder in essentie te veranderen. En dat is knap. Van dansen tijdens ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’ tot Spelletjesavond: bij Rotown kan je terecht.

Toffler: techno in ‘De Tunnel’

Dansen in een ondergronds voormalig metrostation: dat klinkt op zichzelf al goed. Op nog geen vijf minuten van Rotterdam CS vind je ondergrondse nachtclub Toffler, ook wel ‘De Tunnel’ genoemd en al jaren een begrip in de techno- en housescene. Elke vrijdag en zaterdag openen de deuren en dansvloer zich en klinkt het hier alsnog de metro er weer rijdt. Elk jaar organiseert Toffler een indoor festival in de onderzeebootloods (M4H), voor ruim 5000 bezoekers.

BIT: bomvol beats

Een dag lang dansen: het kan bij club BIT. Gevestigd in een oud pand op het terrein van kunstenaar en fenomeen Joep van Lieshout heeft deze hotspot voor elektronische muziek een 24-uursvergunning. Ondanks de intensiteit van het concept achter BIT is de sfeer intiem, met plek voor maximaal 400 man. BIT is de kers op de taart in M4H, een buurt die barst van creatief ondernemers en kunstenaars. Tip: Bezoek in de zomer ook het naastgelegen Keilecafé – van dezelfde eigenaren als BIT – voor de ultieme festivalsfeer.

Weelde: waar levensgenieters welig tieren

Weelde, aan de Marconistraat, bevindt zich eveneens in M4H en presenteert zich als de vrijstaat van Rotterdam. De ontspannen doch ongeremde sfeer is het resultaat van alles dat hier samenkomt: muziek, theater, kunst, performances, eten, drinken, skaten en dansen. Want naast club en restaurant biedt Weelde ook een stads- en moestuin, een stadsstrand, pizzabar en skatepool. Hier mag vermaak welig tieren en woekert de creativiteit van ongeremde levensgenieters en vrije geesten.

BIRD: eet, drink, dans, voel, ruik en adem muziek

In BIRD ervaar je een bijna tastbare liefde voor muziek. De club heeft zijn wortels diep in de jazz – niet voor niets is de plek vernoemd naar jazz saxofonist Charlie ‘Bird’ Parker – maar je komt er ook voor soul, funk, hiphop en elektronica. Hier maak je de ene week een sfeervolle en de volgende week een stampende nacht mee. De Birdsessions – een ‘muzikale apenkooi’ voor muzikanten – zijn eveneens een feestje.

Containerbar Noord: container clubbin’

De beste feestjes gebeuren op plekken waar je het niet verwacht: een oude, roestige boot, een metrotunnel óf, in dit geval, een grote zeecontainer. Dit is de thuisbasis van Containerbar Noord, een biertuin en party spot aan het Noordplein in het Oude Noorden. Bezoek er Golfslag, waar de beste house platen voorbij komen, of de wekelijkse Club Cobano.

MONO: niet monotoon

Aan het randje van het centrum, in het creatieve ZOHO (Zomerhofkwartier), maakte MONO – die plek met de innovatieve regentuin voor de deur – de laatste jaren naam als go to-plek voor iedereen uit de buurt en daarbuiten. Met eigenwijze feestjes, live optredens, een open sfeer en dito publiek. Om de hoek proef je trouwens huisgebrouwen biertjes bij Brewpub Reijngoud of gooi je een balletje bij Mooie Boules: jeux des boules in een kroeg-setting. MONO is daarna de ideale afsluiter van de avond/nacht.

Superdisco: glimmend op de dansvloer

Na je diner of kroegentocht op de Witte de Withstraat wil je nog helemaal niet naar huis. Dansen, dat zal je! In het uitgaanshart van de stad vind je Superdisco, in een donkere donkere kelder aan de Schiedamse vest. ‘Bringing together artists and the restless’, dat is de belofte, net als die grote, glimmende discobol. Je kunt hier dansen van donderdag tot zaterdag, tot in de vroege uurtjes. Let’s go Superdisco!

Keerweer: keer op keer knus en kleurrijk

Deze kleine, kleurrijke en gezellige kroeg heeft een grootse reputatie, als populaire gaybar in de gelijknamige straat in het centrum. Al vanaf einde middag openen de deuren en die sluiten pas weer met het ochtendgloren. Niet gek dat velen juist hier nog een afzakker doen na een nacht op de dansvloer. De jaarlijkse extravagante Keerweer Parade is befaamd: verwacht Nederlandse artiesten en flamboyante drags. Hoe vroeg of laat je ook bij de Keerweer komt: hier is het altijd gezellig, daarom keren er zovelen weer terug.