Gouda

Gouda

De historische stad Gouda ligt op zo’n 25 kilometer van Rotterdam, nog geen 20 minuten met de trein. Ideaal voor een bezoek terwijl je in Rotterdam verblijft! Gouda is de stad waar typische Hollandse lekkernijen als Goudse stroopwafels en Goudse Kaas vandaan komen. Nog steeds kun je hier ‘s zomers de wekelijkse toeristische kaasmarkt bezoeken. Gouda staat verder bekend om de productie van kaarsen en pijpen.

Rijk verleden

Gouda groeide in de Middeleeuwen uit tot een vooraanstaande stad in Nederland. De handel floreerde, dankzij de rivieren de Gouwe en Hollandse IJssel. In de binnenstad van Gouda is deze rijke historie nog steeds goed voelbaar: vele historische en monumentale gebouwen zijn bewaard gebleven, waarvan het Stadhuis, de Goudse Waag en de Sint-Janskerk de beroemdste zijn. Al dwalend door de stad tref je bovendien charmante hofjes, waarvan het oudste stamt uit 1449. Met hun mooie entreepoorten en weelderige tuinen zijn ze een lust voor het oog.

Kaas en kaarzen

Je kunt de Gouda Kaasmarkt iedere donderdagochtend bezoeken, van april t/m september. Het is een spectaculair historisch schouwspel, waar boeren onderhandelen met handelaren over de prijs van de kaas. De kazen worden aan- en afgevoerd op brikken en gewogen in de Goudse Waag. En zoals het al eeuwenlang gaat, wordt de koop nog altijd met de hand beklonken. In de Goudse Waag zijn ook het Kaas- en ambachtenmuseum en de VVV gevestigd.

Tip: bezoek voor het ultieme kerstgevoel Gouda bij Kaarslicht, in december, als duizenden brandende kaarsen en de lichtjes in de kerstboom voor het stadhuis worden ontstoken. Zing vooral ook mee met de kersliederen die ten gehore worden gebracht.

Meer informatie

VVV Gouda
Goudse Waag
Markt 35, 2801 JK Gouda
+31 (0)182 – 589110
info@welcometogouda.com
welkomingouda.nl