Op diverse prominente locaties in Hoek van Holland staan meerpalen met een bijzondere cultuurhistorische waarde. Deze palen zijn afkomstig uit de oude Berghaven en dreigden ten gevolge van de grondige renovatie in 2014 verloren te gaan. De (voormalige) deelgemeente heeft samen met Rijkswaterstaat de handen ineengeslagen en zo deze Meerpalenroute gerealiseerd. Maar omdat een meerpaal zonder vogel vrijwel ondenkbaar is, werd er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven en het winnende ontwerp is De Hoekse Vogel van José Knippenberg-Fronen geworden.
De Hoekse Vogel is een groot object van roestvrij plaatstaal met een ruimtelijke vormgeving. De kunstenaar heeft willen bereiken dat het zicht op de vogel van alle kanten spannend is en dat alle weersomstandigheden deze spanning kunnen beïnvloeden. De kleur van de lucht, de reflectie van de zon, sneeuw dat door de vogel gevangen wordt en ijsvorming door vorst zullen de uitstraling veranderen. En de schaduw van de vogel zal geen moment hetzelfde zijn!
De Hoekse Vogel moest ook krachtig worden neergezet; op het punt van wegtrekken en het willen verleggen van grenzen. Zo is Hoek van Holland ook onlosmakelijk verbonden met mensen die reizen en hun grenzen verleggen.
Zelfs de levens reddende transporten van de joodse kinderen naar Engeland in WO II vanuit Hoek van Holland symboliseren deze gedachte. Daarnaast verwoord kracht ook persoonlijke grenzen: inspireer jezelf en verbreed je horizon door buiten je dagelijkse ervaring te treden en open te staan voor nieuwe uitdagingen.