Geen winterslaap, maar des te meer wintersfeer in Rotterdam
Ernst Wagensveld

Geen winterslaap, maar des te meer wintersfeer in Rotterdam

De bomen zijn kaal en de stadsvogels schuilen, maar Rotterdam zelf is nooit in winterslaap. Waar velen ‘s winters op een energiebesparende modus gaan, lijken Rotterdamse ondernemers en instellingen juist een stap extra te doen: ze rennen zich warm en houden de motor draaiende. De bloei van Rotterdam is niet afhankelijk van de seizoenen, maar van de doeners in de stad! Daar plukken bewoners en bezoekers vervolgens de heerlijke vruchten van, óók in het najaar. Door te slapen ‘op het water’ bijvoorbeeld, daarna te genieten van een met koffie overgoten wandeling langs de Kralingse Plas en zicht op de Rotterdamse skyline. Of door rondjes te schaatsen tot je benen niet meer kunnen en je handen vervolgens te warmen aan een glas glühwein. We geven je vier tips voor een warm winters weekend in de Maasstad! 

Schaatsen, snert en Koek & Zuipie  

Natuurlijk schaatsen we in Rotterdam het allerliefste op natuurijs, maar gelukkig garandeert de Schaatsbaan immer ijskoude gezelligheid. Dit is de plek waar het ijs nooit gebroken hoeft te worden en waar een extra rondje niets kost. Zijn je benen warm geschaatst en je handen koud? Haast je naar  The Rumah voor een glühwein of cocktail. Nu je daar toch bent: maak er een kroegentocht van en bezoek ook de tijdloze kroeg StallesMelief bender (sinds 1876!), Belgisch biercafé Boudewijn of Café Steijn. Sluit af met een kop snert van café Bakeliet. Heb je nog wat energie over? Ontdek de schatten van ZOHO en proef de zelfgebrouwen biertjes van brewpub Reijngoud. Het is de perfecte afsluiter van een winterse dag in Rotterdam.  

Van skyline tot Schoonoord: de gratis schatten van de stad 

The best things in life are free? Die uitspraak gaat ook voor Rotterdam op, en dan vooral als het aankomt op genieten van de stad zelf. Zo bezoeken Rotterdammers graag het Kralingse Bos en de Kralingse Plas in het weekend, en niet voor niets. Of eigenlijk wél voor niets én met een goede reden: omringt door bomen en water tuur je hier naar Rotterdams’ stedelijke skyline, een uitzicht dat menigeen doet zuchten. Iets dichterbij ervaar je die skyline aan de Maasboulevard, pal naast de Nieuwe Maas. Of aan de Rijnhaven. Combineer verschillende blikken op de Rotterdamse skyline in een wandeling van Rotterdam routes! Vergeet daarbij niet de Rotterdamse parken te bezoeken. Naast de bekende parken (Het Park, Vroesenpark, Zuiderpark) mag je historische tuin Schoonoord en Trompenburg Tuinen & Arboretum niet missen. Hier vergeet je heel even dat je je middenin een dynamische wereldstad bevindt.  

Cultuur snuiven, kunst kijken en lachspieren trainen 

Veel leuker dan het winterse loopneuzen snuiven, is het om cultuur te snuiven in een koud Rotterdam. Museum Boijmans Van Beuningen zien we tijdens de renovatie alleen vanaf de buitenkant, maar gelukkig is er op een paar meter afstand Depot Boijmans Van Beuningen! Dit is het allereerste publiek toegankelijke depotgebouw. Het is dan wel geen museum, maar zowel architectuur- als kunstliefhebbers komen hier aan hun trekken. Ook het prachtige Wereldmuseum, het Nederlands Fotomuseum en de Kunsthal zijn een bezoek waard. Net als het nabijgelegen Chabot MuseumHet Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld. Voor wat audiovisuele verwennerij ga je naar KINOLantarenVenster of Cinerama, voor lekker lachen naar Club Haug. Je ziet: ook buiten het festivalseizoen is het culturele klimaat in Rotterdam zeer aangenaam. 

Staycation: andere buurten en bedden testen

Je hoeft geen toerist te zijn om Rotterdam eens anders te ervaren. Ken je de stad al goed? Neem dan eens andere routes, bezoek onbekende buurten, haal je koffie ergens waar je die nog niet eerder haalde en wandel door dat park waar je nooit komt. Een stapje verder kan ook: boek een bed in eigen stad! Slaap als een toerist tijdens een staycation, bijvoorbeeld in Hotel âme (met een moderne eenvoud geïnspireerd op Japan en Scandinavië), Hotel not Hotel (kleurrijk, excentriek en artistiek), Hotel Supernova (vol Rotterdams design en uitstekende keuken), The Slaak (boetiekhotel in een rijksmonument en vroegere thuis van dagblad Het Vrije Volk) of op een Wikkelboat (drijvend op het water van de Wijn- of Rijnhaven).