Favoriete Chinese eetadresjes en andere tips

9 januari 2016

De Rotterdamse Yi-Ling Lam (35) haar tips en favoriete Chinese eetadresjes.

Chinees Nieuwjaar

Op 8 februari wordt het nieuwe Chinese jaar ingeluid, de belangrijkste feestdag van het jaar in China. Maar ook in Rotterdam wordt uitgebreid feestgevierd, bij de start van het jaar van de Aap.

Op zaterdag 6 februari staat de West-Kruiskade in Rotterdam volledig in het teken van Chinees Nieuwjaar. Het festival wordt geopend met een traditionele Leeuwendans, waarbij Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam de leeuwen zal  wekken. Vergezeld door draken en een levensgrote aap vervolgen de leeuwen daarna hun weg om de bezoekers en ondernemers in de straat geluk te wensen. Het vuurwerk mag natuurlijk niet ontbreken en het belooft een groot visueel spektakel te worden. Daarnaast kun je op de Made in China Market winkelen, eten en drinken. In verschillende winkels en café’s in de straat kunnen bezoekers meedoen aan Chinese workshops. Ook kun je Chinees leren koken bij de live cooking demonstraties en van live muziek en optredens genieten.

West-Kruiskade

Rotterdams Chinatown is gevestigd rond de West-Kruiskade. Daarom geef ik hier mijn favoriete adressen op en rond deze straat:

Restaurant Tai Wu is zowel populair bij Chinezen, als bij vele Rotterdammers. Je kunt er genieten van authentieke Kantonese gerechten  uit het zuiden van China. Probeer de klassiekers zoals pannenkoekjes met pekingeend, Cha Sieuw, buikspek en speenvarken eens! Een andere aanrader is Oriënt Parel op de Kruiskade. Het zit wat verborgen in de straat en je moet de lift naar boven nemen om bij het restaurant te komen. Dat het eten hier goed is, zie je aan de vele Chinezen die hier voor dimsum of diner aanschuiven. Wil je iets nieuws uitproberen? Kies dan één van de specialiteiten zoals gekookte visballetjes en aubergine hotpot met zoute vis.

Supermarkten

Ben je meer een thuischef? Dan kun je je hart ophalen in de grote Aziatische supermarkten Wah Nam Hong en Amazing Oriental. Hier vind je een enorm assortiment aan Chinese, maar ook Japanse en Koreaanse producten om al die gerechten zelf te maken, eventueel met wat hulp van YouTube 🙂

Bakkers

Neem je liever iets lekkers mee naar huis? Loop dan langs één van de Chinese bakkers, zoals St. Anny Food en Mei Sum.  Hier vind je allerlei verschillende verse Chinese gebakjes, cakejes, hartige broodjes en gevulde pasteitjes. Sommige delicatessen zijn typisch Chinees, zoals kleefrijstrolletjes en ‘wife cake’ gevuld met wintermeloen. Andere soorten hebben hun oorsprong in oud-koloniën Hong Kong en Macau en zijn geïnspireerd op Engels en Portugees gebak. De ‘egg tart’ bijvoorbeeld is de Chinese versie van de bekende ‘pasteis de nata’ uit Portugal. De prijs (ongeveer € 1 per stuk) is een mooi excuus om er zoveel mogelijk te proberen!

Share