Smokkel tijdens Napoleon

5 juni 2021 t/m 9 januari 2022

Deze kleine tentoonstelling geeft een blik in de Franse tijd van ons land. Tussen 1795 en 1814 kwam Nederland onder toenemende Franse invloed en heerschappij.

In 1806 stelde Napoleon zijn broer Lodewijk Napoleon Bonaparte aan als Koning van Holland en in datzelfde jaar voerde Napoleon het Continentaal stelsel in, waarbij alle handel met Engeland werd verboden. Speciale aandacht is er in deze tentoonstelling voor de grootschalige smokkelactiviteiten als antwoord op Napoleons handelsblokkade.

Aan de hand van prenten en schilderijen van smokkeltaferelen en (politieke) hoofdrolspelers uit deze tijd en andere objecten nemen we u mee naar dit stukje geschiedenis van Nederland. Ook de Franse invloed op ons bestuur, belastingen en de douane komen aan bod.

Belasting & Douane Museum

Het museum biedt voor jong en oud een ontdekkingsreis door de geschiedenis van belastingen in Nederland en de wereld van de Douane.

Periodieke tijden

Tijdens schoolvakanties is het museum ook op maandagen geopend.

Prijsoverzicht

€7.5

Meer in Belasting & Douane Museum

t/m 10 maart 2028
Workshop: Nét Echt! - Vlinder (AL)

Workshop: Nét Echt! - Vlinder (AL)

Maak een alternatief exemplaar in ons atelier, zodat de vlinder lekker door kan fladderen.

Jeugdfestival, Workshop
t/m 18 augustus 2028
Kids rondleiding - Wie woonde er in het museum? (8 t/m 12)

Kids rondleiding - Wie woonde er in het museum? (8 t/m 12)

Ga samen met leeftijdsgenootjes mee op rondleiding langs de geheimen van het museum van toen het nog bewoond werd door twee heel bijzondere families. Zonder je ouders!

Rondleiding
t/m 15 september 2024
GOED/FOUT

GOED/FOUT

De tentoonstelling neemt u mee naar naoorlogs Nederland. In “GOED/FOUT” staan de verhalen centraal van drie groepen mensen die in aanraking kwamen met Nederlands Beheersinstsituut (NBI). Verhalen die je raken, verbijsteren en bijblijven.

Tentoonstelling