Roaring Twenties Rotterdam

15 oktober 2022 t/m 12 maart 2023

Tentoonstelling

Met ongeëvenaarde ambitie en bouwlust beleefde Rotterdam honderd jaar geleden een ongeëvenaarde bloeiperiode. De Eerste Wereldoorlog was voorbij, de Spaanse Griep (die in 1919 nog duizenden Rotterdamse slachtoffers eiste) was bedwongen en een nieuwe tijd brak aan. Vrouwen kregen kiesrecht, radio en film deden hun intrede en het optimisme van de Jazz Age klonk alom.

De tentoonstelling Roaring Twenties Rotterdam kijkt door de ogen van verzamelaar Kees Schortemeijer (1894-1979) naar het Rotterdam van honderd jaar geleden. Naar een stad die niet meer bestaat. Naar het Rotterdam dat fysiek is weggevaagd en waar herinnering ontbreekt.

Gastconservator Wim Pijbes toont een keuze uit de collectie Schortemeijer die in zijn geheel als schenking bij het Chabot Museum is ondergebracht, verrijkt met bruiklenen uit de collectie Flip Bool, Kunstmuseum Den Haag, Museum Rotterdam en particulier bezit.

De herinrichting van de Coolsingel, de restauratie van de Maastunnel, plannen voor de Kuip en Museum Boijmans Van Beuningen, transformatie van de Fenixloodsen en de publicatie van de biografie met hernieuwde belangstelling voor de Rotterdamse componist Willem Pijper (1894 – 1947), maken een heroriëntatie op het Rotterdam van honderd jaar geleden actueel.

Roaring Twenties Rotterdam is een retroactief manifest, over een stad die mooier was dan die ooit had kunnen zijn. De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de manifestatie Willem Pijper in Rotterdam.

Chabot Museum Rotterdam

Het Chabot museum is een intiem museum met een gevarieerd internationaal tentoonstellingsprogramma.

Adres & Contact

Periodieke tijden

Maan- en feestdagen gesloten. Voor scholen is het museum – op aanvraag – ook open tussen 09:00 uur en 11:00 uur.

Meer in Chabot Museum Rotterdam

t/m 31 december 2025
Rondleiding Van Nellefabriek

Rondleiding Van Nellefabriek

Misschien wel de mooiste fabriek ter wereld. De Van Nellefabriek. Ontdek dit UNESCO werelderfgoed nu met het Chabot Museum.

Excursie, Rondleiding