Polaroids and Portraits - Pieter Vandermeer

9 februari 2023 t/m 26 maart 2023

Tentoonstelling

Nederlands Fotomuseum presenteert op de ramen van het museum het project Polaroids and Portraits van de Rotterdamse fotograaf Pieter Vandermeer. De serie portretten roepen een beeld op van New York in de jaren tachtig en begin jaren negentig van de vorige eeuw. 

Tussen 1984 en 1995 komt Pieter Vandermeer jaarlijks in New York. Onvermoeibaar loopt hij daar door de wat ‘ruigere’ buurten. Kijkt in verwondering rond en knoopt gesprekken aan. Hij is open en toont zijn oprechte interesse. Zo krijgt hij 352 New Yorkers voor de lens. Van alle leeftijden, kleuren en achtergronden. 

Pieter werkt met een ‘legendarische’ Polaroid Land Camera. De foto’s geeft hij direct aan zijn modellen. De negatieven bewaart hij veilig in een tas met een watertank. Hij krijgt lokaal bekendheid. Zijn straatnaam: ‘Polaroid Man’. 

De polaroid negatieven belanden thuis op een plank in een kast. Door allerlei omstandigheden blijven ze daar heel lang liggen. Het archief van Pieter Vandermeer wordt ondergebracht in het Nederlands Fotomuseum. Bij het archiveren kwamen de New York portretten weer tevoorschijn.  

In het voorjaar verschijnt het gelijknamige fotoboek, dat de aanleiding voor deze presentatie vormt. 

Pieter Vandermeer

Pieter Vandermeer (1940) was meer dan 30 jaar nauw als fotograaf betrokken bij het Internationaal Film Festival Rotterdam en bij Poetry International. Hij zette talloze bekende schrijvers en filmregisseurs op de plaat. Zijn foto-archief bevat nog een schat aan uniek werk. En vertegenwoordigt een grote culturele waarde. 

Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum (ingang Statedam) beheert sinds eind jaren 80 een groot deel van het fotografisch erfgoed in Nederland. Ook organiseert het museum internationale tentoonstellingen over fotografie, waarbij de leidraad wordt gevormd door de sterke documentaire traditie en de vernieuwing daarvan. De ene keer staat een...

Periodieke tijden

Dinsdag 11:00 - 17:00
Woensdag 11:00 - 17:00
Donderdag 11:00 - 17:00
Vrijdag 11:00 - 17:00
Zaterdag 11:00 - 17:00
Zondag 11:00 - 17:00

Meer in Nederlands Fotomuseum

t/m 21 mei 2023
Siberian Exiles - Baltische getuigenissen van Sovjetonderdrukking

Siberian Exiles - Baltische getuigenissen van Sovjetonderdrukking

De trilogie toont een deel van de Europese geschiedenis die in West-Europa niet tot nauwelijks bekend is: de bezetting van de Baltische staten door de Sovjet-Unie.

Tentoonstelling
t/m 18 juni 2023
Out of This World - Sanja Marušić

Out of This World - Sanja Marušić

Stap in het kleurrijke universum van fotograaf Sanja Marušić.

Tentoonstelling
t/m 31 december 2023
Zinnige Zintuigen (7-12)

Zinnige Zintuigen (7-12)

Speel het familiespel in de tentoonstelling 'Eregalerij van de Nederlandse fotografie' en maak spelenderwijs kennis met fotografie.