Nederlands Fotomuseum

Architectuur, Museum

Geschiedenis van het Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum (ingang Statedam) beheert sinds eind jaren 80 een groot deel van het fotografisch erfgoed in Nederland. Ook organiseert het museum internationale tentoonstellingen over fotografie, waarbij de leidraad wordt gevormd door de sterke documentaire traditie en de vernieuwing daarvan. De ene keer staat een maatschappelijk of artistiek thema centraal, de andere keer een internationaal beeldbepalende fotograaf.

Het Fotomuseum is nog gevestigd in het opvallende, industriële gebouw Las Palmas, ooit het werkplaatsengebouw van de Holland-Amerika Lijn, dat in 2006 volledig werd gerenoveerd. De locatie bevindt zich op de Wilhelmina pier op de Kop van Zuid, midden tussen culturele hotspots en andere symbolen van de Holland America Lijn zoals Hotel New York en Cruise Terminal Rotterdam.

Het Nederlands Fotomuseum, die sinds 2007 is gevestigd in het bedrijfsverzamelgebouw Las Palmas, gaat verhuizen! Monumentale pakhuis Santos werd de afgelopen jaren verbouwd. De open plattegrond met gesloten gevels met minimale daglichttoetreding, maakt Santos ideaal voor de collectie van ruim zes miljoen foto’s en kwetsbare fotografische objecten. Het Nederlands fotomuseum is vanaf het najaar van 2025 geopend.

Bereikbaarheid

Het Nederlands Fotomuseum in Las Palmas is makkelijk bereikbaar met tram, metro (halte Wilhelminaplein) en watertaxi. In de directe omgeving is er betaalde parkeergelegenheid voor meer dan 500 auto’s.

Share

Wekelijkse openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 11:00 - 17:00
Woensdag 11:00 - 17:00
Donderdag 11:00 - 17:00
Vrijdag 11:00 - 17:00
Zaterdag 11:00 - 17:00
Zondag 11:00 - 17:00