Maand van de geschiedenis - Eureka.. het fiscaal zegel !

1 november 2023

Grootstedelijk evenement, Lezing/Debat, Tentoonstelling

Tijdens de Maand van de Geschiedenis – met dit jaar als thema: ‘Eureka’ besteden we aandacht aan de online tentoonstelling ‘Bezegeld, 400 jaar fiscale zegels’. De uitvinder van het fiscaal zegel Johannes Lemaire heeft tenslotte een echt eureka-moment beleefd in 1623. Dit moment had grote mondiale gevolgen, want nadat het zegel was uitgerold in de republiek volgde de hele wereld.

Gastconservator Fons Overwater neemt u in een boeiende lezing van 45 minuten mee in de geschiedenis van het fiscaal zegel. Bekijk daarna zelf, van dichtbij, de prachtige detaillering van fragiele, oude zegels en ontdek het verhaal achter deze kleine maar grootste uitvinding.

Share

Belasting & Douane Museum

Het museum biedt voor jong en oud een ontdekkingsreis door de geschiedenis van belastingen in Nederland en de wereld van de Douane.

Adres & Contact

Specifieke tijden

Tijdens schoolvakanties is het museum ook op maandagen geopend.

Prijsoverzicht

CJP Gratis
Kinderen Gratis
Pasholders Gratis

Meer in Belasting & Douane Museum

t/m 10 maart 2028
Workshop: Nét Echt! - Vlinder (AL)

Workshop: Nét Echt! - Vlinder (AL)

Maak een alternatief exemplaar in ons atelier, zodat de vlinder lekker door kan fladderen.

Jeugdfestival, Workshop
t/m 18 augustus 2028
Kids rondleiding - Wie woonde er in het museum? (8 t/m 12)

Kids rondleiding - Wie woonde er in het museum? (8 t/m 12)

Ga samen met leeftijdsgenootjes mee op rondleiding langs de geheimen van het museum van toen het nog bewoond werd door twee heel bijzondere families. Zonder je ouders!

Rondleiding
t/m 15 september 2024
GOED/FOUT

GOED/FOUT

De tentoonstelling neemt u mee naar naoorlogs Nederland. In “GOED/FOUT” staan de verhalen centraal van drie groepen mensen die in aanraking kwamen met Nederlands Beheersinstsituut (NBI). Verhalen die je raken, verbijsteren en bijblijven.

Tentoonstelling