FENIX (opening 2025)

Museum

In 2025 opent FENIX. Een museum? Ja, en nog veel meer. FENIX is een culturele plek in Rotterdam, geïnspireerd op migratieverhalen van over de hele wereld. Over liefde en afscheid, over thuis komen en je thuis voelen, over het navigeren van identiteit of het zoeken naar geluk. Op dé plek van vertrek en aankomst.

Door middel van kunst, verhalen en smaken prikkelt FENIX je nieuwsgierigheid over de wereld om je heen en hoe die door migratie gevormd is. Het verhaal van FENIX is het verhaal van Rotterdam. En dat van de wereld. Want migratie beweegt ons, altijd en overal.

Ontdek het thema door de ogen van internationale kunstenaars zoals Do Ho Su, Shilpa Gupta, Bill Viola en Omar Victor Diop. In een monumentaal kofferdoolhof dwaal je langs persoonlijke verhalen en de tentoonstelling Family of Migrants neemt je mee op reis langs honderden iconische documentaire foto’s. Plein is een overdekt stadsplein van tweeduizend vierkante meter in FENIX. Een levendige plek die meebeweegt met de stad.

FENIX is gevestigd in een historische havenloods uit 1923 met een moderne toevoeging: de Tornado van MAD Architects. Het beklimmen van deze trap is een beleving en brengt je naar een spectaculair uitzichtplatform hoog boven het dak.

Share