GOED/FOUT

1 december 2023 t/m 15 september 2024

Tentoonstelling

De tentoonstelling “GOED/FOUT” neemt u mee naar naoorlogs Nederland. Het uitgangspunt van het naoorlogse overheidsbeleid was dat oorlogsslachtoffers (en hun nabestaanden) moesten terugkrijgen wat hen was ontnomen. En de vijand moest daarvoor betalen. Hiervoor werd het Nederlands Beheersinstituut (NBI) opgericht.

In de tentoonstelling staan de verhalen centraal van drie groepen mensen die in aanraking kwamen met het NBI: vijandelijke onderdanen, landverraders en afwezigen. Verhalen gereconstrueerd uit de NBI-beheerdossiers (en waar mogelijk uit gesprekken met nabestaanden). Verhalen die je raken, verbijsteren en in ieder geval bijblijven.

De tentoonstelling belicht een deel van de naoorlogse geschiedenis dat lang onderbelicht is geweest. Reflectie over wie of wat goed of fout was geweest tijdens de bezettingsjaren loopt als een rode draad door de tentoonstelling.

Share

Belasting & Douane Museum

Het museum biedt voor jong en oud een ontdekkingsreis door de geschiedenis van belastingen in Nederland en de wereld van de Douane.

Periodieke tijden

Tijdens schoolvakanties is het museum ook op maandagen geopend.

Meer in Belasting & Douane Museum

t/m 10 maart 2028
Workshop: Nét Echt! - Vlinder (AL)

Workshop: Nét Echt! - Vlinder (AL)

Maak een alternatief exemplaar in ons atelier, zodat de vlinder lekker door kan fladderen.

Jeugdfestival, Workshop
t/m 18 augustus 2028
Kids rondleiding - Wie woonde er in het museum? (8 t/m 12)

Kids rondleiding - Wie woonde er in het museum? (8 t/m 12)

Ga samen met leeftijdsgenootjes mee op rondleiding langs de geheimen van het museum van toen het nog bewoond werd door twee heel bijzondere families. Zonder je ouders!

Rondleiding
t/m 25 september 2024
Douane Spreekuur met Leon Warnies (AL)

Douane Spreekuur met Leon Warnies (AL)

Oud-douanier Leon Warnies komt weer langs met spannende verhalen!

Open Dag, Rondleiding