Een tour door de stad in 12 modern-klassieke kroegen

De grote Rotterdamse kroegentocht

The Rumah - 51northphotography

Een tour door de stad in 12 modern-klassieke kroegen

Een goede kroeg biedt tegenwoordig meer dan een goed getapt glas bier (2 vingers schuim!), een kruk en luisterend oor achter de bar. Sommigen brouwen hun eigen vloeibare goud bijvoorbeeld, anderen mixen ook uitstekende cocktails of combineren een drankje met de verkoop van vinyl of vintage. En op sommige plekken spot je terloops nog wat jong talent tijdens live optredens. Genoeg te genieten én te ontdekken bij deze kroegen, tapperijen en cocktailcafés die ‘tijdloos’ en ‘vernieuwend’ moeiteloos combineren. We selecteerden er twaalf, verspreid over de hele stad.

Bakeliet, een experimenteel geheel

De titel ‘moderne klassieker’ past Bakeliet als een jas. Hier, aan de Nieuwe Binnenweg, kom je voor de combinatie  ‘drinks, vinyl & food’. Met de opening van Bakeliet wilden de eigenaren tegemoet komen aan de behoefte aan een nieuwe stap in de Rotterdamse horeca. Een stap die eten, (wereld)muziek, kunst, drank en dans verenigt. Zo komt het dus dat deze plek zowel laagdrempelig is, als vooruitstrevend en experimenteel. Stap binnen in een vertrouwde sfeer, om je vervolgens te laten verrassen door nieuwe muziek, smaken, mini-concerten, exposities en performances!

Dizzy, sinds jaar en dag live jazz 

Al sinds 1977 is Jazzcafé Dizzy een begrip in Rotterdam, vernoemd naar jazztrompetist John Birks ‘Dizzy’ Gillespie. Heel wat bekende namen – Chet Baker, George Coleman, Art Taylor – traden hier op. Ook voor funk en latin jazz is aandacht, net als jong (inter)nationaal talent door een samenwerking met de Wereldmuziekschool. Ga erheen voor lunch of diner en laat je verrassen door live optredens op maandag- en dinsdagavond en zondagmiddag. Tip: neem in de zomer plaats in Dizzy’s binnentuin.

Amore, vier de verrassende Italiaanse levensstijl

Een extravagante restobar waar je steeds weer iets nieuws kunt ontdekken: dat klinkt goed! Bij een bezoek aan Amore kan er van alles gebeuren. Denk je even een natuurwijntje te drinken op het terras, eindig je tot ‘s avonds laat op de dansvloer! Kom je met z’n tweeën voor Italiaanse shared dining, zit je plots op het terras met een fles cider en een grote groep vrienden. Amore – geïnspireerd op de Italiaanse eetgebruiken én lifestyle – biedt ruimte voor verrassing. Sterker nog, het stimuleert een avond met eigenzinnige wending!

LaBru: vertrouwd, vintage en voor iedereen

Van de gin-tonics tot het vintage interieur: LaBru trekt om verschillende redenen veel verschillende vaste gasten. Ga er woensdagavond heen voor live (jazz)bandjes. Voor zowel een borrel einde middag met wat tapas tot cocktails of een shot tequila aan de bar. Het interieur is eigenzinnig, met veel eighties en nineties vintage en kunst aan de muur. Vind je het mooi? Het is te koop!

The Rumah, voor iedereen een thuis

Deze ‘neighborhood cocktailpub’ gaf een nieuwe naam aan een vanzelfsprekend voelend concept. Rumah betekent ‘thuis’ in Indonesië en dat is precies wat de oprichters hun gasten willen bieden: het gevoel van thuis, maar dan met betere cocktails, goede rum, lekkere klassiekers op de kaart.

Brewpub Reijngoud, bomvol versgebrouwen bier

Brewpub Reijngoud is gevestigd in de monumentale Rotterdamse Hofbogen. Alleen dat is al een reden om deze plek te bezoeken, maar de 40 verschillende bieren op de tap en 100 op fles zijn dat zeker ook! De ideale spot voor een bierproeverij, maar eet daar dan wel iets bij. Pizza uit de houtoven bijvoorbeeld, of gerechten uit de Smoker en vers desembrood. Hier wordt bier gebrouwen waar je bijstaat. Wil je meer dan dan alleen proeven? Een rondleiding is mogelijk en het lekkerste biertje dat je proefde kan je kopen, om thuis nog eens (na) te genieten.

Proefkokaal Faas, de échte bruine kroeg

De fijnste huiskamer van Rotterdam Noord, zo staat Proeflokaal Faas bekend. In deze echte bruine kroeg – met hoge plafonds en glas-in-lood-ramen – aan de populaire winkelstraat Zwaanshals, zijn ruim 100 speciaalbieren te proeven. Hier verzamelen dagelijks heel wat vaste gasten uit de buurt voor een biertje en praatje. Schuif ook eens aan tijdens de maandelijkse pubquiz of vraag aan de bar wanneer er weer een bandje optreedt, want dat gebeurt met enige regelmaat

Bierlokaal Locus Publicus, ‘middeleeuws’ bier proeven

De Romeinen kenden Locus Publicus al als een ontmoetingsplaats waar, voorafgaand aan de strijd, werd gedronken op de goede afloop. Onze hedendaagse strijd is anders dan destijds, maar proosten op een goede afloop is altijd een goed idee. Hier kan dat met 15 wisselende bieren van de tap, Bierlokaal Locus Publicus is al jaren een begrip in Rotterdam, gevestigd in een prachtig historisch pand aan de Oostzeedijk. Geniet bij de haard of aan de bar van een biertje óf huur de ‘middeleeuwse’ zolder voor een bierproeverij.

Botanero, muy bueno mezcal en klassieke cocktails 

Latijns-Amerikaans borrelen doe je bij Botanero, aan de Mariniersweg. Van bar en restaurant tot cantina en proeflokaal: deze swingende mix biedt zowel biertjes en cocktails als ‘botanas’ (hapjes) en andere Zuid-Amerikaanse gerechten. Hier kom je in het bijzonder voor ambachtelijke sterke dranken van kleine producenten: Mexicaanse drankjes als mezcal en tequila, maar ook Jamaicaanse rum en Schiedamse gin. Lekker met wat Taco’s of Botanas Frito!

 

Fenix Food Factory, ambachtelijk borrelen

Wandelend over de Rijnhavenbrug (‘de Hoerenloper’) die de Kop van Zuid en Katendrecht verbindt, kijk je uit op prijswinnend woongebouw Fenix I, met daarin de Fenix Food Factory. Verschillende Rotterdamse ondernemers verenigden zich hier om jou een mooie Rotterdamse ervaring te bieden: proef een Rotterdams gebrouwen biertje van Kaapse Brouwers, een spannende natuurwijn van Blije Wijnen en eet er wat kaas bij van Booij Kaasmakers of knapperig brood van Jordy’s Bakery. Wandel daarna nog even verder naar het Deliplein, voor wat andere Kaapse kroegen en restaurants als De Matroos en het Meisje (eten wat de pot schaft), Bistro du Bac en Delibird (Thais).

Ouwehoer, het gevoel van een oud zeemanscafé

Sinds de opening in 2015 is café De Ouwehoer een begrip. Zodanig zelfs, dat het voelt alsof deze plek er altijd al was. Het gedempte licht, de donkerrode muren en wand vol met geweien en schilderijen dragen daaraan bij. Dat Katendrecht vroeger een zeemansbuurt was, dat voel je hier. Hier kan je kiezen uit één van de 150 whisky’s, maar een biertje of traditionele cocktail kan natuurlijk ook. Een paar keer per maand zijn er live optredens: verwacht alles tussen blues, punk en country, maar zeker geen popmuziek.

Kopi Soesoe, creatief all day-café

‘Koffie en muziek for life,’ zegt Kopi Soesoe (Indisch voor koffie met melk) zelf. Koffie en muziek zijn hier de belangrijkste ‘ingrediënten’, maar er wordt ook een (speciaal)biertje of wijntje geschonken.  Deze kleine, maar bijzonder aangename zaak heeft een klein podium voor intieme live optredens van startende muzikanten, maar het is typisch zo’n plek waar je de hele dag goed kunt vertoeven. Met een goede en creatieve ontbijt- en lunchkaart (met Indonesische twist), veel wisselende taart (en spekkoek!) en een plank voor spelletjes om er aan tafel te spelen.