Tips voor een bewust en duurzaam verblijf in Rotterdam

Tips voor een bewust en duurzaam verblijf in Rotterdam

Bezoek Rotterdam bewust en ga geïnspireerd weer huiswaarts!

Credits: Willem de Kam

Tips voor een bewust en duurzaam verblijf in Rotterdam

Van een dag, weekend of week Rotterdam kan je bewust genieten in alle opzichten en van kop tot staart. Hier zet je grote stappen door de stad, maar met een geringe voetafdruk. Je arriveert ‘groen’, je verblijft bewust, je recreëert duurzaam, je eet lokaal en keert, geïnspireerd door de vooruitstrevendheid van de Maasstad en diens duurzame initiatieven, nog bewuster huiswaarts. Een bewust en bruisend verblijf gewenst!

Rotterdam verandert. De stad is altijd in beweging en dat zie, hoor en voel je ook op het gebied van duurzaamheid. Hoewel we er nog lang niet zijn, bruist en borrelt het in ‘de duurzame stad’ als nooit tevoren. Naast allerlei klimaatadaptieve maatregelen – van groene daken en waterpleinen (voor wateropvang tijdens plensbuien) tot alternatieve energiebronnen en verduurzaming van woningen – stimuleert Rotterdam ook het bewust, lokaal en sociaalmaatschappelijk ondernemen. Het resultaat daarvan zie je als bewoner en bezoeker terug én ervaar je dagelijks doordat de stad iedereen bij deze transitie betrekt: samen pakken we uitdagingen aan en samen plukken we er de vruchten van! Iedereen – elke (sub)cultuur en elke keuken –  kan een steentje bijdragen aan de verduurzaming van de stad. Zet je bewuste bril op en zie overal om je heen de plekken en initiatieven die de duurzame en gezonde missie ondersteunen. Wil jij Rotterdam bewust en duurzaam beleven? We geven je hieronder wat tips en plekken om te bezoeken!

 

Duurzaam reizen: van e-bike tot elektrische watertaxi  

Start je bezoek met een duurzame reis: je komt natuurlijk met de trein!

Eenmaal gearriveerd merk je dat dit de ideale stad is om te voet, per fiets en met het openbaar vervoer te verkennen. Er is bovendien een ruim aanbod aan elektrisch deelvervoer. Met de Rotterdam Welcome Card krijg je niet alleen korting bij veel lokale ondernemers, maar koop je ook een RET-vervoerskaart voor één of meerdere dagen. Iets wat je niet mag missen is de Rotterdamse watertaxi – het ultieme Rotterdamse vervoermiddel over het water  – die tegenwoordig een elektrische variant heeft! Deze is minder vervuilend, stiller en neemt bovendien meer mensen mee (maximaal 50). De RET – het vervoerbedrijf van Rotterdam – streeft er sowieso naar om in 2030 energiepostief te zijn.. De bewuste reiziger komt in Rotterdam dus prima van A naar B op een duurzame, efficiënte én leuke manier! 

Duurzaam verblijven: de sleutel tot de groenste Rotterdamse hotels 

Als bewuste reiziger verblijf je uiteraard in een hotel dat ook zijn verantwoordelijkheid neemt.

Deze hotels attenderen hun gasten bijvoorbeeld op waterverbruik, sporen aan tot het meermaals gebruiken van handdoeken, zijn bewust bezig met het terugdringen van afval en bieden lokale,  biologische en/of duurzaam geproduceerde producten en gerechten. Een richtlijn voor een duurzaam verblijf zijn de hotels met een Green Key-certificaat. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen een stapje extra om het milieu te sparen, zonder in te leveren op comfort en kwaliteit. Rotterdamse hotels met de Gouden Green Key zijn verspreid door de hele stad. Zoals:  

Westcord Hotel New York, Kop van Zuid: het voormalig hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn.  

ss Rotterdam, Katendrecht: slapen op een schip van de Holland Amerika Lijn. 

Suite Hotel Pincoffs, Noordereiland: monumentaal pand met prachtig zicht en charmante omgeving. 

NHOW Rotterdam, Kop van Zuid: grootstedelijk slapen in het icoon De Rotterdam.

NH Atlanta Rotterdam, Stadscentrum: slaap aan de Coolsingel, in het winkelhart van de stad. 

Bliderberg Parkhotel, Stadscentrum: aan de Westersingel, pal naast het culturele hart en het Depot Boijmans Van Beuningen.  

Tip: Bekijk ook andere hotels en boek vervolgens bewust – dat betekent stressvrij, eerlijk en zonder extra kosten te betalen – via Moonback.

Duurzaam ontdekken: varen én vuil verzamelen en andere vooruitstrevendheid

Ontwaak met een goed geweten en bereid je voor op interessante én duurzame activiteiten.  

Verken de stad op een verantwoorde manier vanaf het water, met het prijswinnende iKapitein: ‘s werelds eerste plezierboot met ingebouwde vuilvanger. Water in de stad is zowel een vloek als een zegen: met bootjes, een drijvend kantoor en een drijvende boerderij benutten we dat water goed. Maar ook met regenwater weten we om te gaan: we stimuleren waterretentie met de aanleg van waterpleinen bijvoorbeeld. Zo maken we de stad toekomstbestendiger en weerbaar bij klimaatverandering. Vanuit dezelfde motivatie zijn er veel projecten opgestart om de stad duurzamer te maken, dat is te zien aan de voorbeeldprojecten van Resilient Rotterdam: met de toevoeging van veel meer groene daken en parken en drijvende woningen bijvoorbeeld. En als we het dan toch over water en weerbaarheid hebben, dan mag de Maeslantkering niet ontbreken!

Deze ligt in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland en heeft als waterkering de grootste beweegbare onderdelen ter wereld. Wat betekent dat? Dat het zelfs een vloedgolf van 5 meter boven NAP aankan! Die hoogte staat overigens niet in verhouding tot de daken van Rotterdam, als Skyline City van Nederland. ‘Met zoveel dakoppervlak kan je veel meer doen,’ dachten de Rotterdammers. Vergroenen natuurlijk, maar in het verlengde van de Rotterdamse Dakendagen ontstond er ook de Rotterdam Rooftop Walk. Verken de stad op hoogte! Wil je weten hoe ‘de echte Rotterdammer’ met duurzaamheid omgaat in het dagelijks leven? Via speciale tours ontdek je de ‘verborgen’ plekken van de stad en diens bewoners en ondernemers. Met een stadsgids van bijvoorbeeld Around010, Bike & Bite, De Rotterdam Tours of Inside Rotterdam ontdek je nog veel meer van de groenste stad van Nederland!

Duurzaam eten en drinken: lekker en lokaal, voor dubbele voldoening

De Rotterdamse eetcultuur weerspiegelt Rotterdams’ duurzaamheidsmissie perfect.

Er zijn vele vriendelijke restaurants, met veel passie opgezet door ambitieuze ondernemers.  Neem restaurant Rotonde: dit progressieve restaurant beantwoordt aan verschillende voedselvraagstukken – van herkomst tot omgang met afval – en is daarmee zo circulair als de naam doet vermoeden. Of restaurant Aloha: radicaal anders werken en zo min mogelijk afval produceren, dat is de missie. Uiteraard zonder daarbij in te boeten op smaak. Het restaurant serveert gerechten die – afhankelijk van seizoen en lokaal aanbod – om de vier weken wisselen. Over duurzaamheid gesproken: zelfs het onderkomen van bio-vegan bistro Gare du Nord is hergebruikt! In een karakteristieke, Duitse treinwagon uit 1982 geniet je hier van puur en plantaardig eten, gemaakt van biologische ingrediënten. Lees meer over de vernieuwende en verantwoorde eetcultuur van Rotterdam én probeer ze zelf uit

De Rotterdamse toekomst is duurzaam

Zoals de bovenstaande plekken en projecten illustreren: Rotterdam werkt en verandert, ook op het gebied van duurzaamheid. Niet alleen de gemeente, maar ook belangrijke spelers als het vervoersbedrijf RET en het Havenbedrijf werken daaraan mee: alleen samen kunnen we duurzaam veranderen! Ook de Rotterdamse stadsprojecten tonen deze focus: ze bieden bewoners en bezoekers de ruimte om elkaar binnen een gezonde en groene omgeving te ontmoeten, te bewegen en te spelen, terwijl ze tegelijkertijd een oplossing bieden voor de verlaging van hittestress en het opvangen van water. Van haven tot Hofbogenpark, van daken tot parken: vergroening en verduurzaming leeft in de Maasstad. Ontdek het zelf én draag je steentje eraan bij!