Ontdek het International Film Festival Rotterdam 2024

Haal alles uit International Film Festival Rotterdam!

Jan de Groen

Ontdek het International Film Festival Rotterdam 2024

Twaalf dagen lang film, film, film. En ook: (video)kunst, tours, performances, feestjes op onverwachte locaties en natuurlijk lekker eten en drinken. Dát is International Film Festival Rotterdam in een notendop.

Van 25 januari t/m 4 februari 2024 zijn verspreid over Rotterdam meer dan 450 films uit honderd landen te zien. Lange films, korte films, de zogenaamde shorts. Documentaires, animaties, drama, fantasy, horror: in het bomvolle programma is elk denkbaar genre vertegenwoordigd. Om een film te kiezen, kun je gebruik maken van de Programmabijlage, die vijf dagen voor het festival bij De Volkskrant verschijnt. Deze is ook verkrijgbaar via de Volkskrant-app. Heb je een beetje hulp nodig? Wend je dan tot de online Film Finder op www.iffr.com. Hier kun je je voorkeuren opgeven, trailers bekijken en beoordelen, waarna je op maat gesneden suggesties krijgt. Kaarten koop je vanaf 12 januari online, via www.iffr.com. Ook zijn er tijdens het festival enkele fysieke kaartverkooppunten.

Eten tussen de films door

Het IFFR trekt Rotterdammers, maar ook meerdere duizenden bezoekers van buiten de stad, waaronder veel internationale gasten. Het maakt dat de stad twaalf dagen lang bruist en zindert. De restaurants bieden speciale IFFR-menu’s aan, en er zijn feestjes op onverwachte plekken. Wie tijdens het festival een tafel in een restaurant wil bemachtigen, dient voorbereid te zijn. De restaurants rondom de filmzalen zijn populair, dus bijtijds reserveren is aan te bevelen!

Hét festivalhart is de Doelen, je kunt er elk moment van de dag terecht voor een hapje en drankje. Omdat de Doelen, Theater Rotterdam Schouwburg en het Nieuwe Luxor Theater zich samenpakken rond het Schouwburgplein, is dit een geliefde ontmoetingsplek tijdens het festival. Hier bevinden zich verschillende restaurants waar je tussen de films door, heel goed kunt eten. Een paar tips: Bertmans, waar je de hele dag terecht kunt voor verrassende, veelal plantaardige gerechten. Ayla, voor shared dining en een verrassende cocktail. Ox, als je het leuk vindt om ondergronds te genieten van hedendaagse Chinese cuisine. Wil je borrelen met filmmakers? Kom dan naar Café Floor of de Doelen Studio. Voor Kaapse biertjes en Loopuyt-gin loop je door naar Kaapse Maria en Kaapse Will’ns.

Drinken en dansen

Kom je met trek uit LantarenVenster? Speciaal voor het festival gaat de pop-up locatie Dudok aan de Maas open. Ook vind je op de Kop van Zuid fijne adressen als biefstukwalhalla Loetje en het iconische Hotel New York. Steek je de brug over naar Katendrecht, dan kom je op het gezellige Deliplein, waar je kunt kiezen uit tal van unieke restaurants. Wordt het Thais bij Deli Bird, Frans bij Bistrot du Bac of table d’hôtes bij het sfeervolle De Matroos en het Meisje?

Ook als je film in Kino draait hoef je niet ver te zoeken naar horeca. Kino heeft zelf een sfeervol restaurant, Niko’s resto, met uitstekende burgers op de kaart. Om de hoek kun je voor een voedzame maaltijd of drankje terecht bij adressen als Rotown, Stalles en Spaghetteria. Rondom Cinerama Filmtheater barst het van de eetgelegenheden, want de levendige uitgaansstraat Witte de Withstraat is om de hoek. Behalve restaurants vind je hier volop barretjes waar je het ná de film laat kunt maken. La Bru, Wunderbar en Supermercado zijn plekken waar locals en internationale bezoekers samenkomen. Nog niet genoeg?

Op vrijdag en zaterdag is er Club IFFR in Theater Rotterdam Schouwburg, met tot diep in de nacht livemuziek, dj’s en een dansvloer vol filmliefhebbers. Je filmticket biedt gratis entree!

De leukste fine dining restaurants van Rotterdam

De leukste fine dining restaurants van Rotterdam

De Rotterdamse food scene heeft al net zoveel allure als de imposante skyline. Wil je iets specialers dan zomaar een hapje buiten de deur, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij zetten een aantal gastronomische toppers voor je op een rij waar je heerlijk fine kunt winen en dinen.

Lees verder