11x tijdloze Rotterdamse terrassen
Biergarten, vruchtbare grond voor vertier - foto: Mark Bolk

11x tijdloze Rotterdamse terrassen

Van het eerste voorjaarszonnetje en de brandende zomerzon tot de zon op een zachte herfstdag of frisse wintermiddag: door heel Rotterdam vind je volop terrassen waar je elk moment kunt neerstrijken. Voor een koude cocktail, ambachtelijk biertje, kop koffie of warme choco met slagroom (en een dekentje over je benen). We maakten een selectie gebaseerd op locatie, uitzicht en Rotterdams karakter. Omringd door groen, met zicht op het water of omgeven door stedelijke dynamiek en creativiteit: deze Rotterdamse terrassen zijn altijd een feest voor alle zintuigen!

Aan het water

De voortdurende beweging van het water zorgt er gek genoeg voor dat jij tot rust komt. En het terras nooit meer wilt verlaten.

1. Putaine: borrelen in de Rijnhaven

Putaine is er om te plagen, te behagen en te verrassen met een modern en seizoensgebonden internationaal restaurant en bar, gerund door Michael Schook en Eva Eekman. In de altijd veranderende Rijnhaven drijft Putaine trots op het grootste duurzame kantoor ter wereld, het Floating Office Rotterdam (FOR). Met een prachtig uitzicht van binnen en buiten, een groot terras, en een zomers zwembad. Of je nu komt voor een uitgebreide maaltijd, een snelle lunch of gewoon een drankje, Putaine biedt een unieke ervaring.

2. De Maaskantine: beach bar aan de Maas

Met de vibe van een beach bar en omringd door de Nieuwe Maas, waan je je even op vakantie bij De Maaskantine. Het café-restaurant ligt aan de Maasoever en biedt niet alleen een relaxte sfeer met prachtig terras en kleurrijke (lounge) stoelen en picknicktafels, maar ook goed eten van woensdag tot en met zondag. Er is zélfs een klein strandje aangelegd, met ligbedden om op te luieren.

3. Bar Stroom: voormalig tropisch zwembad

Dit voorjaar opende Bar Stroom haar deuren in de voormalige wildwaterbaan van Tropicana. Creatief, speels en tegen de stroom in kun je bij Bar Stroom van donderdag tot en met zondag genieten van lunch, borrel en diner op een van de meest unieke plekken in Rotterdam. Bar Stroom is onderdeel van BlueCity en werkt samen met lokale boeren, innovatieve voedselondernemers en Rotterdamse cultuurmakers om verandering te brengen. Zowel op je bord, in je glas als op het podium. Denk aan falafel gemaakt van groenteresten en pasta van regeneratieve gewassen. En ja, de beroemde oesterzwammen van Rotterzwam, gekweekt op eigen koffiedik, worden geserveerd als rendang of bitterbal. Zie jij jezelf al zitten op het zonovergoten terras van het voormalige tropische zwembad?

4. Vessel11: lekker luieren én luisteren

Zittend op het dek, nippend van je drankje en omringd door de dynamiek van de stad is Vessel11 de ideale hang out. Deze Britse Gastro-pub is gebouwd in de UK en deed dienst als mobiele vuurtoren in Wales, maar is sinds 1999 hartstikke Rotterdams. Hier, in een van Rotterdams’ oudste havens, eet je  gerechten die op de Britse keuken zijn geïnspireerd, proef je Vessel11-bier op de tap en bezoek je – benedendeks – optredens van bandjes.

5. Hotel New York: the world is your oyster

Vrijwel nergens heb je zo’n wijds zicht op de Nieuwe Maas en de stad als op het terras van Hotel New York, op de kop van de Wilhelminapier. Zodra de zon gaat schijnen, voelt het hier als vakantie. De oesterbar versterkt dit gevoel. Daar waar vroeger tickets voor een overtocht naar Amerika over de toonbank gingen, worden nu dagelijks verse schaal- en schelpdieren bereid. Laat jezelf in een strandstoel zakken en ontspan geheel, mét een halve kreeft op je schoot.

In het groen

Groen is goed voor het gemoed, dus strijk blijmoedig neer op één van deze terrassen (met het risico dat je niet meer wilt verkassen).

6. Parqiet: voor allerlei vogels

Vernoemd naar de vrijgevochten groene halsbandparkiet die zo rijkelijk aanwezig is in dit park, werd Parqiet sinds 2015 juist een plek voor bezoekers van zeer diverse pluimage. Want wie zit er nu niet graag in een oud en charmant koetshuis middenin Het Park, met zicht op prachtige oude bomen en de Euromast terwijl kind/hond/echtgenoot onbekommerd door het gras rolt?!

7. Garden of BIRD: flirten, fluiten en foerageren

Van voor- tot najaar kan je bij mooi weer (geen regen of wind) en vanaf 16 uur terecht in de zonnige stadstuin Garden of BIRD. Dit ‘zusje’ van het naastgelegen restaurant en podium ligt wat verscholen tussen de Luchtsingel en Hofbogen. Drink er een cocktail of speciaalbiertje, eet er pizza uit de houtoven van BIRD. Lig in het gras, hang in een stoel, luister muziek en voel je vrij als een…vogel.

8. Vroesenpaviljoen: groeit groener en groter

Stond het Vroesenpark tot 2015 bekend als ‘het barbecuepark’: dat veranderde met de komst van het Vroesenpaviljoen. Er wordt nog steeds gebarbecued, maar het Vroesenpaviljoen werd op zichzelf een reden voor mensen om richting Blijdorp te fietsen. Het groene – en steeds uitdijende – terras, de ligstoelen, de fijne kaart en de evenementen maken dit een fijne plek voor iedereen om de dag te starten, te breken of te eindigen.

In het stadshart

Je bent in Rotterdam en dát wil je zien, voelen en ervaren! Op deze terrassen zit je dan uitstekend.

9. Biergarten: vruchtbare grond voor vertier

Natuurlijk ontbreekt het in Rotterdam niet aan een goede biertuin. De eerste en enige Biergarten van Rotterdam is sinds 2012 een levendige (en seizoensgebonden) plek waar je geniet van de zon, burgers, snacks en een groot assortiment aan ambachtelijke en tapbieren. De buurt bruist als de biertjes die ze schenken: Biergarten is de tuin van creatief verzamelgebouw het Schieblock en een belangrijk onderdeel van het dynamische Central District van de stad.

10. Keilecafé: feestjesmaker in het Makers District

Keilecafe is meer dan een café: het heeft de sfeer van een never ending festival. Een plek waar pizza’s immer lijken te bakken in de houtoven, sangria rijkelijk stroomt, DJ’s doordraaien en iedereen altijd een beetje aangeschoten lijkt. Als je niet oppast, raak je hier dronken van de dynamiek. Keilecafé bevindt zich in M4H: het Rotterdamse Makers District. Hier stroomt de creatieve energie en ondernemersdrang, en dat voel je.

11. Westerpaviljoen: het hart van West

Welkom in West. Waar het Westerpaviljoen (‘Wee Pee’ voor vaste bezoekers) sinds jaar en dag de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de Mathenesserlaan domineert. En vaste bezoekers zijn er in grote getale: voor veel Rotterdammers is dit een basis om steeds weer naar terug te keren. Het grote terras draagt zeker bij aan die niet-aflatende populariteit. Net als de uitgebreide kaart vol goede klassiekers: een knapperige caesar salad, kipsaté, zalmfilet en Black Angus óf beyond burger (vega). Het Westerpaviljoen speelt een hoofdrol in het Oude Westen, en is nog lang niet uitgespeeld.

Meer Eten & Drinken

Ontbijten in Rotterdam

Ontbijten in Rotterdam

10 heerlijke plekken om je dag te starten
Brunches & lunches

Brunches & lunches

5 verrassende plekken voor een brunch of lunch
Lokaal en vernieuwend eten

Lokaal en vernieuwend eten

10 restaurants met duurzame, bio, vega(n) en lokale lekkernijen