Algemene informatie
Rotterdam Centraal Station - foto Iris van den Broek

Algemene informatie

Bereid je optimaal voor op een onvergetelijk verblijf in Rotterdam. Ontdek hier alles wat je moet weten over financiële zaken, medische faciliteiten, politiezaken, nationale feestdagen, weersomstandigheden en de locaties van openbare toiletten.

Geldzaken

In Rotterdam betaal je met de euro. Vrijwel overal kun je bij de kassa’s contant betalen en pinnen. Heb je cash geld nodig? Geldautomaten en banken zijn altijd dichtbij, zeker in het centrum. Om andere valuta naar de euro om te wisselen kun je onder meer terecht bij GWK Travelex op het Stationsplein (naast het Centraal Station) en op Rotterdam The Hague Airport.

Noodnummers

Je hoopt het niet, maar er kan tijdens je bezoekje altijd iets gebeuren waardoor je medische hulp nodig hebt. Houd de volgende nummers bij de hand:

112 Het nationale alarm- en noodnummer.
Hiermee bereik je spoedeisende hulp van
dokter, politie en brandweer. Vanaf iedere telefoon bereikbaar.
0900 8844 Politie
Dit is het landelijke nummer voor niet spoedeisende hulp en problemen. Voor spoedeisende hulp, bel 112.
010 446 89 00 Brandweer

 

Ziekenhuizen

In Rotterdam zijn diverse ziekenhuizen. Bij alle ziekenhuizen kun je terecht voor eerste hulp.
Erasmus Medisch Centrum
’s Gravendijkwal 230
3015 CE Rotterdam
010 704 07 04

Erasmus Medisch Centrum Sophia
Dr Molewaterplein 60
3015 GJ Rotterdam
010 704 07 04

Ikazia ziekenhuis
Montessoriweg 1
3083 AN Rotterdam
010 297 50 00

Maasstad Ziekenhuis
Maasstadweg 21
3079 DZ Rotterdam
010 291 19 11

Fransiscus Gasthuis
Kleiweg 500
3045 PM Rotterdam
010 461 61 61

Fransiscus Vlietland
Vlietlandplein 2
3118 JH Schiedam
010 893 93 93

IJsselland Ziekenhuis
Prins Constantijnweg 2
2906 ZC Capelle a/d IJssel
010 258 50 00

Het Oogziekenhuis Rotterdam
Schiedamse Vest 180
3011 BH Rotterdam
010 401 77 77

Huisartsenposten

Voor spoedeisende klachten die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten kun je terecht bij één van de vier huisartsenposten Rijnmond. De posten zijn bij ziekenhuizen in de regio gevestigd: het Franciscus Gasthuis, Maasstad Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum. Bel eerst voor een afspraak. Zorg dat je naam, adres, geboortedatum, naam huisarts, (eventuele) medicatie, burgerservicenummer en verzekeringsnummer bij de hand hebt.

Politie

In het centrum, maar ook daarbuiten kun je verschillende politiebureaus vinden. Het hoofdbureau is 7 dagen per week, 24 uur per dag geopend:
Hoofdbureau (Rotterdam Centrum):
Doelwater 5
3011 AH Rotterdam

Bagage opslag

Wil je ongehinderd Rotterdam verkennen en dus je bagage tijdelijk ergens achterlaten? Dat kan op station Rotterdam Centraal voor maximaal 72 uur. Tussentijds openen is mogelijk, maar dan moet opnieuw huur worden betaald. Betaling vooraf, met pin of creditcard. Tarieven: € 7,00 voor een kleine kluis en € 10,00 voor een grote kluis, voor de eerste 24 uur. Klik hier voor meer informatie.

Een andere optie om je bagage op te slaan heb je bij Radical Storage. Zij bieden een gemakkelijke en betaalbare oplossing voor het opslaan van elk bagagestuk in de stad, vooral in de buurt van Rotterdam Centraal Station. Of het nu gaat om een kinderwagen, een grote koffer of sportspullen, de service rekent een vast dagtarief van €5 per item en een optionele €1,75 garantietoeslag voor elke opgeslagen tas. Met hun Radical Storage app en website heb je toegang tot verschillende opties waar je je tassen veilig kunt achterlaten. Boek hier met 5% korting.

Nationale Feestdagen 2024

In Nederland bestaan de volgende nationale feestdagen. Op de meeste van deze dagen zijn werknemers in het bedrijfsleven en bij overheidsinstellingen vrij. Publieke instellingen draaien op deze dagen vaak zondagsdiensten. Horeca is over het algemeen open.

Nieuwjaar 1 januari
Goede Vrijdag 29 maart
eerste paasdag 31 maart
tweede paasdag 1 april
Koningsdag 27 april
Bevrijdingsdag 5 mei
Hemelvaartsdag 9 mei
eerste pinksterdag 19 mei
tweede pinksterdag 20 mei
eerste kerstdag 25 december
tweede kerstdag 26 december

Identificatieplicht

In Nederland en dus ook in Rotterdam mogen politie en toezichthouders (zoals conducteurs) naar je identiteit vragen. Ook zorgverleners mogen je identiteit controleren. Dit mag alleen in bepaalde situaties:
– verkeerstoezicht
– handhaving van de openbare orde / veiligheid
– opsporing van strafbare feiten

Je moet bij zo´n controle een origineel en geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) kunnen laten zien. Doe je dit niet, dan ben je strafbaar en loop je het risico dat je naar het politiebureau moet of dat je een boete krijgt.

Klimaat & weer

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat, met over het algemeen milde winters en koele zomers. Het klimaat wordt voor een belangrijk deel bepaald door de ligging aan de Noordzee. De kustprovincies – en daarmee Rotterdam – beleven meestal zachtere herfst- en wintermaanden dan de meer oostelijke provincies. De lente en zomer is in het Westen over het algemeen iets koeler dan in het Oosten en Zuiden. Het weer is een populair gespreksonderwerp in Nederland. Niet in de minste plaats omdat het sterk kan wisselen, onder invloed van luchtsoort en fronten. Er kan geen universele raad of voorspelling worden gegeven, check dus voor en/of tijdens je trip de actuele weersinformatie en verwachtingen online, bijvoorbeeld via buienradar: www.buienradar.nl/weer/rotterdam.

Openbare toiletten

Naast openbare toiletten en urinoirs kun je in Rotterdam bij bijna 50 horecagelegenheden gratis naar het toilet. Deze cafés, restaurants en hotels zijn te herkennen aan deze sticker:

De sticker geeft ook aan of het kleinste kamertje rolstoeltoegankelijk is. Hieronder vind je een handige kaart met alle openbare toiletten in Rotterdam. Met de HogeNood app vind je direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet met je smartphone.

Meer informatie

Openingstijden winkels

Openingstijden winkels

Ontdek de openingstijden van de beste winkels in Rotterdam! Warenhuizen,...
(Openbaar) vervoer binnen Rotterdam

(Openbaar) vervoer binnen Rotterdam

Binnen Rotterdam kan je goed reizen met het openbaar vervoer, fiets, aut...
Parkeren in Rotterdam

Parkeren in Rotterdam

Bezoek je Rotterdam? Parkeer je auto bij een P+R terrein of zet hem in d...