Duurzame Rotterdamse initiatieven die inspireren

Duurzaamheid? Dagelijkse kost in Rotterdam!

BlueCity - Willem de Kam

Duurzame Rotterdamse initiatieven die inspireren

Met een stevige dosis ‘toekomstzin’ en altijd aanwezige dadendrang is de koppositie van Rotterdamse ondernemers in duurzaamheid geen verrassing. Dit is de stad van landbouwgrond op hoogte en de stad waar grote, industriële loodsen transformeren tot nieuwe brouwerijen. Alles wat je aandacht geeft, groeit: Rotterdam inspireert met duurzame initiatieven en lokt nieuwe innovaties uit. De komende jaren staat Rotterdam heel wat duurzaamheid te wachten!

Sponstuin

De stad als spons

In de stenige stad zijn hevige regenbuien en wateroverlast een probleem. In de sponzige stad is dat water simpelweg een goede dorstlesser voor het vele groen. In Rotterdam-West bezoek je de eerste Rotterdamse sponstuin vol dorstige planten die overtollig water opzuigen en vasthouden.

De DakAkker

De akker op hoogte

Een boerderij van 1000m2 boven op een dak?! Jazeker. De DakAkker is één van de grootste dakboerderijen in Europa, ligt op het Schieblock en biedt een vruchtbare bodem voor groenten, fruit en eetbare bloemen. Hier zorgen honingbijen – de bewoners van het dak – voor bestuiving. Je kunt er ook ontbijten of lunchen, bij bistro Ted’s Place.

Stadskwekerij De Kas

De Stadskwekerij voor verbinding

Stadskwekerij De Kas is een bewonersinitiatief van twee dames met hart voor natuur én mens. Zij transformeerden een oud kassencomplex in de Rotterdamse wijk Blijdorp, met als doel om meer biodiversiteit en verbinding te kweken. Hier kom je voor gezelligheid, de weelderige tuin, informatie over ecologisch groen en kleinschalig waterbeheer, maar ook voor een middagje stadsjutten!

Falafval

Goede voeding voor een goed gevoel

Falafval richt zich op het gebruik van reststromen, door er heerlijke plantaardige falafel van te maken onder het mom ‘zero waste, maximum taste!’ Wil je duurzaam uit eten of afhalen? Ga dan naar Spirit, waar goed eten – 100% vers, bio en veggie – wordt klaargemaakt dat daardoor nóg beter smaakt. Dit is ook de missie van bio vegan Bistro Gare du Nord, gevestigd in een oude treinwagon in het hippe ZOHO. Hier wordt uitsluitend plantaardig, biologisch en duurzaam gekookt met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En dat smaakt goed! Je proeft er verschillende wereldkeukens en waant je er door de ‘aire Parisienne’ even in Frankrijk.

Floating Farm

De drijvende boerderij

Rotterdam heeft veel water en de Floating Farm is een innovatief voorbeeld van hoe je al dat nat goed benut. Deze eerste drijvende boerderij ter wereld produceert voedsel op circulaire wijze. De koeien krijgen reststromen van Rotterdamse brouwerijen en Schiedamse molens te eten. Jij proeft vervolgens welke yoghurt en melk dit oplevert!

Stadshaven Brouwerij

De biermakers van het Makers District

Proef je fruitbiertjes in de voormalige fruithaven van Rotterdam. Hier is de 100 jaar oude fruitloods hergebruikt en getransformeerd tot thuisbasis voor Stadshaven Brouwerij, nieuwkomer in het Rotterdamse Makers District. Deze craftbierbrouwerij aan de Merwehaven biedt genoeg ruimte aan heel veel bier, eigen horeca, een menukaart met duurzame (streek)gerechten én behoorlijk wat gezelligheid.

De groene aders door Rotterdamse straten

Het Blaakpark transformeert de Westblaak, Blaak en Burgemeester van Walsumweg tussen 2024 en 2027 tot het grootste binnenstadspark van Nederland. Net buiten de binnenstad loop je over een paar jaar over het Hofbogenpark, een twee kilometer lang en klimaatadaptief park op een voormalig spoorviaduct. Met zijn lengte, route en uitzichten wordt dit hét Rotterdamse park voor lange wandelingen! Gelukkig heeft Rotterdam ook nu al genoeg groen om van te genieten. Bezoek het hoogste park (Dakpark), het park met de oudste bomen (Het Park en de naastgelegen tuin Schoonoord), het hipste park (Vroesenpark, mét paviljoen), het grootste stadspark van Nederland (Zuiderpark) of struin door het fameuze Kralingse Bos.

Tips voor een bewust en duurzaam verblijf in Rotterdam

Tips voor een bewust en duurzaam verblijf in Rotterdam

Van een dag, weekend of week Rotterdam kan je bewust genieten in alle opzichten en van kop tot staart. Hier zet je grote stappen door de stad, maar met een geringe voetafdruk. Je arriveert ‘groen’, je verblijft bewust, je recreëert duurzaam, je eet lokaal en keert, geïnspireerd door de vooruitstrevendheid van de Maasstad en diens duurzame initiatieven, nog bewuster huiswaarts. Een bewust en bruisend verblijf gewenst!

Lees meer