10x gratis in Rotterdam
De Bospoldervos van Florentijn Hofman in Rotterdam West - foto Iris van den Broek

10x gratis in Rotterdam

Heb je een beperkt budget voor je citytrip? Je kunt een bezoek aan Rotterdam boeken, zonder dat je er veel voor hoeft te betalen. Want er is genoeg te zien en te doen. Hieronder vind je de top 10 gratis activiteiten die je zeker eens gedaan moet hebben. Vergeet niet om water te tappen bij de meer dan 80 gratis watertappunten in de stad. Wil je blijven slapen ontdek hier dan een aantal betaalbare accommodaties.

1. Markthal

De overdekte Markthal is de grootste toeristische trekpleister van Rotterdam. Een overdekte markthal kom je in meer wereldsteden tegen, maar door de combinatie met woningen heeft Rotterdam een wereldprimeur. De plaats waar de Markthal staat is historische grond dicht bij de plek waar Rotterdam ooit ontstaan is. Tijdens de bouw zijn er dan ook interessante opgravingen gevonden. Deze archeologische vondsten zijn te zien in de gratis expositie van De Tijdtrap.

2. ss Rotterdam

Het ss Rotterdam is één van de bekendste naoorlogse Nederlandse passagiersschepen en ligt permanent aan de kade bij Katendrecht. Vanwege de stoommachines wordt het schip ss Rotterdam genoemd, ss staat voor stoomschip. Op het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn beleef je nu het ultieme cruise-gevoel in het hotel, het restaurant en op het terras op het achterdek. Kinderen kunnen heerlijk pootjebaden in het zwembad (40 cm diep) en je hebt een mooi uitzicht over de Nieuwe Maas.

3. Floating Farm

Rotterdam is een proeftuin is voor innovatieve ondernemers, kunstenaars, ontwerpers en architecten. Dat kun je zien en ontdekken in Rotterdam West in het gebied Merwe-Vierhavens (M4H). Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Floating Farm. Op deze drijvende boerderij wordt op een duurzame, circulaire en diervriendelijke manier dagverse zuivelvoeding geproduceerd. In de winkel bij de Floating Farm kun je verse zuivel kopen. Ben je op de fiets? Pak dan meteen het nabijgelegen Weelde mee. Bij deze creatieve vrijstaat kun je ook terecht voor een hapje en een drankje.

4. Kunst­avond in het Wit­te de Wit­h­kwar­tier

De Witte de Withstraat is een hippe en levendige culturele uitgaansstraat in Rotterdam. De straat bestaat uit kunstgaleries, cafés, restaurants en winkels die net even anders zijn. Iedere vrijdagavond is er de we­ke­lijk­se Kunst­avond in het Wit­te de Wit­h­kwar­tier. Je kunt dan gratis de instellingen en galeries in het Rot­ter­dam­se Kunst­kwar­tier bezoeken. De deelnemers van Kunstblock zijn: MAMATENTMellyV2_ en WORM en zijn open vanaf 18.00 – 21.00 uur. Een gratis tour start om 19.00 uur bij de ba­lie Melly/​​TENT, Wit­te de With­straat 50 (reserveren is niet nodig).

5. De Laurenskerk

Verken Rotterdam op een budget! Wandel door de stad, absorbeer zijn geschiedenis en geniet van de sfeer. Bezoek op een zonnige dag de Laurenskerk, ontspan op het gras en luister naar lokale muzikanten. Geniet van het bekijken van boeken bij een boekenruil of vul je fles bij een gratis drinkfontein in de buurt van de Laurenskerk. Op regenachtige dagen hoef je niet nat te worden! Check hier de agenda van de Laurenskerk. Of ga naar een van de omliggende restaurants zoals Little V of Motel One. Neem een warm drankje. Dat is wel verdiend!

6. Historisch Delfshaven

Ben je op zoek naar het oudste stukje van Rotterdam? Dan moet je een bezoek brengen aan het Historisch Delfshaven. De naoorlogse Delfshaven stamt uit het jaar 1389. De wijk in Rotterdam West biedt een heerlijke stadswandeling om al het moois te bewonderen wat door de eeuwen heen bewaard is gebleven. Het nabijgelegen Dakpark Rotterdam nodigt uit voor een ontspannen wandeling met zicht op het gebied Merwe-Vierhavens (M4H).

7. Molens De Ster en De Lelie

Het Kralingse Bos is een prachtige groene oase in de stad waar je kunt wandelen, fietsen, sporten, picknicken en relaxen. Aan de Kralingse Plas vind je ook de enige nog werkende snuif- en specerijenmolens. De Ster en De Lelie, zoals de molens heten, zijn vaak op woensdag en zaterdagmiddag geopend. De toegang is gratis, maar een bijdrage aan de fooienpot wordt gewaardeerd en komt ten goede aan de molens. Een wandeling rond de Kralingse Plas duurt gemiddeld net iets langer dan een uur (ongeveer 5 km).

8. BRUTUS Garden

In het gebied Merwe-Vierhavens (M4H) zaten vroeger de fruit- en sapbedrijven. Nu krijgen creatieve geesten er de ruimte. Je kunt er ontwerper Daan Roosegaarde vinden met zijn ‘droomfabriek’, maar ook kunstenaar Joep van Lieshout met AVL Mundo & Brutus. BRUTUS Garden biedt een ruime omgeving waar je kunt wandelen, even tot rust kunt komen en sculpturen van Atelier Van Lieshout kunt verkennen. De beeldentuin is vrij te bezoeken evenals de naastgelegen Voedseltuin.

9. FutureLand

Altijd nieuwsgierig geweest naar de Maasvlakte? Op Maasvlakte 2 staat het bezoekerscentrum FutureLand. Bij FutureLand beleef je de toekomst en ontdek je alles over de ontwikkeling van de haven. Daarnaast kun je met eigen ogen de grootste containerschepen en modernste containerterminals bewonderen. FutureLand is geschikt voor jong en oud en is gratis toegankelijk.

10. Rotterdamse routes

Ontdek de stad en zijn unieke verhalen met behulp van de gratis Rotterdam Routes app. De app neemt je mee op reis door de stad en vertelt je het verhaal door de ogen van echte Rotterdammers. Zodra je in de buurt bent van de Westersingel kun je er voor kiezen om de Beeldenroute te ontdekken. Deze route voert je langs 17 kunstwerken van grote beeldhouwers. Ook kun je de indrukwekkende street art bewonderen met de wandelroutes van Rewriters010. Op de website kun je gratis de kaart downloaden.

10 x highlights in Rotterdam

10 x highlights in Rotterdam

Rotterdam biedt volop bezienswaardigheden en er is altijd wel wat nieuws te zien of te doen in de stad. Vooral op het gebied van architectuur kijk je in Rotterdam je ogen uit. In de top 10 van attracties en monumenten staan daarom ook veel architectonische hoogtepunten. Nieuwsgierig?

Ontdek dé must sees en bezienswaardigheden