Rondje Heijplaat

Fietsroute, Wandelroute

In 1917 werd het dorpje Heijplaat een feit, met 311 huizen ontworpen door architect Baanders. Speciaal aangelegd voor de werknemers van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM), zodat zij dichtbij hun werk woonden en hen de (toen nog) lange reis vanuit Rotterdam bespaard bleef.

Heijplaat, met onder andere het industriële erfgoed van het RDM Terrein, draagt de status van beschermd stadsgezicht. Het dorp is met zoveel architectonisch inzicht, deskundigheid en liefde gebouwd, dat het op vele fronten de tand des tijds heeft doorstaan. In de stille straten van Heijplaat en op het RDM terrein waan je je dan ook terug in de tijd. Ga op bezoek en geniet van de sierlijk uitspringende bakstenen op de gevels, de houten sierpanelen, de mooie erkertjes, de met beleid gebouwde stenen tuinmuurtjes en nog veel meer.

Je kunt Heijplaat en RDM het beste te voet of per fiets ontdekken met een Rondje Heijplaat. De route van 3 kilometer leidt door het dorp. De route van 4,6 of 6,2 kilometer combineert het rondje door het dorp met een bezoek aan het Quarantaineterrein en/of het uitzicht aan de Heijplaatweg.

RDM en Heijplaat bevinden zich net voorbij de Waalhaven, middenin het Rotterdamse havengebied. De snelste manier om er vanuit Rotterdam te komen is met de Waterbus, een boot die vertrekt vanaf de Erasmusbrug.

Share