De Rotterdamse binnenhavens

Waar ooit de handel welig tierde, en schepen af en aan voeren, zijn de Rotterdamse binnenhavens nu getransformeerd tot gezellige uitgaansgebieden vol terrassen. Het authentieke karakter van deze havens is grotendeels behouden, of mengt zich prima met de moderne omgeving.

Binnenhavens

Leuvehaven

Honderd jaar geleden was de Leuvehaven nog volop in gebruik, nu biedt het ruimte aan het oudste scheepvaartmuseum van Nederland: het Maritiem Museum. Op historische schepen en kranen kun je beleven hoe de wereldhaven van Rotterdam op deze plek ontstaan is. Achter het Maritiem Museum staat De Verwoeste Stad. Het bronzen beeld van Ossip Zadkine stelt een menselijke figuur voor zonder hart, symbool voor Rotterdam dat in het hart werd getroffen door het Duitse bombardement.

Aan de Leuvehaven liggen diverse restaurants, met terras, waaronder restaurant Down Under van Mainport Hotel. Eén van de opvallendste restaurants is Vessel11, op een vuurrood lichtschip dat in de Leuvehaven ligt. Het deck is een zonnig terras, waar je van typische Engelse gerechten en het zelfgemaakte V11 bier kunt genieten.
Even binnenlopen bij het nieuwe Leuvepaviljoen brengt je bij twee werkplaatsen van het Maritiem Museum, het Haveninformatiepunt van het havenbedrijf en twee horecagelegenheden met tarras aan het water.

De Leuvehaven heeft een aanlegsteiger voor de snelle Watertaxi en voor de Hotel New York Veerdienst.

 

Veerhaven

Eén van de mooiste en meest romantische plekjes van Rotterdam is de Veerhaven, waar historische zeilschepen zachtjes op het water deinen. Een trekpleister voor verliefde stelletjes en bruidsparen, die zich graag tegen deze pittoreske achtergrond laten vereeuwigen door een fotograaf. De Veerhaven ligt in het Scheepvaartkwartier, waar statige herenhuizen aan klassieke lanen het rijke scheepvaartverleden van Rotterdam doen voortleven.

Rondom de Veerhaven vind je diverse restaurants en terrassen, zoals Z&M, Loos en Zinc.

De Veerhaven heeft een aanlegsteiger voor de snelle Watertaxi en voor de Hotel New York Veerdienst.

 

Oude Haven

De Oude Haven met z’n prachtige historische schepen is een populaire plek onder Rotterdammers, om te eten, drinken en te dansen. Op zomerse dagen zitten de terrassen tot in de late uurtjes vol. Zoals het terras van Noah, uitgeroepen tot de beste cocktailbar van Nederland. In de eerste wolkenkrabber van Europa, Het Witte Huis, bevindt zich eetcafé Het Witte Huis, waar je tot laat kunt borrelen en eten. Andere hotspots zijn Stockholm, Mooii en Popocatepetl.

Ook de Oude Haven is bereikbaar met de Watertaxi.

 

Historisch Delfshaven

Deze pittoreske jachthaven is een van de weinige stukjes oude stad die het bombardement op Rotterdam in 1940 doorstaan hebben. Het heeft een markante geschiedenis als de plek vanwaar de Pilgrim Fathers naar Amerika vertrokken én als geboorteplaats van zeeheld Piet Hein.

Vroeger verdiende men in Delfshaven de kost met de haringvisserij en het distilleren van jenever. Nu vind je in de historische grachtenpandjes gezellige antiek- en snuisterijenwinkels, cafés en restaurants. Zoals Bierbrouwerij De Pelgrim en café De Oude Sluis, beiden met terras aan de haven. Het terras van ’t Ouwe Bruggetje, één van de betere restaurants van Rotterdam, ligt zelfs op het water.

Historisch Delfshaven heeft zijn authentieke looks altijd weten te behouden, met de ouderwetse korenmolen De Destilleerketel als belangrijk herkenningspunt. Ook Delfshaven is bereikbaar met de Watertaxi.

 

Vervoer over het water

De Snelle Watertaxi

Niets is zo spectaculair als een ritje over het water met de snelle Watertaxi (50 km per uur)! Met zo’n 50 aanlegplaatsen is het bovendien een gemakkelijke manier om van A naar B te gaan.

Er zijn tien snelle watertaxi’s: vijf 8-persoons- en vijf 12-persoonsboten. De aanlegplaatsen bevinden zich in en iets buiten Rotterdam (tussen Kinderdijk en Spijkenisse). Op verzoek kan er nog verder worden gevaren. Ritprijzen hangen af van de afstand en de groepsgrootte.

Vooraf reserveren wordt aangeraden, online of telefonisch (zie contact).
Meer informatie over de Snelle Watertaxi.

 

Veerdienst Hotel New York

De klassieke Watertaxi’s HNY pendelen op en neer tussen Hotel New York en de Leuvehaven en de Veerhaven. Je hoeft niet te reserveren, de wachttijd bedraagt hoogstens een kwartier. Er kunnen maximaal acht personen aan boord.

Meer informatie over de Veerdienst Hotel New York.