Kop van Zuid
Iris van den Broek

Kop van Zuid

De Wilhelminapier op de Kop van Zuid is een walhalla voor architectuurliefhebbers. De beroemdste starchitects ter wereld zetten hier gebouwen neer tussen de historische pakhuizen. Álvaro Siza, Renzo Piano, Francine Houben, Norman Foster en ook ‘onze eigen’ Rem Koolhaas uit Rotterdam.

Het gebouw ‘De Rotterdam’ van Rem Koolhaas springt op het schiereiland het meest in het oog. De drie met elkaar verbonden torens van bijna 150 meter hoog vormen samen een ‘verticale stad’ met luxe appartementen, een viersterren hotel, kantoren, winkels, horeca, fitness en parkeren.

Een plek vol historie

Tussen al die blinkende hoogbouw herinneren een aantal gebouwen nog aan de tijd dat veel Europeanen vanaf deze plek per stoomschip naar Amerika vertrokken. Zoals de Cruise Terminal, waar nu de meest majestueuze cruiseschepen aanmeren. En het beroemde Hotel New York, waar stoere scheepselementen nog altijd doen terugdenken aan al die landverhuizers. Of loop over de Rijnhavenbrug naar Katendrecht en bezoek het ss Rotterdam waar je kunt overnachten, eten een met een tour de geschiedenis van het historische stoomschip kunt ontdekken.

Culturele hotspots

Zowel een aantal oude pakhuizen als nieuwe torens bieden nu plek aan culturele instellingen en restaurants. Met de komst van het Nederlands Fotomuseum, filmhuis en jazzpodium LantarenVenster en het Luxor Theater is de Kop van Zuid een echte culturele hotspot geworden. Voor een lekker hapje na de film, voorstelling of expositie ga je langs bij het Pop-up Zomerterras van Dudok aan de Maas of de Foodhallen, een geliefde verzamelplek voor eten en drinken van over de hele wereld, met gerechten uit vijftien verschillende keukens.

Routes en rondleidingen

Wil je de Kop van Zuid beter leren kennen? Sluit dan aan bij de architectuurwandeling van Inside Rotterdam. Tijdens deze rondleiding ga je 1,5 uur op stap met een enthousiaste en professionele architectuur gids. Je hoort meer over de herontwikkeling van een oud havengebied naar centrum stedelijk gebied. Er wordt stilgestaan bij bijzondere gebouwen op de Wilhelminapier, zoals De Rotterdam en de woontoren Montevideo.

Wie van architectuur houdt, kijkt op dit schiereiland zijn ogen uit.

Slapen in Rotterdam

Slapen in Rotterdam

Na een hele dag indrukken opdoen in Rotterdam, is een goed bed essentieel. Ga je voor een comfortabel hotel of kies je voor een bijzondere slaapervaring?

Boek je hotel

Andere wijken in Rotterdam

Rotterdam Noord

Rotterdam Noord

ZoHo & Zwaanshals
Katendrecht

Katendrecht

Naast Kop van Zuid
Historisch Delfshaven

Historisch Delfshaven

Stukje oud Rotterdam