Duurzaam Rotterdam

Duurzaam Rotterdam

Kleine afdruk, grote indruk

In BlueCity, het voormalige Tropicana, werken meer dan 55 duurzame, circulaire ondernemers - foto Iris van den Broek

Duurzaam Rotterdam

In Rotterdam pakken bewoners en ondernemers een uitdaging met beide handen aan. Uitdagingen als plastic soep en de klimaatcrisis vragen wereldwijd om verandering. De laatste jaren beten steeds meer Rotterdamse ondernemers zich vast in de ontwikkeling van duurzame alternatieven. De innovatieve initiatieven, diensten en ondernemingen waartoe dat leidde, namen een enorme vlucht. Of het nu gaat om een hotelovernachting, een diner, wandeling of middag winkelen: in Rotterdam vind je volop vernieuwende en vriendelijkere alternatieven die met hun kleinere voetafdruk grote indruk maken.

Duurzame attracties

Al sinds 1960 is de Euromast dé belevenis op hoogte in Rotterdam. Om dat te blijven is niet alleen het fenomenale uitzicht op de stad van belang, maar ook een duurzame blik op de toekomst. Met een Golden Green Key Certificaat biedt de Euromast het hoogste niveau aan duurzaamheid voor dagrecreatie. Door groene energie te gebruiken bijvoorbeeld, met een speciaal afvalbeleid en door te koken met lokale producten. Datzelfde geldt voor Diergaarde Blijdorp, die niet alleen zorgt voor duurzaam gebouwde dierenverblijven, maar ook alle materialen en producten onder de duurzame loep legt. En wist je dat de pinguïns er lekker koud bijzitten dankzij de vele zonnepanelen die op het dak van Oceanium liggen?

Een ander iconisch uitje in Rotterdam is een vaartocht met de Spido. Het brandstofverbruik van dit schip is 20 procent lager dan andere schepen van dezelfde omvang, en de CO2-uitstoot dus ook. Bovendien is de ecostand de gangbare stand hier: langzamer én duurzamer. Zo heb je als opvarende bovendien meer tijd om de stad goed te bekijken vanaf het water. Veel duurzame initiatieven in Rotterdam zijn niet alleen interessant, maar ook spectaculair om te bezoeken. Dit is ook de stad van landbouwgrond op hoogte. De stad waar grote, industriële loodsen transformeren tot nieuwe brouwerijen. De stad met een drijvende boerderij bovendien. En heb jij weleens een heuse Sponstuin gezien? Dit zijn dé inspirerende en duurzame Rotterdamse uitjes.

Duurzaam overnachten

Veel klimaat adaptieve maatregelen zoals groene daken en waterpleinen zijn zichtbaar in de stad. Dat Rotterdam ook bewust, lokaal en sociaalmaatschappelijk ondernemen stimuleert zie je niet direct, maar is minstens zo belangrijk. Zo gingen zestien Rotterdamse hotels met project Hotel Neutraal de samenwerking aan met Green Leisure Group, BlueCity, Rotterdam Partners en Gemeente Rotterdam. Samen zetten deze partijen stappen naar een CO2-neutrale en circulaire toekomst van de Rotterdamse hotelsector. Dat betekent niet alleen een besparing van kosten, energie en water, maar ook een vermindering van afval en voedselverspilling. Wil jij Rotterdam bewust en duurzaam beleven? Lees onze tips voor een bewust en duurzaam verblijf in Rotterdam.

Duurzaam eten & drinken

De Rotterdamse eetcultuur weerspiegelt Rotterdams’ duurzaamheidsmissie perfect. Er zijn vele vriendelijke restaurants, met veel passie opgezet door ambitieuze ondernemers. Neem Rotonde: dit progressieve (en prijswinnende) restaurant beantwoordt aan verschillende voedselvraagstukken – van herkomst tot omgang met afval – en is daarmee zo circulair als de naam doet vermoeden. Of restaurant Spirit in de Groene Passage, waar je vegetarisch en biologisch eet of meeneemt. Bij The Harvest eet je altijd met de seizoenen mee en tref je dus altijd weer iets anders aan op het menu. Lees meer over de vernieuwende en verantwoorde eetcultuur van Rotterdam.

Duurzaam uitgaan

Alle sectoren in Rotterdam dragen bij aan een groenere toekomst, ook de vele festivals in de stad. Juist deze grote evenementen inspireren veel mensen (4.7 miljoen bezoekers per jaar!) dankzij hun grote zichtbaarheid tot duurzame keuzes. Rotterdam Festivals werkt hard aan festivalverduurzaming, samen met de organisatoren en zowel vanuit de sport- als de cultuursector. Een onderzoek naar alternatieven voor wegwerp plastic valt daar bijvoorbeeld onder. Dansen tijdens North Sea Jazz, een film kijken tijdens IFFR of mee rennen tijdens de NN Marathon Rotterdam geeft zo een nog beter gevoel. Lees meer over hoe duurzaam uitgaan en de toekomst daarvan.

Duurzame haven, natuur & strand

Misschien denk je bij Rotterdam eerder aan de haven dan aan natuur en strand, maar ze zijn juist nauw met elkaar verbonden. Ook hier is verduurzaming aan de orde van de dag, want met de grootste haven van Europa heeft Rotterdam die verantwoordelijkheid. Bij informatiecentrum FutureLand op Maasvlakte 2 ontdek je bijvoorbeeld de haven van de toekomst tijdens een tour. Ook leuk op het water: de Waterbus en Watertaxi. De Rotterdamse watertaxi is het ultieme Rotterdamse vervoermiddel en heeft tegenwoordig een minder vervuilende en stillere elektrische variant die bovendien meer mensen meeneemt op zijn tocht over de Nieuwe Maas.

Over de rivier gesproken: deze werkt als verbinder én draagt bij aan meer biodiversiteit, met diverse getijdenparken. Ook op hoogte vergroent Rotterdam verder. Bijvoorbeeld met het Dakpark als grootste openbare dakpark van Europa, dakboerderij DakAkker bovenop het Schieblock en het twee kilometer lange Hofbogenpark dat welig tiert op een oud spoorviaduct in Rotterdam Noord. Vergroening, verduurzaming en hergebruik van vastgoed gaan hier hand in hand! Datzelfde gebeurt aan het Rotterdamse strand in Hoek van Holland, waar bunkers dienst doen als hotelkamers en waar de Maeslantkering – een technisch kunstwerk – de omgeving beschermt tegen het water. Lees alles over Rotterdam als groene en grensverleggende havenstad.

Duurzame kunst & cultuur

Met ruim 170 verschillende culturen is diversiteit in Rotterdam een duurzaam gegeven. Nieuwe mensen, andere verhalen en vernieuwende kunst: het wordt hier met open armen ontvangen. Zoals Depot Boijmans Van Beuningen, een spiegelend en openbaar kunstdepot met groen dak en duurzaam energiesysteem. Maar ook de Rotterdamse Dakendagen, een festival op uitsluitend de daken van de stad. Hier wordt de toegevoegde waarde van duurzame daken duidelijk. Daken kunnen hittestress voorkomen en biodiversiteit vergroten en zijn dus uitermate geschikt om de klimaatdoelstellingen te halen. Ja, Rotterdam is een vooruitstrevende en vruchtbare bodem voor vernieuwing, maar laten we het erfgoed niet vergeten! Wie duurzaamheid nastreeft, koestert namelijk dat wat er al is. Welke culturele hotspots en kunstzinnige evenementen mag je niet missen? Je leest het hier.

Duurzame architectuur

Juist in een stad die barst van de dadendrang en bouwwoede is het belang van duurzame architectuur – van ontwerp en functionaliteit tot materialen en uitvoering – evident. De verwoesting van de Rotterdamse binnenstad in 1940 vormde een vrijbrief voor vernieuwing. Het resultaat is een lappendeken aan bouwstijlen, met iconen van het Nieuwe Bouwen (Huis Sonneveld, Van Nelle Fabriek) naast wederopbouwarchitectuur (Het Industriegebouw, Rotterdamsche Bank) en hypermoderne woontorens (De Rotterdam, Zalmhaventoren).

Maar ook voor het bombardement was Rotterdam al een vooruitstrevende architectuurstad! In de woningbouw bijvoorbeeld werd duurzaam gebruiksgemak al snel een belangrijk gegeven. Vooral de Bergpolderflat van Van Tijen (de eerste Nederlandse galerijflat), de Kubuswoningen van Piet Blom en het Justus van Effenblok door Michiel Brinkman waren grensverleggend. Diezelfde innovatiedrang, hang naar functionaliteit en duurzaamheid domineert nog steeds. Van het Nieuwe Bouwen en wederopbouw naar hoogbouw, bevindt de stad zich nu in de fase van innovatieve en klimaatadaptieve architectuur. Dat is goed zichtbaar in de Rijnhaven, proeftuin voor drijvend bouwen. Het spectaculaire Floating Office (door Powerhouse Company) is geheel van hout gemaakt, zelfvoorzienend, duurzaam én drijvend! Ook drijvende woningen (Havenlofts) en een drijvende boerderij (Floating Farm) werden al gerealiseerd. Water is in Rotterdam geen belemmering, maar simpelweg een ander soort bouwgrond. In de buitenruimte van de stad wordt, met bijvoorbeeld waterpleinen, wadi’s, groene daken en minder steen, gewerkt aan klimaatadaptieve maatregelen.

Hoewel de duurzame doelstellingen in strijd lijken met het streven om voor 2040 maar liefst 50.000 woningen te bouwen, maken Rotterdamse architecten van de nood graag een deugd. Bureaus als MVRDV, Powerhouse, Superuse Studios, LOLA Landscape en Mei architects and planners werken met veel ambitie aan een gezonde woonstad. Niet ‘slechts’ duurzaam, maar regeneratief bouwen is het doel: niet alleen de schade van de bouw beperken, maar op alle vlakken waarde toevoegen. De prijswinnende houten woontoren SAWA is daar ook een mooi voorbeeld van. Lees meer over Rotterdam als duurzame architectuurstad.

Duurzaam shoppen

Steeds meer duurzame winkels openen in Rotterdam hun deuren. Dat gebeurt in het centrum, maar juist ook veel in de verschillende buurten van de stad. Elk gebied heeft een ander karakter, passend bij de diversiteit aan wensen en mensen. Dus naast XXL stores en internationaal, shop je hier ook duurzame klassiekers, vintage parels, hyperlokaal, handgemaakt en hergebruikt. Lees over de leukste, meest duurzame zaken in Noord, Oost, Zuid, West en Centrum.

De Rotterdamse toekomst is duurzaam!

Rotterdam werkt en verandert, ook op het gebied van duurzaamheid. Niet alleen de gemeente, maar ook belangrijke spelers als het vervoersbedrijf RET en het Havenbedrijf werken daaraan mee, want alleen samen kunnen we duurzaam veranderen. Ook de Rotterdamse stadsprojecten tonen deze focus: ze bieden bewoners en bezoekers de ruimte om elkaar binnen een gezonde en groene omgeving te ontmoeten, terwijl ze tegelijkertijd oplossingen bieden voor bijvoorbeeld de verlaging van hittestress en het opvangen van water. Lees hier meer over de impact van Rotterdams’ zeven stadsprojecten.

Share