Gluren bij de buren

Zaterdag 3 oktober 2015 was een heerlijk zonnige dag, ideaal weer om ongegeneerd bij hele bijzondere woningen binnen te kijken tijdens Gluren bij de Buren. De hele middag konden nieuwsgierige deelnemers terecht in de meest inspirerende huizen in het Oude en Nieuwe Westen, Noord en Kralingen. De vier woontours lieten goed zien hoe veelzijdig  Rotterdam is op woongebied en hoe je ook mét kinderen in de stad heel veel kanten op kunt. Dat er veel animo is bewijst het grote aantal gluurders; maar liefst 240 mensen gingen mee op pad. Vanaf Stadspromotiecentrum Rotterdam Tourist Information verspreidden ze zich per fiets over de stad.

Video

Terugblik Gluren bij de Buren 3 oktober 2015

Mensen die op zoek zijn naar een woning in Rotterdam of gewoon dat ene droomhuis een keer van binnen wilden bekijken, gingen in de vier tours op avontuurlijke ontdekkingstocht door karakteristieke wijken. Ze kregen veel mooie en onontdekte plekjes te zien. Elke wijk biedt weer iets anders; van kluspanden en omgebouwde scholen in het multiculturele West, tot een authentieke sfeer met historische gevels in Noord en statige lanen met romantische villa’s in Kralingen. Tijdens de tours keken de deelnemers binnen bij wijkbewoners en bezochten ook tuinen, parken, speelplekken, scholen en koffietentjes.

Inspirerende woonverhalen
Uit de enthousiaste en inspirende verhalen van de bewoners blijkt dat er in Rotterdam heel veel ruimte is voor eigen initiatief. In veel van de opengestelde woningen waren eigenaars heel creatief omgegaan met de ruimte of bedachten bijzondere oplossingen om hun huis uit te breiden. Ook in het vinden van een mooie woonplek was men heel vindingrijk. Zo vond een van de bewoners zijn ideale woning via een tip van kennissen uit de kerk en kreeg een restauratiearchitect de mogelijkheid een eeuwenoude monumentale boerderij aan de ’s Gravenweg te kopen en verbouwen. De resultaten werden vol trots getoond!

Een drankje in de gevangenis
Naast wijktours met ervaren gidsen waren er ook buurtfeestjes met intieme concertjes op bijzondere locaties. Dit was op de Oogstmarkt op het Noordplein, bij het Student Hotel in Kralingen en in de Pop Up Bar aan het Kruisplein waar volgend jaar een restaurant opent. Alle routes eindigden in de mooie monumentale gevangenis aan de Noordsingel, die nu echt voor de allerlaatste keer exclusief open was voor publiek. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er nagepraat over de tours en deelden Rotterdamse bloggers hun ervaringen van deze middag.

Foto's

Tour Kralingen. Foto's ©Max Dereta

 

Tour Noord. Foto's ©Michiel Landeweerd

 

Tour West. Foto's ©Ruben Hamelink


Volg ons
Volgende keer (weer) mee met Gluren bij de Buren? Volg ons op sociale media: Rotterdam Tourist Information Facebook, Gluren bij de Buren Facebook, Rotterdam Tourist Information Twitter, Rotterdam Tourist Information Instagram.

Geef een VVV cadeaubon

Geef een VVV cadeaubon

Download de Rotterdam Tourist app

Download de Rotterdam Tourist app

Ontvang korting met de Rotterdam Welcome Card

Ontvang korting met de Rotterdam Welcome Card