Vera wandelt door Noord, Delfshaven en Rotterdam Centrum

6 februari 2020 door

Blauwe luchten, groene bomen en een lekkere temperatuur. Het voorjaar is uitermate geschikt voor heerlijke wandelingen. Vera koos onlangs voor een rondje door Rotterdam Noord, Delfshaven en Rotterdam Centrum. Met 16 km een flinke wandeling, maar ook de ideale gelegenheid om Rotterdam wat beter te leren kennen.

Bloemlezing Rotterdam

Onder een stralende zon en een lucht met hier en daar een schapenwolkje startte ik mijn wandeltocht rond Rotterdam. Ik wandelde de nieuwe Stadse Tocht Rotterdam dat een bloemlezing is van bekende en onbekende plekken in de Maasstad. Een uitgelezen wandeling om Rotterdam nog beter te leren kennen!

Rotterdamse singels

De zestien kilometer lange wandeling begon ik aan de Blijdorpzijde van Rotterdam Centraal Station. Ik wandelde richting de Spoorsingel en kwam langs het Shoarmatentje waar de eerste klant aan zijn Dönerschotel zat. Ik liep onder de grote bomen, die al hun eerste blaadjes kregen. De takken van de treurwilg reikten bijna tot aan het voetpad. Een tijdje struinde ik langs het water tot dat ik bij de Prinsekerk kwam. De Spoorsingel ging over in de Statensingel. De bomen rond de vijver en de singel kleurden roze en straalden lente uit. Ik passeerde een man, die een zwervend bestaan leek te hebben. De route ging verder langs het water. Op het gras bij het water lag een man te slapen en een oudere dame met rollator genoot van het lenteweer.

Nog een lange tijd volgde ik de Rotterdamse singel. Ik kwam langs een oud Rioolgemaal. Met zijn golvende vormen, gekleurde bakstenen en fraai vormgegeven kozijnen moest dit in de stijl van de Amsterdamse School zijn.

Vroesenpark

Ik week van de singel af en wandelde richting het Vroesenpark. In het water dobberde het grote gekleurde Badkonijn van kunstenaars Kwannie Tang en Man-Yee Mok (Studio Maky). Het park werd volop gebruikt. Een aantal was aan een picknick begonnen en ik werd tegemoet gelopen door hardlopers. Het terras van het Vroesenpaviljoen was volop bezet.

Vroeger maakte het Vroesenpark onderdeel uit van Diergaarde Blijdorp, maar na de oorlog werd het park heropend en nu is het echt een gebruikerspark om te wandelen, sporten en te recreëren. Je kunt zelfs barbecueën in het park. Ik nam een klein houtsnipper pad onder de bomen. Ik waande mij echt even in de natuur zo dicht in de stad. Ik verliet het park en liep langs het Schiekanaal waar door de schuttingen van de woonboten het water minder goed te zien was.

Roel Langerakpark

Al snel kwam ik bij het parkeerterrein van Diergaarde Blijdorp. De parkeerplaats stond aardig vol en dat was ook niet gek met dit stralende weer. Het Roel Langerakpark, grenzend aan de dierentuin, wandelde ik in. Dit deel van Rotterdam was nieuw voor mij. Het langgerekte park was echt een sportpark. Overal zag je de holes van discgolf. Ook was er een vrij toegankelijke atletiekbaan waar de eerste fanatiekelingen al aan het rennen waren. Achter het park zag ik de minaretten van de Mevlana Moskee waar een markt gehouden werd.

Oude Spoorbaan

Ik kwam in een stukje niemandsland. Ik wandelde onder een viaduct door en via een trap kwam ik op het spoortalud. Vanaf hier zag ik de Van Nellefabriek, waar ik onlangs nog de kunstbeurs Art Rotterdam bezocht. Ik liep over de oude spoordijk, balanceerde over de oude spoorrails en passeerde oude seinposten. In de verte zag ik de Lee Towers bij het Marconiplein. De spoorbaan liep ik tot aan het Marconiplein waar de route verder ging over het Dakpark.

Dakpark

Ooit was het Dakpark een oud spoorwegemplacement van de havenspoorlijn, nu is het een kilometer lang park met een buurttuin, mediterrane tuin en een speeltuin. Onder het park ligt een winkelboulevard. Een aantal jaren geleden had ik hier al eens gewandeld. Het was uitgegroeid tot een groen geheel met kleine boompjes. Aan de boompjes zag ik geurdoosjes hangen voor het verdrijven van de konijnen, die tunnels in de grond graven. Nu waren er ook wat gaten te zien veroorzaakt door de knaagdieren. Midden in het park staat een grote kas, waar het restaurant Dakpark Steak & More is gevestigd. Ik liep langs het glas van de grote kas waar mensen aan een mediterraans ontbijt zaten.

Delfshaven

Vlakbij het Dakpark ligt het historische Delfshaven. Deze haven met de Oude of Pelgrimvaderskerk, pakhuis de Dubbelde Palmbom en de stellingmolen De Distilleerketel geven het geheel een pittoresk cachet en wordt nu ook ontdekt door toeristen, maar wordt gelukkig nog niet overlopen. Ik streek neer bij een pop-up restaurant tegenover de oude pakhuizen en de kerk. Ik schoof aan een tafeltje met een geïmproviseerd terrasje en bestelde een tosti ei-sambal van een kleine kaart. Naast de tosti’s kon je er ook nog soep en gele curry bestellen. Het was heerlijk vertoeven in de zon. Het leek of ik me bevond in een oude ansichtkaart. Ik rekende af en vervolgde mijn route richting de Coolhaven.

Coolhaven

De Coolhaven werd bijna 100 jaar geleden gegraven om als verbinding te dienen tussen de Delfshavense Schie en de Nieuwe Maas. Ik wandelde langs de kade waar oude mannen gezellig zaten te keuvelen. Aan de Coolhaven zaten kleine bedrijven zoals garages. Ik liep de haven uit en kwam bij het markante gebouw van het restaurant de Machinist waar vroeger het Scheepvaart en Transport College in zat. Ik nam de trappen omhoog en wandelde richting het Park.

Het Park

Boven de bomen van het Park torende de Euromast. Jong en oud vermaakten zich in het plantsoen. Overal zaten mensen op kleedjes te genieten van het zonnetje. Alle strandstoelen bij parkcafé Parqiet waren bezet. Midden in het park waren mannen bezig met het afbouwen van het festivalterrein. Ik laveerde tussen de afscheidingshekken door naar de andere zijde van het park richting de Maas.

Maasboulevard en Veerhaven

Het leek wel zomer toen ik langs de Maas liep. Mensen zaten aan de kade of flaneerden op de boulevard. Dikwijls stond men stil om een foto te maken voor een kiekje van de Erasmusbrug of Hotel New York. Op de Maas voeren vrachtschepen of ging een watertaxi als een speer door het water. Voor de Spido stond een rij met toeristen om een tochtje te maken richting de fruithavens.

Ik sloeg af naar de Veerhaven, die vol lag met plezierschepen. Alhoewel ik al vele foto’s heb van deze sfeervolle haven kon ik het niet laten om het nog eens vast te leggen.

De wandeling ging verder over de Havenkade. De museale schepen van het Maritiem Museum waren niet meer te zien door de kraampjes van een antiekmarkt. Ik nam de metalen brug tussen de tentoongestelde schepen door. In de Wijnhaven zag ik een enorm rood schip, Vessel 11, aan de kade liggen. Vroeger was het een Brits lichtschip en nu is het een Britse Gastropub. Ik kwam bij één van de hotspots van Rotterdam bij de Oude Haven met op de achtergrond de Kubuswoningen. Op het terras werd Spaans, Duits en Frans gesproken.

Sint Jacobspark

Ik wandelde onder de Kubuswoningen door en kwam bij de Binnenrotte waar het opeens leeg leek zonder de marktkramen. Ik zette de Laurenskerk op de kiek. De terrassen aan de Binnenrotte zaten vol. Zelf ging ik even zitten op een bankje in het voor mij nog onbekende Sint Jacobspark. Jong en oud zaten in het park. Het park heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. Zo zijn er bijzondere bomen en zijn er informatiepanelen geplaatst en is er een speelterrein.

Luchtsingel

Het laatste deel van mijn wandeling ging over de Luchtsingel, een houten voetgangersbrug van 390 meter dat door crowdfunding tot stand is gekomen. Het is bedoeld om het Hofplein dat ooit het bruisende hart van de stad was uit de vergetelheid te halen. Op de houten plankjes zie je de crowdfunders waaronder Stadsinitiatief Rotterdam.

Wandelroute

Wil je deze afwisselende route, die je de meest uiteenlopende plekken van de stad laat zien, ook eens lopen? Kijk hier voor de wandelroute.

Op de route

Vroesenpaviljoen

Vroesenpaviljoen

In het Vroesenpark
Parqiet

Parqiet

In Het Park
Vessel 11 (V11)

Vessel 11 (V11)

Bij de Wijnhaven

Meer van Vera

StreetArt van Bier en Brood

Vera ontdekt de Tarwewijk

De Tarwewijk is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een s...

5 mrt 2020 door Vera
2000-2018_Noord_67A7259_IrisvandenBroek

Een zomerse wandeling langs de Rotte: van Rotterdam centrum naar Ommoord

Op de eerste zomerdag van het jaar ging Vera op pad voor een wandeling l...

10 jul 2019 door Vera
Flight of man

Merwe-Vierhavengebied, van fruitloods tot creatieve werkplek

In het weekend van 22 maart gaat het Keilecafé weer open! Dit permanent...

6 mrt 2019 door Vera