Evert Buitendijk

Rotterdam in het teken van Chinees Nieuwjaar

31 januari 2019 door Studio Maky

In de week van maandag 4 tot en met zondag 10 februari wordt het Chinees Nieuwjaar groots gevierd met allerlei activiteiten, exposities, lezingen, pop-up eetgelegenheden en culturele optredens. Het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefeest, begint officieel op dinsdag 5 februari en wordt jaarlijks groots gevierd op de daarop volgende zaterdag 9 februari in Rotterdam. Man-Yee en Kwannie van Studio MAKY vertellen je in dit blog alles over dit bijzondere feest!

Als Studio MAKY zijn we sinds paar jaar geleden betrokken bij het décor van het Chinees Nieuwjaar festival. Dit jaar staan weer onze Zodiac-poort en de rode ‘Lentefeest’ lichtboxen bij de ingang van het Wijkpark ‘Het Oude Westen’ om iedereen met de beste wensen te verwelkomen. De verlichte poort is geïnspireerd op de Chinese sterrenbeelden waarin alle 12 dieren op volgorde zijn afgebeeld. Volgens een eeuwenoude legende organiseerde de keizer Jade een race waarbij de eerste 12 dieren die eindstreep halen, een plekje zouden krijgen in de dierenriem. Het laatste dier dat net de eindstreep haalde, staat dit jaar in de schijnwerpers, het wordt het jaar van het Varken!

Rotterdam in het teken van Chinees Nieuwjaar, dansende draken en leeuwen, geluksgerechten en veel vrolijke biggetjes!

Jaar van het Vrolijke Varken

Het varken staat in de Chinees cultuur vooral bekend als een geluksdier met een zachtaardig enthousiast karakter, een sociale levensgenieter, soms even superlui, maar een harde werker om zijn of haar doel te bereiken. Het wordt ook een jaar van de vrolijke biggen in het teken van liefde, vreugde en vrijgevigheid.

Grote beelden van kleurrijke varkens en biggetjes zul je tijdens de festivalweek overal in Rotterdam treffen. Het jaarlijkse zodiac-kunstproject wordt door verschillende organisaties en kunstenaars gerealiseerd, zoals Fenmei Hu van Studio Zi, Enfant Terrible, The Wrap Maniacs en MeLikePainting. De geluksvarkens bevinden zich in o.a. de Koopgoot, de Markthal, de Bijenkorf en op de West-Kruiskade. Alle varkens worden na het festival tentoongesteld in Het Timmerhuis (Halvemaanpassage, gratis toegang t/m zondag 17 februari).

Een leuke tip voor kinderen

Op zaterdag 9 februari is er een speciale speurtocht naar het gouden varkentje met leuke prijzen en allerlei speciale kinderactiviteiten, zoals magische noodles maken met Kung Fu Tijger. Ook kan je je naam vereeuwigen in het Chinees, waar je naam wordt vertaald en op traditionele wijze wordt gekalligrafeerd.

Culinaire geluk

Samen eten met je vrienden en familie staat onlosmakelijk met het vieren van Chinees Nieuwjaar. Maaltijden worden met veel liefde en zorg voorbereid om met veel geluk, voorspoed en een vol buikje het nieuwe jaar te beginnen. Tijdens het festival zijn er op verschillende locaties speciale eetgelegen om je geluk te proeven. Zo kan je op nieuwjaarsdag dinsdag 5 februari genieten van een 8-gangen diner bij THOMS Stadsbrouwerij  (want 8 is ook een Chinees geluksgetal). Chefs van verschillende restaurants, zoals Asian Glories, Restaurant Chung en het Zesde Geluk serveren hun ‘geluksgerechten’.

Dit jaar rijdt de RotterTram weer als Peking Express door de stad. In het rijdende restaurant krijgen bezoekers gedurende de rit een fusion diner met hierbij ook acht bijzondere gerechten met Chinees-Westerse invloeden en bijpassende drankjes.

Onze favoriet is het Chinees fondue feest op zondag 10 februari in Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht. Met zijn allen gezellig rondom een fonduepan (ook wel ‘Hotpot’) samen koken en al het lekkers oppeuzelen met verschillende dans- en muziekoptredens vol verrassingen volgens de organisatie. Voor al deze activiteiten kan je het beste op de festivalsite reserveren. Ook tijdens de viering op zaterdag zijn er verschillende kookworkshops en demo’s om allerlei hapjes te proeven in de Wijkpark ‘Het Oude Westen’.

Mini-expo Chinees Nieuwjaar

Naast al het lekkers is er ook aandacht voor kunst en cultuur. Op vrijdag 8 februari opent Museum Rotterdam een mini-expo over het Chinees Nieuwjaar met als eyecatcher een 20 meter lange oude draak die speciaal voor de expo is gerestaureerd. De draak is in 1990 door zusterstad Shanghai aan de Rotterdamse Chinese gemeenschap geschonken vanwege de 650ste verjaardag van Rotterdam. De sierlijke draak heeft 10 jaar lang door de straten gedanst tijdens de Chinees Nieuwjaar festivals om veel geluk en voorspoed te zorgen.

Ook zijn er twee enorme papieren draken te zien aan de buitenramen van Museum Rotterdam, gemaakt door de Chinese kunstenares Sofie Xie. Er worden speciale presentaties in het museum gegeven door kunstenares Fenmei over Rotterdamse thema’s als sport, vernieuwing, werk en cultuur, waarvoor ze verschillende Chinese Rotterdammers heeft geinterviewd.  De opening is net als de meeste activiteiten gratis toegankelijk. Wie weet spot je een gouden varken tussen alle gigantische draken.

Er is dit jaar wederom veel te zien, te eten en te beleven. Kijk voor het volledige programma op de festivalsite en kom vooral op zaterdag om het Chinees Nieuwjaar knallend in te gaan met veel lekkers, dansende mythische wezen en groot vuurwerkfeest!

Kijk voor het volledige programma op www.rcny.nl!

新年快樂, Xīnnián kuàilè, Gelukkig nieuwjaar!

Studio MAKY

Studio MAKY

Deze blog is geschreven door Studio MAKY. Studio MAKY is een initiatief van multimedia-ontwerper & -animator Man-Yee Mok en illustrator Kwannie Tang. Studio MAKY verandert kleurrijke ontwerpen en concepten in real-life installaties en interactieve activiteiten, gespecialiseerd voor evenementen en culturele projecten.
Check de website