Fred Ernst

Op ontdekkingstocht tijdens de Museumnacht

21 februari 2019 door Lotte van Museumnacht010

Op zaterdag 2 maart wordt vanaf 20 uur de Museumnacht georganiseerd. Kunst- en cultuurinstellingen laten je zien wat ze te bieden hebben op het gebied van kunst en cultuur. Gastblogger Lotte Bloem, een van de medewerkers van het projectteam van Museumnacht010, daagt je uit om de stad eens met andere ogen te bekijken.

In ‘t kort, wat is Museumnacht010 en wat kun je er verwachten?

  1. Museumnacht010 is een initiatief van 35+ kunst en cultuurinstellingen uit Rotterdam;
  2. Op 2 maart 2019 organiseren zij gezamenlijk meer dan 80 evenementen, bovenop hun reguliere programmering;
  3. Alle deuren zijn exclusief geopend van 20:00 uur tot 01:00 uur;
  4. Kortom, dat is dansen tussen skeletten en kunst kijken met cocktails.

Tijdens Museumnacht010 zie je tentoonstellingen, gekke projecten en bizarre performances bij musea en culturele instellingen door de hele stad.

Lotte

1. In het donker

De stad ziet er heel anders uit in het donker. Haal een zaklamp bij het Chabot Museum of Vendu Rotterdam en ga op ontdekkingstocht bij de zes witte villa’s op het Museumpark of het eeuwenoude veilinghuis aan de Kipstraat. Helemaal donker is het bij het Oogziekenhuis, want daar voeren de Impromaniacs een kort en stapelgek improvisatietheater waar je niets kunt zien. Bij V2 wordt in het donker zelfs een hele nieuwe wereld gecreëerd. Rotterdamse kunstenaar Marnix de Nijs bouwde een audiovisuele installatie waarvan je niet meer weet wat voor, achter, boven of onder is. Zin in!

2. Achter gesloten deuren

Het leuke aan Museumnacht010 is dat er deuren worden geopend die normaal gesloten blijven. Zo kun je in het Schielandshuis een exclusief kijkje nemen in de 17e eeuwse stijlkamers, klim je bij het Mariniersmuseum zo op het dak voor het mooiste uitzicht van Rotterdam en duik je bij Het Nieuwe Instituut het archief in om (gratis!) een kunstwerk op de kop te tikken tijdens de enige echte Museumnacht010-veiling.

3. Door een lens van kunst en geschiedenis

Naast leuke feestjes bij Museum Rotterdam, TENT Rotterdam en de Kunsthal, kun je tijdens de nacht ook de diepte induiken. Wist je bijvoorbeeld dat een aantal iconische gebouwen als de Van Nelle Fabriek en de Kiefhoek zijn oorsprong vinden in de Bauhausbeweging? Bij het Goethe-Institut reis je met een VR-bril naar de plek waar Bauhaus allemaal begon en bij Museum Boijmans Van Beuningen vier je 100 jaar Bauhaus in al zijn glorie. Meer VR-reisjes vind je bij de Kunstuitleen, waar je het Melkmeisje van Vermeer naar hartenlust mag veranderen.

 

Ander leuk feitje, vroeger werd er belasting geheven op baarden en was single zijn extra duur. Deze bizarre belastingregels staan centraal bij het Belasting & Douane Museum. Het is dat ik zelf geen baard heb, maar anders zou ik tijdens Museumnacht010 in de rij gaan staan voor een scheerbeurt van Schorem.

En nog heel veel meer

Kortom, er is zoveel te doen dat ik helaas niet alles op kan noemen in dit artikel. Ik heb het nog niet eens gehad over de bijzondere galeries als MishMash, Christian Ouwens en Vivid, of het bloedserieuze programma van het Natuurhistorisch Museum en de schaduwkant van fotografie in het Nederlands Fotomuseum. Ik blijf bezig :-). Ga gerust naar museumnacht010.nl en stel je eigen programma samen. Last van keuzestress? Gooi Museumnacht010 een DM via Facebook of Instagram, dan stuur ik je de leukste tips. Tot 2 maart!

Gastblogger Lotte Bloem

Gastblogger Lotte Bloem

Lotte vertelt (online) verhalen over design, kunst en musea en bouwt aan ambitieuze merken. Dat doet ze voor op Nouveauniche.co, freelance voor o.a. Museumnacht010 en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, en vast bij Vruchtvlees: Digital, Strategy & Design.
Meer van Lotte

Praktische informatie

Museumnacht010 vindt plaats op zaterdag 2 maart van 20:00 tot 01:00 uur. Met een passe-partout krijg je toegang tot alle deelnemende kunst en cultuurinstellingen. Tickets zijn te koop via museumnacht010.nl. Er gelden speciale kortingen voor kinderen tot 12 jaar, Rotterdampashouders en CJP-pashouders.

Voor een weekend Rotterdam

Tofste hotels

Tofste hotels

Want je moet ook bijkomen
Coolste restaurants

Coolste restaurants

Energie voor een lange nacht
10 x must sees en bezienswaardigheden in Rotterdam

10 x must sees en bezienswaardigheden in Rotterdam

Voor de volgende dag