Culturele hotspots in Rotterdam

17 februari 2016 door De Groene Meisjes

Het is geen geheim dat wij ontzettend veel houden van de stad Rotterdam. Hoewel Rotterdammers en Amsterdammers een soort stille strijd voeren om wie de tofste stad heeft, kunnen wij gewoon niet kiezen en zijn wij even dol op beide steden. We wonen in Amsterdam, maar reizen heel regelmatig af naar Rotterdam en bezoeken dan onze favoriete plekken.

TIP 1: Street-Art spotten

In Rotterdam zijn ontzettend veel mooie kunstwerken te vinden. Natuurlijk: in musea, maar ook buiten! Wie ons blog leest weet dat wij gek zijn op street-art en weet dat we het nooit kunnen laten om even een fotootje te maken als we iets moois tegenkomen. We kregen van Ariane, van Inside Rotterdam, de tip om om een street-art route te volgen in de stad. Daarvoor downloadden we een kaartje (via Facebook) met daarop alle adressen waar mooie ‘pieces’ te vinden zijn. Hierboven zie je nog maar enkele voorbeelden van de street-art die we tegenkwamen, maar we hebben nog veel meer gezien. Zo’n tour volgen, of zelf een wandeling maken door de stad, is een regelrechte aanrader! Uit ervaring (na onze tour in New York,) kunnen we je vertellen dat het volgen van een tour nóg leuker is, omdat je dan ook een heleboel leert over de achtergrond van de kunstwerken.

TIP 2: Pak een filmpje bij Cinerama

Deze fantastische ‘vintage’ bioscoop, middenin het centrum, is één van onze favoriete filmtheaters in Nederland? Waarom? Ten eerste omdat de foyer zo gezellig is dat je er gewoon een feestje zou willen bouwen. Ten tweede omdat het filmaanbod erg goed is en precies naar onze smaak. En ten derde omdat de zalen prettig zijn en het personeel vriendelijk. Blijf je dus een weekendje in Rotterdam, dan mag een avondje Cinerama eigenlijk niet uitblijven!

TIP 3: Alles in de Witte de Withstraat is leuk

De Witte de Withstraat is gewoon fantastisch. Om doorheen te lopen, om ergens een drankje te doen, om de gallery voor moderne kunst te bezoeken, om in het RoTheater een theatervoorstelling mee te pakken of om lekker te eten bij Hotel Bazar. In en rondom de Witte de Withstraat kom je ook veel street-art tegen, dus als je dan toch een tour volgt, kom je er vanzelf langs. Cinerama is op loopafstand, dus je zit hier helemaal goed.

TIP 4: Slapen in het King Kong Hostel

En omdat de Witte de Withstraat zo’n toplocatie is, adviseren we je om een nachtje te blijven slapen in het King Kong Hostel. Veruit de tofste plek om te slapen in Rotterdam. Wat we je hierboven laten zien is alleen nog maar de bar en het restaurant. De rest van het hostel is mogelijk nog leuker en er zitten allemaal gezellige mensen die niet bang zijn voor een praatje. Hoe leuk is het om op deze manier in contact te komen met reizigers van over de hele wereld? (die allemaal dankzij de tip van Lonely Planet naar Rotterdam zijn afgereisd ;))  Daarbij komt dat het personeel enorm vriendelijk is en de tijd voor je neemt. Je weekendje Rotterdam is helemaal compleet met een overnachting in dit hostel, dat weten we wel zeker!

TIP 5: Kijk eens achter het Centraal Station

Dat het Centraal Station van Rotterdam prachtig is geworden weet iedereen. We hebben al heel wat keren vol bewondering voor het prachtige gebouw gestaan. Eigenlijk iedere keer dat we aankomen in de stad. Maar áchter het station waren we nog nooit geweest – tot vorige week! En wat je hier tegenkomt is zó awesome dat we vanaf nu het stukje achter het station nooit meer zullen overslaan. Dat beloven we plechtig. Je vindt hier poppodium Annabel, voor leuke concertjes en feestjes, een biergarten met streetfood (vooral in de zomer, denken we) en het HipHopHuis, waar tal van toffe cursussen rondom hiphop worden aangeboden aan jongeren. Wát een geweldige plek moet dit in de zomer zijn, als het terras vol zit en je lekker een drankje kunt doen op straat. (is het al bijna zomer? nee hè?)

TIP 6: Omdat we het niet kunnen laten

Ja sorry mensen, dit moét gewoon. Eten bij Spirit. Zonder overdrijven vinden wij dit het allerbeste vegetarische/biologische restaurant van Nederland en we betreuren bijna wekelijks dat er geen filiaal in Amsterdam zit. Maar goed, reden te meer om heel regelmatig af te reizen naar onze tweede lievelingsstad. Spirit is een buffetrestaurant en alles is vegetarisch, veel veganistisch. Je kunt er ontbijten, lunchen en dineren en het is er altijd druk, maar tegelijkertijd ook weer heel relaxed. We komen voor De Groene Meisjes bij de allerleukste vegan hotspots van Nederland en België, maar er is geen plek waar we zó vaak terugkomen als bij Spirit. Dus: dit heeft totaal niks te maken met cultuur of kunst, maar hier moet je gewoon een keer gegeten hebben als veggie zijnde.

Verder…

Los van deze tips is er nog zóveel meer aan te raden in Rotterdam. Wij hadden een beetje pech dat door de periode tussen kerst en oud&nieuw veel dingen dicht waren, dus we hebben niet alles kunnen bezoeken. Maar goed, dat is helemaal niet erg, want we komen graag binnenkort weer terug. Hieronder volgen nog enkele tips die we je graag willen meegeven:

– Als je van musea houdt, dan zijn de Kunsthal (waar op dit moment nog een expo van het werk van Keith Haring is,) het Boijmans Van Beuningen museum en het Nederlands Fotomuseum grote aanraders
– Drie andere (wat meer alternatieve) plekken om lekker te eten: Fenix Food Factory, Burgertrut en de Tacobar in Cafe Cultura
– De Markthal is niet per se onze favoriete plek in Rotterdam, maar als je van de markt houdt en van lekker exotisch eten, dan is een bezoekje zeker aan te raden
– De Alohabar in het voormalige Tropicana zwembad is tof. Voorral omdat er een paddenstoelenkwekerij bij in zit: RotterZwam. (vinden we cool.)
– En als je houdt van lokaal eten en urban gardens, dan raden we je aan om eens naar Rechstreex en Uit Je Eigen Stad te kijken.

We hopen dat jullie iets aan onze culturele hotspots met ‘Groene Meisjes sausje’ in Rotterdam hebben! En natuurlijk zijn we ook heel benieuwd naar tips van insiders, dus Rotterdammers en Rotterdamfans, laat van je horen bij de comments!

Deze blog is door De Groene Meisjes in samenwerking met Rotterdam Tourist Information geschreven.

Share