Maatregelen COVID-19: Sinds 1 juli is er een verdere versoepeling van de coronamaatregelen ingetreden. Lees hier wat dat betekent voor jouw bezoek aan Rotterdam.

Stripboekenwinkel Yendor: 40 jaar!

16 oktober 2017 door

Begin november bestaat Yendor 40 jaar. Vanaf start is deze populaire stripboekenwinkel vier keer verhuisd en sinds 1985 gevestigd op het vertrouwde adres aan de Korte Hoogstraat 16, tussen de urban streetwear shops, hippe koffietentjes en woonwinkels.

Must stay in Rotterdam

De naam Yendor komt van een kinderboekje van Rodney Matthews, een bekende Fantasy tekenaar, die ook de nodige LP hoezen heeft gemaakt. In november bestaat de stripboekenwinkel met deze naam al weer 40 jaar, Best uniek als je kijkt naar de winkels die komen en gaan in het centrum van Rotterdam. Gelukkig weet Yendor zijn hoofd boven water te houden.
Maar het is niet altijd makkelijk geweest. Tijdens de crisis werd er veel minder verkocht, want een strip blijft een luxe product. Maar met het aantrekken van de economie gaat het bij Yendor ook weer een stuk beter. Gelukkig maar, want ik zie dit pareltje niet graag vertrekken.

Yendor heeft op veel verschillende locaties gezeten en heeft allerlei namen als Fantastic Visions en Hara-Kiri gehad. Voor de locatie aan de Korte Hoogstraat zaten ze onder andere op de Goudsesingel en de Slaak.

Het aanbod dat Yendor heeft is gevarieerd, alles is supernetjes gesorteerd en op alfabetische volgorde te vinden.

Hobby -> werk!

Toen Henk Baard, waar het toen allemaal mee begon in 1977, met pensioen ging, was het voor Richard Kennepohl (met kuif) geen moeilijk beslissing om de stripboekenwinkel over te nemen. Richard werkte toen al met trots in Yendor en gaat nu ook weer elke dag met veel plezier naar zijn tweede huis. Ik vroeg hem naar zijn favoriete strip en hij liet met veel enthousiasme ‘De ADELAARS van Rome’ zien. Hij is fan van tekenaar Marini omdat hij zijn illustraties nog met penseel maakt, waar andere stripboeken vooral digitaal vorm zijn gegeven. En ja, Suske en Wiske heeft hij vroeger ook gelezen. ‘Iedereen begint met die strip en krijgt langzaam voorkeur voor één van de andere genres’.

Stripboeken vs. comics

Meer van de Amerikaanse strips als Marvel, Transformers (zijn mijn favorieten) en the Walking Dead? Geen probleem! Hoewel Yendor een stripboekenwinkel is die zich focus op Nederlandse strips, zijn er ook zeer veel comics en graphic novels en is er zelfs Manga te vinden.
Vooral de comics worden steeds meer verfilmd. Richard geeft hierbij aan dat de films weinig invloed hebben op de verkoop van comics. Natuurlijk worden er iets meer verkocht, maar dat mag geen naam hebben.

De populariteit van strips en comics is overigens niet minder geworden. Er worden nu zelfs stripboekenevents als Comic Con gehouden, die wereldwijd populair zijn en ‘cosplay’ (verkleden als superhelden en stripboekfiguren) wordt ook steeds meer een ding.

Meer dan strips en comics

Wat heel weinig mensen weten is dat Yendor naast enorm veel strips ook de grootste puzzelcollectie van Nederland heeft. Deze kun je vinden in de kelder. Verder vind je op de bovenste verdieping veel Lego en Duplo, zelfs alles van de huidige collectie. Ook vind je action figures en mechandise van bijvoorbeeld de Marvel helden, Star Wars en Kuifje ( en ja… Funko! Pops kun je er ook vinden).

Meer informatie

Meer informatie over stripboekenwinkel Yendor kan je vinden op onze website.
En loop je begin november langs bij Yendor, vraag dan naar het gratis boekje ‘Strips vanachter de toonbank’ dat zij in kader van het 40 jarig bestaan gratis zullen meegeven bij aankoop van hun strips.
Dit leuke boekje bevat een aantal korte strips en neemt je kort mee in de geschiedenis van strippenboekenhandel Yendor.

De blog is geschreven door Sander Daniels, adviseur online bij Rotterdam Partners

 

Share

Meer van Sander Daniels

Sander_Baker's-Dough_Main.jpg

Geen koekje van eigen deeg bij Baker's Dough

Sinds mei dit jaar heeft de Pannekoekstraat er weer een leuk eettentje b...

18 jun 2017 door Sander Daniels

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie