Maatregelen COVID-19: Vanaf 1 juni worden de coronamaatregelen voorzichtig versoepeld. Lees hier wat dat betekent voor jouw bezoek aan Rotterdam.

Vera

Struinen door het Museumpark Rotterdam in herfsttooi

21 november 2018 door

Ben je een kunstliefhebber en houd je van wandelen? Vera combineert kunst en natuur in haar bezoek aan het Museumpark. Nieuwsgierig? Lees verder voor het eerste blog van Vera.

Tussen de Westersingel, de Westerzeedijken en het complex van het Erasmus MC ligt het Museumpark. Er heerst een oase van rust en is een heerlijke plek om de reuring van de Rotterdamse binnenstad te ontsnappen. Het park ligt op het vroegere Land van Hoboken. Dit was een landgoed dat eigendom was van de redersfamilie Hoboken. Ze woonden in de villa waar nu het Natuurhistorisch Museum Rotterdam in is gevestigd. De stadsarchitect Witteveen maakte een stedenbouwkundig plan voor het park en is vanaf 1927 ingericht. In het park bevinden zich vijf musea: Kunsthal Rotterdam, Chabot Museum, Het Nieuwe Instituut, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen.

Op een woensdagmorgen na een Chai Latte bij de Heilige Boontjes aan het Eendrachtsplein wandelde ik naar het Museumpark. Op het gras bij de vijver voor Museum Boijmans Van Beuningen waggelde een nijlgans. Met zijn snavel ging hij door het vochtige gras. Ik liep de rozentuin in waar nog vele struiken in bloei stonden. Ik bleef maar foto’s maken van de rode, roze en gele bloemen. De één was nog mooier dan de ander.

Ik nam de brug richting de Kunsthal. Deze was bezaaid met herfstbladeren van de platanen aan weerszijden van de brug. De bomen met hun gebladderde bast kregen bolvormige vruchtjes. Voor me liep een oma met haar kleinzoon. Ze hield zijn hand vast. Ik vond het een schattig tafereel en kon het niet laten om het vertederende duo op de kiek te zetten.

Kunsthal

Voor de ingang van de Kunsthal stond een rij met scholieren. Ik kocht een kaartje bij de kassa en kreeg van de mevrouw van het museum een polsbandje. Mijn tas was net niet groot genoeg, zodat ik hem niet in een kluisje hoefde te doen.

Op de begane grond in een donkere ruimte hingen de foto’s van de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. In de expositie ‘Surf Tribe’ bracht hij een ode aan de surfcultuur. Voordat ik de tentoonstelling bezocht dacht ik dat ik foto’s van coole surfdudes en sexy Baywatch meiden zou bezichtigen. Ik was echter aangenaam verrast over de foto’s van surfers uit diverse windstreken. Door de zwart-wit portretten zagen de gezichten van de surfers er doorleefd en karakteristiek uit. Dat surfen een sport is voor bikkels liet Vanfleteren zien door de foto te tonen van een oude rot in het vak Peter Cole. Hij verloor een deel van zijn rechteroog door het plankzeilen. Ook Bethany Hamilton werd getekend door de watersport. Ze verloor op jonge leeftijd haar arm door een beet van een haai.

Op de gekleurde stoeltjes van het Auditorium zaten leerlingen. Ik liep de schuine helling omhoog naar de andere expositiehallen. Op de achterwand van de gehoorzaal was een kleine tentoonstelling over het 65 jarig bestaan van het Groot Handelsgebouw. Wie kent het imposante gebouw naast Rotterdam Centraal Station met Bar Brasserie Engels niet! In foto’s zag ik de geschiedenis van dit icoon van de stad.

In hal twee was de tentoonstelling ‘Actie <-> Reactie. 100 jaar kinetische kunst’. Ik wandelde tussen draaiende, roterende, lichtgevende en vibrerende kunstwerken. Het was een bijzondere waarneming tussen de verschillende kunstvoorwerpen te lopen. Ik was niet de enige waarbij verschillende zintuigen werden geprikkeld. Een aantal scholieren bewoog met veel geluid tussen het kunstschepsel door. ‘Arme leraar’, dacht ik.

Bijzonder vond ik de installatie ‘Pénétrable’ van de kunstenaar Jesús Rafael Soto. Je mocht de creatie ervaren. Ik liep tussen een gordijn van duizenden gele kunststof draadjes. Door het dichte gordijn van spaghetti sliertjes kreeg ik het gevoel dat ik alleen was op de wereld.

Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Naast de Kunsthal zit in Villa Dijkzigt het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Ook al heb ik dit laagdrempelige museum al een paar keer bezocht, blikte ik toch even binnen al was het alleen al om de “IJs-ijsvogel” te zien.

In maart fotografeerde de dertienjarige Christoph van Ingen één van de mooiste broedvogels van het land. De vliegende edelsteen zat dichtgevroren in de sloot achter zijn huis. Nu is de ijsvogel in een bak van min twintig graden toegevoegd aan de vaste collectie van het museum ‘dode dieren met een verhaal’.

De kleine vogel was niet zo goed meer zichtbaar als op de foto die viral ging, maar het was toch bijzonder om het beestje te zien. Wil je ook eens een wandeling door het Museumpark combineren met een bezoek aan één van de vijf musea? Kijk hieronder voor meer inspiratie!

10 x musea en kunstinstellingen in Rotterdam

10 x musea en kunstinstellingen in Rotterdam

Ben je een echte kunstliefhebber? Laat je dan inspireren door de top 10 van Rotterdamse musea en tentoonstellingen.

Lees meer!

Meer van Vera

StreetArt van Bier en Brood

Vera ontdekt de Tarwewijk

De Tarwewijk is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een s...

5 mrt 2020 door Vera
Wijnhaven

Vera wandelt door Noord, Delfshaven en Rotterdam Centrum

Blauwe luchten, groene bomen en een lekkere temperatuur. Het voorjaar is...

6 feb 2020 door Vera
2000-2018_Noord_67A7259_IrisvandenBroek

Een zomerse wandeling langs de Rotte: van Rotterdam centrum naar Ommoord

Op de eerste zomerdag van het jaar ging Vera op pad voor een wandeling l...

10 jul 2019 door Vera

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie