COVID-19: Nederland is in lockdown. Lees hier de Coronamaatregelen voordat je Rotterdam bezoekt.

Vera Wandelt

Een winterse wandeling door Kralingen

18 januari 2019 door

In de koude wintermaanden kan een frisse wandeling soms een welkome afwisseling zijn. Vera wandelt deze keer vanaf Rotterdam Blaak richting de Kralingse Plas. Treed in haar voetsporen en ontdek ook dit deel van Rotterdam.

Eén van de mooiste plekken om te wandelen vind ik wel Kralingen. Je waant je in een oase van rust zo dichtbij het centrum van de stad. Rond de jaarwisseling ging ik op pad voor een wandeling die ik een aantal jaren geleden al eens in het voorjaar had gelopen. Ik liep het Kralingenpad uit de Urban wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam’.

Blaak

Het zou een winterse dag worden met een kans op een klein drupje regen, maar dat deed de pret niet drukken.

De wandelroute startte vanaf Station Rotterdam Blaak. Veel mensen waren op de been. Chinese toeristen maakten foto’s voor de Markthal en een oude mevrouw trok een boodschappenkarretje achter haar aan. Ze ging naar de Centrummarkt op de Binnenrotte.

Oude Haven

Onder de Kubuswoningen van Piet Blom wandelde ik door en liep naar de Oude Haven. De terrassen waren leeg en binnen waren de stoelen in de cafés bezet. Een enkeling zat op het terras met een sigaretje.

Haringvliet

Ik struinde langs het Haringvliet waar grote boten aan de kade lagen. Bij het Oostplein keek ik op tegen een immens standbeeld van een soldaat. Ik stak de drukke Oostzeedijk over en kwam ik bij het Gemaal Schilthuis uit 1974-1977.

Hoge Boezem

Bij de Hoge Boezem wandelde ik een tijdje langs het water. Op het gras scharrelde grauwe ganzen en de brug was het territorium van de kokmeeuwtjes. Dat was maar voor even, want toen een mevrouw de witte brug over liep ging er een zwerm vogels de lucht in.

Oudedijk

Over de Boezembrug kwam ik in de Vlietlaan. In 2015 was de Vlietlaan nog één van de viezere straten van Rotterdam, maar in 2017 won het de prijs voor de schoonste straat van Rotterdam. Het winkelaanbod in deze straat was divers. Zo kon je er terecht voor een mobiele telefoon, voor hippe jurk of voor een Turks kaasbroodje waar ik voor ging.

Al wandelend peuzelde ik mijn kaassnack op en kwam op de Oudedijk de restanten van de gemeentelijke gasfabriek tegen. In het park de Nieuwe Plantage zijn de contouren van de oude gashouders nog te zien.

Kralingen

Bij de Jericholaan kwam ik in het statige deel van Kralingen. Voor de huizen stonden bakfietsen en de voordeuren waren voorzien van kerstkransen. Midden in de straat stond een kerstboom met fleurige lintjes.

Kralingse Plas

Snel naderde ik de Kralingse Plas. Ik keek uit op een jachthaven waar de boten bootpyjama’s aan hadden. Ondanks het druilerige weer waren veel mensen op de been. Ik liep naar kinderboerderij De Kraal. Op het terrein stonden allerlei kleine huisjes met rieten daken waar de boerderijbeesten hun onderkomen hadden. De geiten liepen buiten en één van de beestjes wilde zo graag naar buiten dat hij tussen het toegangshek was gaan zitten. Het was nog een hele klus om de geit weer naar binnen te geleiden, omdat het dier geen medewerking verleende. Op het wandelpad waggelden parelhoentjes en showde een pauw zijn veren.

Kralingse Bos

Bij de plas kon ik het niet laten om even met de kabelbaan heen en weer de zwieren. Als een kind zo blij ging ik met de roetsjbaan. Met de adrenaline in mijn lijf was het tijd om even te rust te komen. Dat kon prima in het Kralingse Bos. Ook al was het winter in dit jaargetijde was het bos ook prachtig. Onder de kale bomen lag een bladerendek. De paden in het bos hadden allen een naam. Zo liep ik over de Wolvenvallei, maar kon je ook het Fazantenlaantje nemen.

Ik wandelde het bos uit en ging richting de plas waar ik het vlonderpad nam. Op de plas dobberden meerkoetjes, eenden en zwanen. Ik nam de binnenste van de twee vlonders. In de verte zag ik de skyline van Rotterdam in de mist. Ook al lag het houten wandelpad best stevig in het water. Bij elke stap ging de vlonder wel wat heen en weer.

De Schone Lei

Inmiddels was ik al een tijdje aan het wandelen en was het tijd voor een rustpauze en een versnapering. Ik streek neer bij restaurant “De Schone Lei”, dat aan het einde van het vlonderpad lag. Toen ik binnenstapte viel de warmte als een warme deken over me heen. Ik schoof aan bij het laatste tafeltje bij het raam en bestelde een cappuccino en een heerlijke apfelstrudel met vanillesaus.

De Lelie en De Ster

Helaas moest ik de kou weer in, maar er stond me nog een mooie route te wachten. Ik wandelde richting de twee snuifmolens De Lelie en De Ster. In de molens worden specerijen en snuif (tabak) gemalen. Ik passeerde het herinneringsmonument het Holland Pop Festival uit 1970, het ‘Europese Woodstock’ dat plaatsvond bij de Kralingse Plas.

Park Rozenburg en Park Honingen

Het laatste deel van de route ging door Park Rozenburg en door Park Honingen. Toen ik voor het eerst de wandeling liep was ik heel erg onder de indruk van de villabuurt Park Honingen. Het is een pareltje in de stad. Rond de oude Slotvijver van Honingen liggen luxe woonhuizen in onder andere Jugendstilstijl en komt er licht uit de originele straatlantaarns. Het begon zachtjes te regenen en haalde mijn camera even uit mijn jaszak om dit plaatje op de kiek te zetten.

Wandelroute

De wandeling komt uit de gids ’Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam‘. Wil je deze route door het verrassende Kralingen ook eens lopen? Kijk hier voor meer informatie.

10 x Parken in Rotterdam

10 x Parken in Rotterdam

Bekijk de 10 mooiste parken in Rotterdam voor een winterse wandeling. In de vele parken die de stad rijk is kun je wandelen, fietsen, sporten, spelen, relaxen of genieten van een barbecue of picknick. Wij hebben de 10 mooiste parken op een rijtje gezet.

Nog meer groen!

Meer van Vera

StreetArt van Bier en Brood

Vera ontdekt de Tarwewijk

De Tarwewijk is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een s...

5 mrt 2020 door Vera
Wijnhaven

Vera wandelt door Noord, Delfshaven en Rotterdam Centrum

Blauwe luchten, groene bomen en een lekkere temperatuur. Het voorjaar is...

6 feb 2020 door Vera
2000-2018_Noord_67A7259_IrisvandenBroek

Een zomerse wandeling langs de Rotte: van Rotterdam centrum naar Ommoord

Op de eerste zomerdag van het jaar ging Vera op pad voor een wandeling l...

10 jul 2019 door Vera