Vera Wandelt

Vera ontdekt de Tarwewijk

5 maart 2020 door

De Tarwewijk is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een stadswandeling in Rotterdam gaat maken, maar deze wijk heeft verrassend veel te bieden. Vera maakte een wandeling door de buurt en deelt in dit blog haar ontdekkingen.

De Tarwewijk is ontstaan in de vorige eeuw. De woonwijk is na het afgraven van de Maashaven aangelegd. Het internet struinde ik af voor een wandeling in de Tarwewijk. Ik vond de gids “Wandelen in Charlois”, een gids met tien verrassende wandelroutes in de deelgemeente Charlois, waar een korte wandeling door deze oude arbeiderswijk van Rotterdam ging.

Zuidplein en het Theater Zuidplein

Ik pakte de metro en stapte uit bij het winkelhart van Zuid, Zuidplein. Hier legde men het eerste overdekte winkelcentrum van Nederland aan. Ik ging niet voor een bezoek aan de shopping mall en nam de trappen richting het straatniveau. Ik wandelde onder de enorme muurschildering van de Rotterdamse kunstenaars Jorge Kata Nuñez en Juan Heinsohn Huala door, dat het gebouw van het Metrostation Zuidplein opfleurde.

Terwijl ik richting het Zuidplein liep, passeerde ik het Theater Zuidplein, dat gebouwd is naar ontwerp van de architect Sybold van Ravesteyn. Hij is ook bekend van de architectuur van veel gebouwen in Diergaarde Blijdorp.

Theater Zuidplein

Theater Zuidplein

In het nieuwe pand zijn naast twee nieuwe zalen, ook een café-restaurant en Bibliotheek Rotterdam gevestigd. Het nieuwe huis van Theater Zuidplein is bijna klaar. De laatste werkzaamheden zijn in gang gezet en het ziet er veelbelovend uit. De ontwikkelingen zijn van buitenaf ook duidelijk zichtbaar. Het straatwerk van het Annie M.G. Schmidtplein wordt momenteel gelegd en dat gaat de goede kant op. Nog héél even wachten en dan is het zo ver; de nieuwe culturele hotspot van Rotterdam Zuid is een feit!

City Walks

Op het Zuidplein keek ik op tegen de opvallende beelden van een vrouw en een man op pilaren. Ik voelde me een klein duimpje in het land van de reus toen ik tussen het kunstwerk “City Walks” van de kunstenares Berry Holslag liep. Al een aantal keer eerder, was ik haar realistische creaties tijdens een wandeling tegengekomen, maar deze was wel één van de indrukwekkendste.

Millinxbuurt

Ik verliet de grote appartementen gebouwen rondom het Zuidplein en liep tussen de arbeidershuisjes met rode deuren van de Millinxbuurt. Als ik zo door de rustige woonstraten liep, kon ik haast niet geloven dat deze buurt even geleden was aangemerkt als probleemwijk. In de Borselaarstraat stond ik even stil bij een kunstwerk van Vera Harmsen, dat is gerealiseerd door een bewonersinitiatief. Het was een kleurige afwisseling in het stenige straatbeeld.

De Vallende Ruiter

Op de Mijnsherenlaan stond ik oog in oog met een enorm metroviaduct. Ik maakte een klein ommetje naar het kunstwerk “De Vallende Ruiter” van de beeldhouwer Marino Marini dat een gedenkteken is voor twintig mannen die in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter werden gedood. Het bronzen beeld viel op door de witte betonnen wanden die eromheen stonden.

Ik liep terug naar het enorme metrospoor, dat was aangelegd tussen de portiekwoningen. Ik wandelde over het smalle paadje in het gras en maakte een foto van de metrobaan toen net een metro over het spoor reed. Ik stak de Mijnsherenlaan over en wandelde de Tarwewijk in.

Tarwewijk

De Tarwewijk vond ik iets ruimer aanvoelen dan de naastgelegen Millinxbuurt. Ik zag meer variatie in de bouwstijl en er was meer groen te ontdekken. Een eyecatcher in de wijk was de school van de Rotterdamse stadsarchitect Ad van der Steur. Hij is ook beroemd voor zijn ontwerp van het Museum Boijmans van Beuningen en de ventilatiegebouwen van de Maastunnel.

Ik wandelde om het gebouw met torentje en opvallend grote ramen voor een schoolgebouw. Ook had het schoolgebouw een nieuwe aanbouw, de gymzaal Tarwesterk. De gemeente Rotterdam liet het ontwerpen door Artesk van Royen Architecten. Ze lieten de stijl van het nieuwe gebouw uit 2015 aansluiten op die van de monumentale school uit 1929.

Voordat ik langs de school liep kwam ik door een straat met een opmerkelijke straatnaam “de Voetjesstraat”. Deze naam sprak mij als wandelaar wel aan. Ik wandelde richting de Brielselaan. Ik nam de trappen en kwam op de dijk, waar ik de drukke verkeersader van bovenaf zag. Ik liep richting de Maashaven.

Maashaven

Op een groene “bult” tuurden mannen met een biertje in de hand naar het water. Een man op een fiets met twee honden passeerde me. Hij zat later op een bankje bij de Maashaven. Eén van zijn honden had een verfrissende duik genomen en dan ander maakte aanstalten om het water in te gaan. Ik had een fraai uitzicht en zag de bebouwing van de wijk Katendrecht.

Maassilo

Aan de kade lagen grote binnenvaartschepen. Ik liep langs het water en kwam langs het gebouw van Quaker Oats, van de ontbijtgranen. Ik passeerde de Maassilo, waar nu discotheek Now&Wow in zit. Tussen de roestige delen van de Maassilo hing een grote diamant. Het vierhonderd kilo wegende kunstwerk van Paul van den Berg en Joyce Grauw met de naam BlingBling laat de voormalige graansilo weer een beetje blinken.

Bier en Brood

Op de hoek van de Maassilo en het metrostation Maashaven zag ik nog een mooi StreetArt kunstwerk van het kunstenaarsduo Koen Harmsma en Jelmer Noordeman van Bier en Brood. Het is één van de kunstwerken op de pilaren van het metroviaduct tussen metrostation Maashaven naar station Rijnhaven. Bij de Maashaven pakte ik de metro.

Wandelroute

Wil je ook eens een verrassende wandeling door Rotterdam Zuid lopen? Kijk hier voor de route door de Tarwewijk.

Meer van Vera

Wijnhaven

Vera wandelt door Noord, Delfshaven en Rotterdam Centrum

Blauwe luchten, groene bomen en een lekkere temperatuur. Het voorjaar is...

6 feb 2020 door Vera
2000-2018_Noord_67A7259_IrisvandenBroek

Een zomerse wandeling langs de Rotte: van Rotterdam centrum naar Ommoord

Op de eerste zomerdag van het jaar ging Vera op pad voor een wandeling l...

10 jul 2019 door Vera
Flight of man

Merwe-Vierhavengebied, van fruitloods tot creatieve werkplek

In het weekend van 22 maart gaat het Keilecafé weer open! Dit permanent...

6 mrt 2019 door Vera