Nicolien ontdekt een oase van rust bij Trompenburg Tuinen & Arboretum

5 oktober 2017 door

Rotterdam heeft de meeste bomen per inwoner in Nederland en is met haar vele parken een groene stad. Een bijzonder park is Trompenburg Tuinen en Arboretum aan de Honingerdijk. Arboretum is Latijns voor bomentuin en Trompenburg heeft dan ook een grote collectie van bomen. Een park om van te leren maar voor mij is het vooral ook een plek om te ontspannen in de natuur.

Stad versus natuur

Ik houd van de stad, haar gebouwen en de bijkomende gemakken. Maar af en toe ontsnappen in de natuur vind ik ook heel fijn. In Rotterdam zijn er veel groene plekken waar je even ergens anders waant. Trompenburg (ook wel het arboretum) is daar het mooiste voorbeeld van. Het is werkelijk een oase van rust. Zelfs op een drukbezochte dag zijn er genoeg plekjes in het park waar je even niemand ziet of niets hoort.

Trompenburg is in de laatste 150 jaar gevormd tot wat het nu is. Een park met verschillende tuinen waar alles zijn plekje heeft. Er zijn onder andere de formele tuin met keurig geknipte struiken, de woestijnkas met verschillende soorten cactussen, de hostalaan met een bijzondere collectie – je raad het nooit – hosta’s en De Uithoek met het theehuis waar je kunt genieten van een koffie (of thee) met gebak. Ik ga vandaag voor een rooibos-thee met appeltaart.

Bijen en shiitakes

Mijn eerste keer in Trompenburg was in 2013 toen ik een cursus urban beekeeping van Immeke volgde. Een aanrader als je meer over deze bijzondere insecten en het belang voor de wereld wilt weten. Naast het theehuis in De Uithoek heeft Immeke een aantal bijenkasten staan. Als cursist mocht ik de achteringang van Trompenburg gebruiken die direct uitkomt bij het theehuis, een voormalig scoutinggebouw. Ben je bij het theehuis? Neem dan zeker (voorzichtig) een kijkje bij de bijenkasten.

In 2015 mocht ik weer via de achteringang naar binnen. Dit keer om Moestuinman Max te helpen met het kweken en plukken van shiitakes. Inmiddels is het een ware shiitake-tuin en zeker de moeite waard om even te bekijken. Als je geluk hebt is Max aanwezig en kan hij je van alles vertellen over het kweken van deze heerlijke paddenstoelen.

Het hele jaar leuk

Je kunt het hele jaar de tuinen en het arboretum bezoeken. Elk seizoen heeft zijn eigen mooie momenten en Trompenburg organiseert regelmatig evenementen die daarop inspelen. Daarnaast worden er maandelijks zondagmiddagwandelingen onder begeleiding van een gids georganiseerd met iedere maand een ander thema. Je kunt ook zelf op ontdekkingstocht aan de hand van de uitgeschreven wandelingen.

Het hele park is voorzien van paden waardoor het ook voor rolstoelen en kinderwagens toegankelijk is. Liever van de paden af? Volg dan het voetje met de ogen. Loop dan (op blote voeten) door het bos, over water en ga op zoek naar de hoekjes en gaatjes die niet zo vaak gevonden worden. Natuurlijk extra leuk voor kinderen!

Meer informatie

Informatie over openingstijden, evenementen en toegangsprijzen kun je vinden op onze website.

Dit artikel is geschreven door blogster Nicolien De Koning.

Share

Meer van Nicolien De Koning

Nicolien proost met een bloody mary.

Nicolien’s Boozy Bloody Mary Brunch

Op de Korte Hoogstraat zitten twee echte hotspots: Nicolien De Koning

Dudok - Jan Bijl

Een Rotterdams icoon: Dudok

Afgelopen jaar openden in Rotterdam meer dan 100 nieuwe restaurants, bar...

22 mrt 2019 door Nicolien De Koning