Pleinbioscoop

17 augustus 2017 door ,

Tot en met 27 augustus kun je mooie, spannende, grappige en interessante films kijken op het grootste scherm van Europa. De Pleinbioscoop is ook dit jaar weer te vinden in het Museumpark. En volgens organisator Joost Maaskant het leukste festival van Rotterdam. Voor €5 heb je al een kaartje. Kies een leuke film uit, pak een stoel en geniet!

Ontdekken

Voor de openingsavond ben ik op tijd aanwezig. Net als veel anderen. De musicalfilm La La Land zal rond 21:30 starten maar om 20:00 uur staat er al een enorme rij, met live muziek! Binnen zoeken de bezoekers een plek binnen de vakken. Er is veel te ontdekken op het terrein. Bij Man Met Bril kun je lekkere koffie halen, Stroop bakt aan de lopende band verse stroopwafels en bij Het Zesde Geluk kun je oosterse snacks eten. Ook de snoepkraam waar de popcorn heerlijk geurt heeft veel klanten. En de bars verkopen naast bier, wijn en fris voor de gelegenheid La La La Chouffe. Om in de stemming te komen speelt voor de film de jonge band Emmy Eve. Die ga ik onthouden! Ook leuk: je kunt zelf een korte film maken bij de stand van Cineville.

Inschikken

Als na een klein uur de vakken vol lijken te zitten roept organisator Joost Maaskant op dat het tijd is voor een spel. “Sta op, loop vier passen naar voren en ga weer zitten.” Ongelofelijk hoeveel ruimte er ineens gekomen is. Voordat de film begint hebben de bezoekers dit spel onder begeleiding van Joost 3 keer uitgevoerd en dat is nodig want de 3.000 beschikbare stoelen zijn allemaal verhuurd. En dan zijn er nog ruim 600 mensen die hun eigen tuinstoel, klapstoel, bank en opblaasmeubilair hebben meegenomen. Ik zit heel fijn op één van de picknickbanken bij een bar.

Betrokken

Niek Kelderman, sinds enkele jaren vrijwilliger bij Pleinbioscoop, staat trots in zijn Pleinbioscoop T-shirt gasten te verwelkomen. Gasten die inmiddels een uur in de rij hebben gestaan. “Het is heel erg druk vanavond.” Als ik Niek vraag waarom hij graag hier vrijwilliger is zegt hij enthousiast: “De organisatie zorgt heel goed voor zijn vrijwilligers. We hebben een openingsfeestje gehad met een barbecue, vrijkaartjes voor Cineville en de Pleinbioscoop is gewoon heel erg leuk!”

Pleinbioscoop viert dit jaar haar dertigste verjaardag en ook organisator Joost Maaskant viert een jubileum. Deze 30e editie markeert voor hem 10 jaar Pleinbioscoop organiseren. “Als student aan de EUR verloor ik mijn hart aan Rotterdam. Ik ging toen al graag naar Pleinbioscoop. Het was het festival waar ik ook mijn buren tegen kwam. Een soort gezamenlijke huiskamer. Erg gezellig. Toen ik later evenementen ging organiseren wilde ik natuurlijk ook Pleinbioscoop doen. Na het Witte de Withfestival was Pleinbioscoop het tweede festival dat ik mocht doen en ik vind het nog steeds het leukste festival dat er is.”

Weten

Op 25 augustus is er een avond met als thema dovencultuur. Alle posten, zoals de bar en de kassa, worden bemand door dove en slechthorende jongeren. Er is een film te zien die bij zowel goed- als slechthorenden dezelfde beleving teweeg zal brengen door het gebruik van bastonen. En je kan meedoen aan gebarenkaraoke. Ik zet hem alvast in mijn agenda!

Wil je zelf geen stoel meenemen en €1 uitgeven aan popcorn in plaats van aan een stoel? Er zijn veel winkels die meedoen aan het stoeltjescollectief. Als je wat koopt in de deelnemende winkels krijg je een sticker. Met die sticker kun je gratis een stoel gebruiken! Dus kijk even op de website wie er mee doen en scoor die stoel.

Kaartjes kopen kan online, op de avond zelf aan de kassa en bij platenzaak Velvet Rotterdam. Veel kijkplezier!

Meer informatie kan je vinden op de website van de Pleinbioscoop. Daar kan je ook het programma vinden.

Deze blog is geschreven door Nicolien De Koning. De foto’s zijn gemaakt door Fabiënne de Vlieger-Blokland.

Share

Meer van Fabiënne de Vlieger-Blokland

Meer van Nicolien De Koning

Nicolien proost met een bloody mary.

Nicolien’s Boozy Bloody Mary Brunch

Op de Korte Hoogstraat zitten twee echte hotspots: Nicolien De Koning

Dudok - Jan Bijl

Een Rotterdams icoon: Dudok

Afgelopen jaar openden in Rotterdam meer dan 100 nieuwe restaurants, bar...

22 mrt 2019 door Nicolien De Koning