Culture Campsite: overnachten in een architectonisch object

Iris van den Broek

Overnachten in een architectonisch object

2 juni 2019 door Laura Abbink

In de buurt van Historisch Delfshaven kun je sinds kort overnachten in de bijzondere objecten van Culture Campsite. Een van de initiatiefnemers, Laura Abbink, vertelt meer over het kleinschalige slaapfenomeen en de mogelijkheden.

Bij onze Culture Campsite slaap je in een architectonisch object tussen geurige planten. Onze locatie ligt dichtbij het centrum en op een steenworp van de Maas. De slaapobjecten zijn gemaakt van geupcyclede materialen. Ze zijn leuk om te bekijken én om in te slapen. De diverse objecten zijn kleiner dan een tiny house, spannender dan een tent en verschillen van alle glamping-accommodaties. Wij zien Culture Campsite als een ideale mix: een unieke ervaring tussen bezoeker, kunst, architectuur en duurzaamheid in het midden van Rotterdam.

Waar slaap ik in?

De architectonische slaapobjecten zijn gemaakt van reststromen of gemaakt vanuit een duurzaamheids- en milieuperspectief. Elk slaapobject heeft een eigen karakter en is geschikt voor twee tot vier personen. De diverse creaties zijn ontworpen door verschillende kunstenaars, ontwerpers en architecten, waaronder; Rob Sweere, ROFFAA architects, Bedbug, Sander Borsje, Studio Made By en MUD projects. Zoals je van een camping mag verwachten heeft Culture Campsite ook een gemeenschappelijke ruimte in een dome en een douche- en toiletruimte. Nieuwsgierig? Ontdek de architectonische objecten hieronder:

Expeditie Noordkaap

Expeditie Noordkaap

"Oh, wat kijk ik er naar uit om een avonturier te ontvangen." Expeditie Noordkaap vertelt een verhaal van een avonturier die een reis naar de Noordkaap had gepland maar nooit ging. Het dakterras is op maat gemaakt voor idee en ontwerp van de avonturier. Nu is de dakkoffer uitgebreid met een kas en klaar voor nieuwe avonturiers! Het biedt een comfortabele slaapervaring tussen planten. Het bed is 120 bij 200cm. Ontwerp door Sander Borsje. (foto: buroLab)

Alsof er kleine ruimteschepen zijn geland en wij mochten er in slapen. Met een werelds lekker matras en een heerlijke warme douche in de ochtend.

Astrid en Jeroen uit Amsterdam sliepen in Val Ross
Val Ross

Val Ross

"Ik heet walrus in het Zweeds maar kom gewoon van het platteland in Nederland." Dit kleinschalige architectonische slaapobject genaamd Val Ross is gemaakt van afgedankte materialen. De buik is gemaakt van een oude silo die is weggegooid door een Nederlandse boerderij. Het oog van Val Ross geeft licht aan zijn metgezellen. Het object is ontworpen en gerealiseerd door MUD projects.

Second Skin

Second Skin

"In mijn tuin ben je zo vrij als die kraai boven ons." Architectonisch Slaapobject Second Skin biedt een overnachting met eigen tuin en is hermetisch afgesloten met een ultraflexibel kunststof dat aanvoelt als een huid. Second Skin is een project in een serie plantwerken om het stedelijke microklimaat te verbeteren door een symbiose tussen gebouwen en planten aan te gaan. Second Skin is ontworpen en gerealiseerd door Rob Sweere.

Bedbug

Bedbug

"In het begin ben ik misschien een beetje verlegen, maar geef me wat tijd en we zullen de beste maatjes zijn." Dit schepsel wordt Bedbug genoemd. Hij leeft als een nomade, past zich aan aan zijn omgeving en is gemaakt van een lappendeken van drijfhout, vezelplaten en veiligheidsgordels. De transparante ogen brengen natuurlijk licht binnen en kadreren de hemel. Bedbug is ontworpen en gemaakt door Franka te Lintel Hekkert en Ronnie Kommené. (foto: buroLab)

In de Sleeping Pod, een witte kunststof capsule op poten – precies groot genoeg voor een tweepersoonsbed – waan je je een rups die zich terugtrekt in zijn cocon.

de Volkskrant
Sleeping Pod

Sleeping Pod

"Vroeger beschermde ik opgroeiende kalveren. Nu sta ik zelf op hoge poten." Sleeping Pod is gemaakt van afgedankt materiaal; kalver iglo’s. Wat voorheen diende als schuilplaats voor vee is nu getransformeerd in een kleine ruimte voor meerdere gebruikers. Sleeping Pod is verhoogd op een stalen frame om zowel het zicht te bevorderen als het gevoel van veiligheid. Ontworpen en gerealiseerd door Studio Made By. (foto: Iris van den Broek)

Erwtje

Erwtje

"Ze noemen me een erwtje, maar die goede nachtrust breng ik je." Slaapobject Erwtje is gemaakt van afgedankte voedersilo's als mobiel huisje op een pick-up. Verschillende stuken silo zijn samengevoegd tot een origineel ontwerp en functionele ruimte. Het erwtje is ruim van binnen, heeft een groot tweepersoonsbed en is geïsoleerd voor de koudere dagen. Het Erwtje is ontworpen en gerealiseerd door MUD projects. (foto: buroLab)

Een duurzaam voetje halen

Ons team bestaat uit vier ontwerpers en freelancers in de kunst en cultuur sector. Samen met Isis Hoos, Boris Duijneveld en Thijs Masthoff ben ik Culture Campsite gestart om een breed publiek kennis te laten maken met een innovatieve kijk op architectuur en design en om op een ontspannen manier de horizon op het gebied van duurzaamheid te verbreden.

Een dynamische plek voor experiment

Met de Culture Campsite bieden we een unieke ervaring en blik op (stedelijk) wonen of verblijven midden in architectuurstad Rotterdam. Daarnaast is Culture Campsite ook een dynamische plek en levendige tentoonstelling van architectuur. De komende tijd worden er ook nieuwe slaapobjecten ontwikkeld. Daarbij worden samenwerkingen gezocht met architecten, kunstenaars, vormgevers, studenten en makers. Een sneak-preview: momenteel wordt gebouwd aan de onderstaande slaapobjecten.

Floating Bricks

“Weet je altijd wat je ziet?” Je zult in eerste instantie een normale bakstenen muur zien, ons brein vult de ontbrekende stukjes in. Naarmate je echter dichterbij komt, lijkt geen steen de andere te raken. Elke steen zweeft in de lucht, maar samen vormen ze een stevige bakstenen muur. Floating Bricks combineert twee reststromen; glasplaten en afgekeurde steenstrips. Ontworpen door ROFFAA architecten.

Upstairs

“Ik laat je mijn wereld van bovenaf bekijken.” Upstairs heeft een slaapkamer op een hoogte van 2,5 meter en is gemaakt van hergebruikt materiaal. Terwijl je ligt, kun je de sterren en de skyline van Rotterdam bewonderen door het panorama aan de voorkant en het dakraam boven je. Upstairs is ontworpen en zal worden gerealiseerd als een samenwerking tussen Studio Made By en MUD projects.

Slapen in een van de objecten

Nieuwsgierig en interesse om één of meerdere nachten te verblijven op de Cultural Campsite bij De Kroon? Via de website www.culturecampsite.com reserveer je je slaapobject naar keuze en vind je meer informatie. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar mail@culturecampsite.com.

Culture Campsite
Schiemond 20-22
3024 EE Rotterdam Delfshaven

Laura Abbink

Laura Abbink

Laura Abbink is één van de vier grondleggers van Culture Campsite, samen met Isis Hoos, Boris Duijneveld en Thijs Masthoff. Daarnaast is ze betrokken bij de conceptontwikkeling en het produceren van diverse andere kunst, culturele, maatschappelijke en educatieve projecten. Ze behoud daarin graag een interdisciplinair karakter vanwege haar interesse in verschillende creërende vakgebieden en een voorliefde voor kritisch denken.

Meer over Laura

Overnachten op deze duurzame architectuur camping is een garantie voor de meest bijzondere nachtrust die je ooit hebt gehad.

De Kroon

In de buurt

Rauwdouwer

Rauwdouwer

Restaurant Rauwdouwer is dinsdag tot en met zondag geopend voor ontbijt,...
Dakpark

Dakpark

Dit park op 9 meter hoogte heeft een spectaculair uitzicht op de havens ...
Keilecafe

Keilecafe

Aan de Vierhavenstraat, net buiten het centrum van Rotterdam, kun je per...

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie