Een smeltkroes van culturen met stijl in het Nederlands Fotomuseum
12 juni 2017 door Elise Barends
Mode is van alle tijden en herhaalt zich continue. Kleding en stijl uit andere tijden en culturen blijven een inspiratiebron voor hedendaagse modeontwerpers. Denk maar aan de wijde broeken of de pakken van fluweel uit de jaren 70, de bustiers uit de jaren 90 of tribals en piercings uit de stammencultuur. In de tentoonstelling Etnomanie maakt de Rotterdamse styliste Ellie Uyttenbroek ons bewust van deze bron van inspiratie. Honderd oude foto’s van uitheemse volkeren heeft zij digitaal gestileerd, wat resulteert in een knipoog naar het straat- en modebeeld van nu.
Fotogenieke plek
Het museum doet zijn naam eer aan: het bevindt zich op een fotogenieke plek. Gelegen op de Wilhelminapier op de Kop van Zuid wordt het omringd door de hoge, moderne architectuur en oude pakhuizen. Met de Cruise Terminal en Hotel New York waan je je even terug naar de tijd dat veel Europeanen vanaf deze plek per stroomschip naar Amerika vertrokken. De blinkende hoogbouw, zoals De Rotterdam die een markant onderdeel vormt van de skyline, zet je weer met beide benen in het heden.
Instagramwaardig
Wanneer ik naar binnenloop komen drie woorden in mij op: groots, kleurrijks en modisch. De tentoonstelling bestaat uit gigantische doeken, waarop talloze mensen recht en bijna arrogant in de camera kijken. Ze lijken trots op hun kledingkeuze. Outfits die Uyttenbroek met haar stilistisch oog een extra felle kleur heeft gegeven. De foto’s zelf zijn gemaakt in de 19e en 20e eeuw in diverse uithoeken van de wereld, zoals het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Azië en Amerika en zijn onderdeel van de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Door de toevoeging van sprankelende kleuren lijken de mensen en hun kleding van deze tijd. De foto’s zijn ineens Instagramwaardig.
Een vrolijke ruimte
Tijdens de tentoonstelling neem ik alle tijd om de hand-out te bekijken. Hierdoor weet ik precies wie de geportretteerde is en waar de foto is gemaakt. Ook zie ik in dit boekje wat Uyttenbroek precies heeft veranderd aan de foto. Gele, roze, groene, rode of blauwe kleuren transformeren de zaal tot een vrolijke, feestelijke ruimte waarin etnische diversiteit en stijl in het middelpunt staan. De originele shots zijn ook te bewonderen in een kleine ‘schatkamer’ in de tentoonstelling.
Etnische culturen
Op de foto’s ontdek ik andere culturen en klederdrachten. Van een meisje op het platteland op Bali, een jongen uit Curaçao, Prins Eyamba van Calabar, Russische Buriat jagers tot aan een vrouw in Axelse klederdracht uit Zeeland. Handelaars, zendelingen of avonturiers hebben deze portretten gemaakt tijdens hun ontdekkingstocht door de wereld. Het doel was destijds vooral educatief: om burgers een beeld te geven van het leven en werken van vreemde volken.
Knipoog naar Rotterdam
Behalve een tijdsdocument zijn de serie foto’s ook een bewijs voor een veelzijdige modewereld. Het wordt mij dan ook duidelijk waarom deze tentoonstelling in het Fotomuseum wordt getoond. Uyttenbroek maakt een knipoog naar Rotterdam als kleurrijke, multiculturele stad waar zo’n 180 verschillende nationaliteiten met elkaar verbonden zijn. Ook hier vullen de straten zich door een smeltkroes van diverse culturen, die elk zijn eigen kleding draagt.
Straatbeeld
Na het zien van deze tentoonstelling duik ik weer in de straten van Rotterdam. En dit keer met een oplettend oog. En ja hoor, lopend naar de Fenix Food Factory (een voormalige scheepsloods omgetoverd tot foodmarket) glijden mijn ogen langs een diversiteit aan kledingstijlen. Hipsters, ravers, rasta’s, yuppen en fashionistas: ze komen allemaal voorbij. Een divers straatbeeld; iets wat Rotterdam nu zo mooi maakt. Zittend aan de Maas, met een biertje in mijn hand, kijk ik voldaan terug op een kleurrijke, modieuze en culturele dag.
Meer informatie
De tentoonstelling Etnomanie is tot en met 27 augustus te zien in het Nederlands Fotomuseum.
Check meer informatie en tickets
Dit artikel is geschreven door onze blogster Elise Barends
Share
Meer van Elise Barends
Elise ontdekt de geschiedenis van Hotel New York bij Museum Rotterdam
In mei 2018 kreeg Elise een rondleiding in Hotel New York van hotelporti...
27 dec 2021 door Elise BarendsDe favoriete zaakjes van Elise in het MAHO kwartier
Onze blogger Elise bezoekt met fotografe Maartje Catharina het gezellige...
17 dec 2021 door Elise BarendsLangoest aan de Maas: Vis met een goud randje
Liefhebbers van oesters, kreeft, coquilles, sashimi, gamba’s, fruit de...
16 dec 2021 door Elise Barends