Cem

Sarah en Maaike zijn in jazzy sferen bij Dizzy in Rotterdam West

26 oktober 2018 door

Jazzcafé Dizzy, een van de bekendste jazzcafés van Nederland, is voor velen een bekende plek om gezellig een avond uit te gaan en onder het genot van een borrel te kunnen genieten van de ‘arty’ jazzambiance die er heerst. Maar je kunt er ook terecht om lekker te lunchen of dineren. Maaike en Sarah ontdekken Dizzy en maken kennis met eigenaar Mustafa.

Mustafa Cingoz, een Rotterdams Turkse ondernemer, nam drie jaar geleden Jazzcafé Dizzy over. We ontmoeten Mustafa terwijl hij in de keuken ons eten bereidt. Vanavond is niet alleen de eigenaar, maar is hij ook onze kok. Hij ontvangt ons met een heerlijke groenteschotel en biertjes. Mustafa: ”Dit is de eerste keer dat ik dit gerecht maak, ik werk bijna nooit vanuit een menukaart.”  Terwijl wij plaatsnemen treft de band voorbereidingen om later die avond op te treden.

Ondernemer en eigenaar Mustafa

Jazzcafé Dizzy bevindt zich op de ’s-Gravendijkwal, een zijstraat van de Nieuwe Binnenweg, vlakbij het Stadscentrum. Wij hebben allebei met veel plezier altijd in deze buurt gewoond. Je vindt hier veel verschillende zaakjes zoals Schorem, Rotown Lilith en Koekela. Wij zijn onder de indruk van de onverwacht grote tuin dat bij het café hoort. Hier kan je een goed feestje houden! Na het eten doen we nog een drankje in de tuin met Mustafa, een Turkse verteller die geweldige verhalen over zijn verleden kan vertellen. Als Mustafa nog in Turkije woont heeft zijn vader vrome plannen voor hem. Maar hij trekt liever zijn eigen plan en besluit als tiener naar Arnhem te reizen waar zijn broer woont (het adres van zijn broer ontdekte hij op een brief). Eenmaal gesetteld in Arnhem opent de ondernemende Mustafa restaurant Mozaïk. Het is een groot succes! Hij wordt uitgeroepen tot de beste jongste ondernemer van Gelderland.

De ontmoeting

De fotograaf die ons op onze blogavond vergezelt is onze vriend Cem. De mannen Mustafa en Cem hebben een geschiedenis met elkaar, die teruggaat naar Arnhem. Cem werd daar als 16-jarige jongen na twee weken ontslagen want Mustafa stelt (terecht) hoge eisen aan zijn personeel. Jaren later is Cem politieagent in Rotterdam en als hij op een dag een verdachte auto bij het Stadhuisplein tegenhoudt komt hij Mustafa weer tegen. Mustafa is inmiddels ook verhuisd naar Rotterdam en is met een auto vol drank verdwaald in de stad. En zo mocht het toeval zijn dat de twee mannen elkaar weer ontmoetten, dit keer in Rotterdam. Bijzonder, na deze ontmoeting houden ze contact.

Jamsessies

Terwijl we geboeid luisteren naar de verhalen van Mustafa en Cem loopt het Jazzcafé langzaam maar zeker vol voor de optredens die zullen plaatsvinden. Want Dizzy is niet zomaar een café, het is een platform waar muzikanten de kans krijgen om hun muziek te laten horen. In eerste instantie voornamelijk gericht op jazz, echter zijn alle muziekgenres welkom. Elke donderdagavond vinden er ook jamsessies plaats bij Dizzy; iedereen neemt z’n eigen instrument mee en mag op het podium meedoen. Onder het genot van een biertje kijken hoe iedereen muziek maakt mag natuurlijk ook. Mustafa: “Muzikanten zijn blij met Dizzy, een aantal artiesten is hier zelfs ontdekt.” Af en toe komt de pers langs als er bijvoorbeeld een bekend orkest optreedt in Dizzy. Als je in een band zit en je muziek graag wilt laten horen aan de wereld is het zeker aan te raden een plekje op het podium bij Dizzy te veroveren!

Mustafa vertelt ons ook nog dat er regelmatig toeristen komen die, zelfs als het café-restaurant nog dicht is, op de foto gaan voor Dizzy. Nieuwsgierig? Check de agenda en ga snel een keertje luisteren!

More jazz in Rotterdam

100 jaar jazz in Rotterdam

100 jaar jazz in Rotterdam

100 jaar geleden, toen de grote havens werden gegraven, kwam jazz naar R...
BIRD

BIRD

Club BIRD Diepgeworteld in de jazz, maar met vertakkingen...
LantarenVenster

LantarenVenster

Over LantarenVenster Het filmprogramma van LantarenVenster best...

Meer van Sarah & Maaike

Blog_Binnerotte_7.jpg

Stadsterras Binnenrotte

De zomer breekt aan en iedereen wil naar buiten! Op het plein van de Bin...

16 dec 2021 door Sarah & Maaike
Parqiet_1.jpg

Parqiet

Onze bloggers Sarah & Maaike gaan altijd op zoek naar leuke horeca i...

13 dec 2021 door Sarah & Maaike
Jack Bean interieur

Sarah en Maaike eten bij Jack Bean; a concrete jungle where vegan burgers are made

Sarah en Maaike ontdekken het groene Jack Bean aan het Weena. Hier is vl...

16 nov 2018 door Sarah & Maaike