Het Nieuwe Instituut: huis voor ontwerp

3 juli 2019 door Jessica Dohmen-Verboom

Vanaf de kant van het Museumpark staat de enorme glazen pui van Het Nieuwe Instituut in een frame van staal, het ‘wasrek’, te blinken in de zon. Aan de andere kant buigt het gebouw van steen en staal mee met de straat. De ‘banaan’ herbergt het architectuurarchief van het NAi, wat nog steeds een belangrijk onderdeel is van Het Nieuwe Instituut. Hoe dit archief, de architectuur, design en digitale cultuur samen kan komen bewijst de tentoonstelling Neuhaus, een tijdelijke academie voor ‘meer-dan-menselijke kennis’. Jessica Dohmen-Verboom van Het Nieuwe Instituut vertelt in dit gastblog over de tijdelijke tentoonstelling Neuhaus.

Schoolgebouw

Als ‘eerstejaars student’ aan het Neuhaus waan je je direct in een academie. Na het conciërgehok stap je de centrale hal binnen, die toegang geeft tot de leeszaal, de studiezaal, het auditorium en verderop de lokalen. In het geschiedenislokaal aan je linkerzijde wordt het verhaal verteld van ‘ontworpen leeromgevingen’ aan de hand van imposante schetsen uit het archief. Het natuurkundelokaal toont de dynamische ecologie van de vijver in een timelapse die afgespeeld wordt in een enorme ballon. Een donker scheikundelokaal laat leerlingen materie waarnemen die normaal onzichtbaar zijn en in het lab ga je een gesprek aan met een plant of een algoritme. In Sunday Strolls kun je met een Neuhaus gids, een vergevorderde student met een specifieke achtergrond als performer, verhalenverteller, architect of danser, de academie op een andere manier ervaren.

Vorming

Als student aan het Neuhaus, een Neuhausler, volg je natuurlijk ook lessen in ‘meer-dan-menselijke’ kennis. Meer nog dan een tentoonstelling, is Neuhaus een rijk programma aan workshops, lezingen, performances, massages en wandelingen. Leer bijvoorbeeld een muur te bouwen van zeewier in De Nieuwe Huishoudschool van ontwerper Heleen Klopper, ontwerp een driedimensionale demon dat dient als een herkenningspunt voor de opslag van radioactief afval met kunstenaar Andy Weir, maak een blauwdruk met behulp van het zonlicht met ontwerpers Carolin Lange en Dico Kruijsse, of kom weer in contact met jezelf in meditatieve geluidssessies of Japanse drukpuntmassages.

In onze Sunday Strolls kun je met een Neuhaus gids de academie op een bijzondere manier ervaren.

Jessica Dohmen-Verboom

Het Nieuwe Café

In het licht van de gehele transformatie van het gebouw is Het Nieuwe Café (in 2015 uitgeroepen tot het beste museumcafé van Nederland) omgebouwd tot tijdelijke kantine. De Neuhäusler nuttigen op het zonovergoten terras hun vegetarische, seizoensgebonden en biologische maaltijden, worden wakker met echte Rotterdamse Giraffe koffie en borrelen met Kaaps bier aan de nieuwe bar, naar een ontwerp van Eric Roelen.

Huis Sonneveld

Neuhaus sluit aan bij de wereldwijde viering van het honderdjarig jubileum van Bauhaus. De ideeën van Bauhaus over lucht, licht en ruimte zijn ook terug te vinden in de stijl van Het Nieuwe Bouwen, waarvan Huis Sonneveld, de museumwoning in beheer van Het Nieuwe Instituut, een van de best bewaarde voorbeelden is. De stadsvilla is ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, onder meer bekend van de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion. De ruime raampartijen, de stalen constructie met beton en de primaire kleuren van de inrichting waren zeer modern voor de jaren ’30. De bewoners, de familie Sonneveld, toonden onvervalste Rotterdamse lef door van een statig maar behouden herenhuis te verhuizen naar een moderne stadsvilla met een compleet nieuw interieur.

Toekomst

Met Neuhaus probeert Het Nieuwe Instituut de bezoeker andere inzichten te geven, de blik te verdraaien en de anders zo vertrouwde belevingswereld op zijn kop te zetten. Het Nieuwe Instituut pakt het net even anders aan en wil hiermee de ontwerper, die altijd iets nieuws wil maken, inspireren in zijn of haar dagelijkse praktijk. Voor hen en iedereen die geïnteresseerd is in hun ontworpen omgeving probeert Het Nieuwe Instituut een huis zijn, voor nu en in de toekomst.

Van 5 juli t/m 10 november ziet Het Nieuwe Instituut in ontwrichtende fenomenen schoonheid, zoals in de stelende, beschadigende en bedreigende computervirussen van weleer in Malware: Symptoms of Viral Infection, en eind dit jaar onderzoeken we de rol van de modieuze ‘trui-met-capuchon’ in cultuur, mode en politiek in The Hoodie (30 november 2019 – 12 april 2020).

Over de schrijver

Over de schrijver

Jessica Dohmen-Verboom is online marketeer en sinds 2014 werkzaam bij Het Nieuwe Instituut. Ze denkt mee over het vertalen van de (vaak complexe) projecten naar verhalen voor publieksgroepen op social media.

In de buurt

Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam

Grote Cultuurinstelling De Kunsthal Rotterdam, opgericht in 199...
Chabot Museum Rotterdam

Chabot Museum Rotterdam

Henk Chabot Het Chabot Museum beheert één van de...