Iris van den Broek

Een zomerse wandeling langs de Rotte: van Rotterdam centrum naar Ommoord

10 juli 2019 door

Op de eerste zomerdag van het jaar ging Vera op pad voor een wandeling langs de Rotte. Ze wandelde het Terbreggepad, een wandelroute die voor een groot deel langs de rivier de Rotte loopt, door Crooswijk, de Bergse Plassen en het oude Terbregge. Ze eindigde de wandeling bij Rotterdam Alexander.

Deze fraaie wandeling startte ik bij Rotterdam Centraal. Het was nog vroeg en er waren nog weinig mensen op de been. Ik verliet het station aan de voorkant en liep in de schaduw van het gebouw de Delftse Poort via een smalle gekleurde gang richting de Luchtsingel. De houten gele brug verbindt het centraal station van Rotterdam met Rotterdam Noord. Bij de Biergarten Rotterdam waren de tafeltjes nog leeg. Niemand was nog in voor een fris biertje op dit tijdstip.

Luchtsingel en Tuin van de Hofbogen

Ik betrad de gele houten trap van de Luchtsingel en wandelde over de 390 meter houten voetgangersbrug. Ik kwam uit bij het Luchtpark, een herbestemming van de vroegere spoorlijn. Ooit reed hier de Zuid Hollandse Elektrische Spoorweg Maatschappij (Z.H.E.S.M.). Nu is het park een plek om te relaxen. Er is de ‘Tuin van de Hofbogen’ met fruitbomen en een moestuin. Ik stond op het oude perron en had een mooi uitzicht over de tuin. Ik struinde langs de fruitbomen, waar ik zelfs een kiwiboom zag met ieniemienie kiwi’s. Ik nam weer een trap naar beneden en wandelde langs huizen die me deden denken aan de Kasbah paalwoningen van Piet Blom, die ik tijdens een wandeling in het Overijsselse Hengelo tegenkwam.

De Rotte

Al snel kwam ik bij de Rotte. Ik wandelde langs de waterkant en zag een meerkoet die van plastic en takjes een nest had gemaakt. Ik vond het knap om te zien dat de watervogel zich zo snel had aangepast aan het stadse leven. Op een woonboot zag ik twee nijlganzen, die luidkeels begonnen te gakken toen ik te dicht langs hen liep. Een lange tijd liep ik langs het water totdat ik bij de stenen Noorderbrug kwam. Op de hoek van de Rottekade en de Crooswijksesingel zag ik het oude brouwerijkantoor van Heineken. Nu is het brouwhuis een appartementencomplex.

Kracht van Rotterdam

Aan de andere kant van de Rotte vervolgde ik mijn wandeling. Bij de Zaagmolenbrug zag ik een brugwachtershuisje met daarop de tekst ‘Kracht van Rotterdam‘. Deze stichting heeft sinds 2015 dit huisje in gebruik en heeft het ingericht als expositieruimte voor Rotterdamse fotografen. Elke vier maanden wisselt de tentoonstelling.

Begraafplaats Crooswijk

Ik bleef het water volgen en aan de waterkant stonden prachtige platanen met gebladderde bast. Op een bankje zat een meisje, die tuurde over het water. Ik kwam langs het poortgebouw van de Begraafplaats Crooswijk. De oude begraafplaats is de Algemene Begraafplaats van Rotterdam. De ingang zat overigens niet aan deze kant, maar aan de Kerkhoflaan. Aan de waterkant sloop een overmoedige lapjeskat naar een blauwe reiger toe, maar deze langpoot was toch een maatje te groot voor de kleine huispoes en de vogel beende niet geschrokken weg. Ik ging onder de snelweg en een spoorweg door en kwam bij een kade met dijkhuisjes. Ik had hier niet meer het idee dat ik in de drukke stad liep.

Tim’s Limonadefabriek

Aan de overkant van het water zag ik een bedrijfspand met oranje letters. Het was het pand van de gewezen Tim’s Limonade fabriek. Nu huist ‘Rebelz aan de Rotte‘ in het pand, die ex-gedetineerde vrouwen een kans biedt op een mooie toekomst. Ze worden hier opgeleid tot kok of gastvrouw.

Berg en Broeksche Plassen

Bij een smalle brug in fleurige kleur passeerde ik een schut-sluis. Ik groette de sluiswachter en wandelde verder langs een jachthaven. Al snel kwam ik bij de Berg en Broeksche Plassen. Ondanks het mooie weer was het opvallend rustig op het water. Hier en daar zag ik een zeilbootje. Meerkoetjes en eenden deinden op het water. In de verte zag ik de Prinsenmolen, een molen uit 1648, die tot 1966 de polder Berg en Broek bemaalde. Ik liep in een oase van rust onder de rook van Rotterdam.

Boterdorpse Verlaat

In een buurtschap kwam ik bij een smalle sluis, het Boterdorpse Verlaat. Op de achtergrond zag ik een fraaie witte boerderij uit 1772. Ooit was dit de vaarweg tussen de Rotte en de Strekvaart, waar schepen met moutafval van de jeneverstokerijen in Schiedam voeren.

Terbregge

Ik wandelde verder langs de Rotte en kwam in het dorpje Terbregge. De oude huizen waren voorzien van fleurige tuinen. Midden in het oude gehucht stond de stellingmolen De Vier Winden. Nu maalt de molen nog meel, die wordt verkocht in de winkel onderin de molen. Ik liep het lintdorpje uit en de route ging richting het buurtschap de Rotte. Ik week even van de route af om op het terras van ‘De Prins van Terbregge’ een drankje te drinken. Het zonnige terras lag aan het water. Al snel stond een Rivella in een wijnglas voor me. Het was goed vertoeven met dit zonnige weer bij De Prins.

Al snel pikte ik de route weer op. De zon scheen fel boven me en de fraaie wandeling ging verder langs de rivier. Op het water voer een pleziervaartuig. Ook hier was het bijzonder rustig. Een jong vrouw met kinderwagen liep me tegemoet. In de verte zag ik de galerijflats van Ommoord. Ik bleef de Rotte volgen. Even moest ik een voetbrug over en had ik een idyllisch zicht op het buurtschap. Ik struinde verder over het asfaltpad, waar ik werd ingehaald door een wielrenner. Voor mij liep een oude heer, die bezig was met zijn dagelijkse ommetje. Ik kon het water nog amper zien door het hoge gras. Ik verliet de rivier om richting de woonwijk Ommoord te lopen.

Ommoord

Onder de bomen wandelde ik door een mooie laan richting de flats van de Rotterdamse wijk. Ik stak de weg over en wandelde meteen weer in het groen. De Wijktuin Ommoord, waar het laatste deel van de route doorheen ging is onder andere een burgerinitiatief. In 2006 heeft Groenpunt Rotterdam de tuin uitgeroepen tot het mooiste stuk groen van heel Rotterdam. Niet alleen in de wijktuin liep ik in het groen. Ook vond ik de openbare ruimte rondom de hoogbouw opvallend groen.

Wandelroute Terbreggepad

Vind je het leuk om te wandelen langs de blauwe en groene randen van de stad? Deze twaalf kilometer lange wandeling het Terbreggepad komt uit de wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam’ van Kees Volkers. Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids. Nieuwsgierig naar de Rotte? Kijk voor meer informatie op Ook dit is de Rotte.

Langs de route

Luchtpark Hofbogen

Luchtpark Hofbogen

Op het dak van het voormalig Station Hofplein is een groen stadspark ger...
Lof der Zoetheid

Lof der Zoetheid

Anastasia & Elena de Ruyter zijn moeder en dochter met Russische roo...
Rebelz aan de Rotte

Rebelz aan de Rotte

In een oude limonadefabriek aan de Rotte, in Hillegersberg (voorheen Kunst ...

Meer van Vera

StreetArt van Bier en Brood

Vera ontdekt de Tarwewijk

De Tarwewijk is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een s...

5 mrt 2020 door Vera
Wijnhaven

Vera wandelt door Noord, Delfshaven en Rotterdam Centrum

Blauwe luchten, groene bomen en een lekkere temperatuur. Het voorjaar is...

6 feb 2020 door Vera
Flight of man

Merwe-Vierhavengebied, van fruitloods tot creatieve werkplek

In het weekend van 22 maart gaat het Keilecafé weer open! Dit permanent...

6 mrt 2019 door Vera