5 bijzondere Rotterdamse daken

Chris Bonis

Kijk eens wat vaker omhoog! Esther Wienese tipt 5 bijzondere Rotterdamse daken

23 april 2019 door Esther Wienese

Onze gastblogger Esther Wienese is de auteur van Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van dak en stad. Met het festival de Rotterdamse Dakendagen en de Rotterdam Architectuur Maand in het vooruitzicht, tipt zij 5 daken die een groot deel van het jaar toegankelijk zijn. Om te genieten van het uitzicht, lekker te eten of gewoon even ontspannend te loungen.

Uitzicht

Je kunt mij niet blijer maken dan met mooie uitzichten. Daarom hou ik zoveel van Rotterdam. Ik geniet dagelijks van de weidse panorama’s die ik overal krijg voorgeschoteld. Als het even kan vanaf de daken. En ik vind het heerlijk om mensen omhoog te laten kijken en te inspireren om meer te doen met hun dak. Dat is leuk voor bezoekers, het draagt bij aan het woongenot van bewoners én het is goed voor de stad.

Wist je dat?

Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland. Dat is onder meer een gevolg van de wederopbouw na het bombardement op 14 mei 1940. Pakweg 14,5 miljoen m² lege platte daken waarvan 1 miljoen m² in het centrum liggen smachtend te wachten op invulling. Om de stad voor te bereiden op de toekomst moeten die daken ontwikkeld worden voor regenwateropvang, duurzame energieopwekking, natuur en wonen, werken en recreëren.

Toegankelijk

De meeste daken in de stad zijn niet toegankelijk vanaf de straat. Daarom is het jaarlijkse festival de Rotterdamse Dakendagen zo leuk. Dan kun je het eerste weekend van juni de daken op en de stad vanuit een compleet ander perspectief beleven. Gelukkig is er een aantal daken in de stad waar je een groot deel van het jaar op kunt om te genieten van de bijzondere sfeer. Dit is mijn top 5.

1. Schieblock

Het dak op het Schieblock aan het Hofplein is in september 2017 verkozen tot ‘Het beste dak van Nederland’ en dat is volkomen terecht. Het is een oase in de stad en een bron van inspiratie voor een betere wereld. De DakAkker op dit dak is het eerste oogstbare dak van Nederland en met 1000 m² zelfs het grootste stadslandbouwdak van Europa. De biologische oogst wordt geserveerd in het dakrestaurant Op Het Dak. Hier geniet je tussen de verse groenten en eetbare bloemen van prachtig uitzicht op het dak van het Stadhuis. Rotterdamser wordt het niet.

2. The Suicide Club

Op het dak van het Groot Handelsgebouw zit sinds 2015 de eerste rooftop bar van Rotterdam. De bedenkers hebben zich laten inspireren door de spannende, dampende clubs die je had tijdens de drooglegging in Amerika. Bij de club kómen is al een beleving: door de hal van het Groot Handelsgebouw, op de binnenplaats zoeken naar de ingang en dan met een oude goederenlift omhoog. The Suicide Club heeft een langgerekt dakterras met twee buitenbars en weergaloos uitzicht op het dak dak van Centraal Station en de stad.

 

3. Bistro Binnenrotte

‘Stadsterras’ Bistro Binnenrotte ligt op het dak van de entree van de Centrale Bibliotheek. Vanaf het terras heb je schitterend uitzicht op de Markthal, station Blaak, de Kubuswoningen en de Laurenskerk. Het dakterras is bereikbaar via de begane grond van Bistro Binnenrotte en is open als het weer daartoe uitnodigt. Op marktdagen, dinsdag en zaterdag, kijk je uit op de luifels van de kramen op de Binnenrotte.

 

4. Luchtpark Hofbogen

Het dak van de Hofbogen is met een lengte van 1,9 kilometer het langste dak van Nederland. Het dak van Station Hofplein was de afgelopen jaren een populair evenemententerrein. Het is het decor van silent roof cinema Roffa Mon Amour, RYPP Wijnfestival, Motel Mozaique, de Operadagen Rotterdam, de Rotterdamse Dakendagen en jeugdvoorstellingen van het Hofpleintheater. Je kunt dagelijks vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot zonsondergang terecht op Luchtpark Hofbogen. Je kunt er in het gras liggen, op één van de vijftig kunstschapen zitten, loungen en spelen op de kunststof speeldijk, en wandelen door de heemtuin en de fruitboomgaard.

5. Dakpark

Vlak naast metrostation Marconiplein ligt het Dakpark. Dit grootste dakpark van Europa is bijna een kilometer lang en ligt op negen meter hoogte. Het is aangelegd op een in onbruik geraakt rangeerterrein dat is omgebouwd tot winkelboulevard BigShops. Het Dakpark is echt een buurtpark en je kunt er heerlijk picknicken en genieten van het uitzicht en de vele konijntjes.

 

RTI_Blog_Esther-Wienese_5-bijzondere-Rotterdamse-daken_7 RTI_Blog_Esther-Wienese_5-bijzondere-Rotterdamse-daken_7
Het Dakpark (foto: Marieke Odekerken uit Het Rotterdamse Dakenboek)

Rotterdamse Dakentour

Nieuwsgierig naar bovenstaande daken? Ga dan mee met de Rotterdamse Dakentour: een interessante verkenningstocht langs en op innovatieve en bijzondere daken in het centrum van Rotterdam. Esther ontwierp deze tour speciaal voor Inside Rotterdam.

 

Esther Wienese

Esther Wienese

Esther Wienese, is de auteur van Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van dak en stad en expert op het gebied van duurzaamheid op Rotterdamse daken. Met haar boek wil ze niet alleen mooie voorbeelden laten zien, maar iedereen met een dak inspireren om daar iets bijzonders mee te doen. Het Rotterdamse Dakenboek is ook verkrijgbaar in een Engelse (softcover) uitgave: Rotterdam Rooftops.

Koop het Rotterdamse Dakenboek!

Meer informatie

Stadsterras Binnenrotte

Stadsterras Binnenrotte

De zomer breekt aan en iedereen wil naar buiten! Op het plein van de Bin...
Rotterdam Architectuur Maand

Rotterdam Architectuur Maand

Vanwege het coronavirus gaat de Rotterdam Architectuur Maand in het voor...