10 keer origineel afhalen in Rotterdam

Haal een frisse nose én de beste to-go’s

Iris van den Broek

10 keer origineel afhalen in Rotterdam

22 februari 2021

In een crisis herken je de creatieve ondernemer, en laat Rotterdam er daar nu veel van hebben! Onze stad is gezegend met keukens in alle stijlen, sferen en sterren. De zaken zelf zijn dan wel gesloten, maar de ondernemers erachter werken door. Ze slepen ons – Rotterdammers, bezoekers, liefhebbers – door deze kleurloze episode heen, door onze letterlijke en figuurlijke honger naar goede smaak te stillen. Loop tijdens je wandeling door Rotterdam even om voor deze originele afhaaladressen!

1. De oesters van Hotel New York

Oesters om af te halen, waarom eigenlijk niet? Het restaurant van Hotel New York – onder andere bekend om de ‘zondagse’ schalen vol zeevruchten – biedt heerlijke gerechten om te bestellen. Waaronder dus een oesterpakket met daarin zes Normandische creuses, een oestermes en doek van Hotel New York. Wil jij jouw geliefde verrassen, maar opende je nooit eerder zelf een oester? Een instructiefilmpje helpt je op weg.Liever geen oesters maar wél de ‘hotelrestaurantervaring’? Bestel dan je Tafel vol Hotel New York!

2. Van appelbeignet tot garnalenkroket bij De Kaaps’ Snackloket

Elke zaterdag en zondag opent het Snackloket van De Kaap zijn deuren op het Deliplein van Katendrecht. Geen snelle snacks hier, want alles is met liefde huisgemaakt. Het loket speelt in op gelegenheden, feestdagen en seizoenen. Kies de ene week een appelbeignet en het volgende weekend de garnalenkroket. Constante factor is de gezelligheid!

3. American pancakes uit de drive-thru van By Jarmusch

Ook in deze ongewone tijden hoef je gelukkig geen genoegen te nemen met een schraal ontbijt. Geheel passend bij het concept van de American-style diner By Jarmusch in Het Industriegebouw, opende deze zaak een heuse drive-thru. Ook de signature dish is te bestellen: American pancakes (neem die met blauwe bessen, maple syrup en boter!), net als de grilled cheese, omelet en açai bowl. Bestel via WhatsApp en haast je naar het Hoogkwartier, waar je gelukkig ook per fiets, step of al wandelend door de drive-thru mag. Open van vrijdag tot en met zondag van 9 tot 14 uur.

4. Park-vibes en bakkie pleur van Parqiet

Het Park was altijd al toevluchtsoord voor jonge en oude Rotterdammers die even een groene neus willen halen, maar juíst nu is deze plek populairder dan ooit. En juíst nu is het dan een feest dat Parqiet – horecazaak gevestigd in het oude, charmante koetshuis – dagelijks open is voor afhaal. Combineer je dosis groen met een een shot cafeïne en/of zoet! Of het fameuze worstenbroodje van Jordy’s op de (katerige) zondagochtend. Of een warme choco met slagroom én rum! Of.. nou ja, je snapt het wel: genoeg lekkers hier!

5. Canned cocktails van Williams Canteen

Eind 2019 opende Williams Canteen de deuren aan de William Boothlaan, haaks op de Witte de Withstraat. Niet lang daarna moesten de deuren sluiten, maar dat weerhield ze er niet van om indruk te maken op AD’s Gouden Pollepel-recensent Lot Piscaer. De cocktails uit blik waarover zij schrijft, zijn ook af te halen! Koop bijvoorbeeld 4 canned cocktails en krijg er een 5e + een zak ijsblokjes bij. Zo krijgt jouw vrijdagmiddagborrel weer wat van zijn oude allure terug!

6. Verse baksels, kebab en champagne van Lux

Het restaurant van Lux sloot haar deuren, maar een nieuwe bakkerij opende! En dat leverde alles behalve misbaksels op. De bakkerij is donderdag t/m zondag geopend en heeft een beperkte, maar heerlijke en steeds wisselende voorraad. Niet alleen broden, maar ook sauzen, worsten, buikspek en kazen worden hier even gretig gemaakt als het pand uitgedragen. Bestel en betaal online en haal jouw Lux(e) baksel op aan de ‘s-Gravendijkwal. Tip: elke zondag haal je er tussen 15 en 18 uur een broodje lamskebab met gerookte aubergine, zwarte knoflook, Turkse pepers, koolsalade en saus, met een glas champagne om het weg te spoelen.

7. Geblikt speciaalbier van Kaapse Maria

Kaapse Maria is het thuis van de Kaapse Brouwers aan de Mauritsweg. Hoewel je hier even geen versgebrouwen bier kunt proeven, zijn de Rotterdamse biertjes wél af te halen. Bestel bijvoorbeeld het Kaapse Kwartet: een selectie van vier geblikte speciaalbieren uit de eigen brouwerij. De brouwers zitten tijdens de sluiting niet stil en ontwikkelde Kaapse Mark, naar/voor premier Mark Rutte. Het is een bitter biertje, zoals de sluiting van de horeca een bittere pil is om te slikken. Mis je de goeie ouwe bierpraat? Een live online Kaapse proeverij laat je kennismaken met ‘Het beste Rotterdamse bier van de wereld’

8. Churros van Containerbar

Sinds de zomer van 2020 vult Containerbar het letterlijke en figuurlijke gat in de markt van het Oude Noorden, in dit geval op het Noordplein. Elk weekend openen de deuren nu voor een afhaalwijntje, -biertje, koffie to go én de beste weekend snacks. Je haalt er hotdogs, maar ook Spaanse churros: gefrituurd deeg met kaneelsuiker of Nutella. Containerbar werkt nauw samen met ondernemers uit de buurt en zo ook hier: voor het churros-recept gaan alle credits naar de ‘buren’ van restaurant Destino, gevestigd aan de Zaagmolenkade.

9. Afhaal-afternoon tea van Lof der Zoetheid

Het interieur van Lof der Zoetheid was nog maar net vernieuwd, of ze moesten alweer sluiten. Maar zoals de heerlijke kitsch hondenbeeldjes die er de tafels sieren, zijn moeder en dochter Anastasia en Elena de Ruyter ook trouw aan hun gasten. Ze bakken en bedenken onverminderd voort en bieden hun zoete en hartige zaken aan via het Afhaalloket. Bestel bijvoorbeeld een afternoon tea voor twee, met allerlei lekkers en inclusief de thee! Bestellen kan per mail of – nog makkelijker – via WhatsApp

10. Babka-broden en pita’s van Mecca

Met een op het Midden-Oosten-geïnspireerde kaart haal je bij Mecca in het Oude Noorden heerlijke bakba-broden en pita’s. Maar dit is ook het mekka van goede koffie to go, huisgemaakte limo, natuurwijn en hete choco!  Alles gaat als warme babka-broodjes over de toonbank van het afhaalloket (ma t/m za), dus zet die voettocht naar Mecca maar in!