Maatregelen COVID-19: Vanaf 5 augustus geldt er in drukke Rotterdamse (winkel)gebieden een mondkapjesplicht. Lees hier wat dat betekent voor jouw bezoek aan Rotterdam.

Highlights 2020
Iris van den Broek

Highlights 2020

Rotterdam is een stad waar altijd iets bijzonders te beleven is. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe iconen aan de skyline van de stad toegevoegd, zoals de Markthal, De Rotterdam en het Rotterdam Centraal Station. De dynamiek van Rotterdam daagt je uit de stad keer op keer te ontdekken. Nieuwsgierig wat je komend jaar aan festivals, evenementen en nieuwe initiatieven in de stad kunt verwachten? Lees verder!

Festivals & evenementen

Op de festivalkalender van 2020 prijken vertrouwde iconische evenementen als het International Film Festival Rotterdam, NN Marathon, NN North Sea Jazz Festival en Rotterdam Unlimited. Onder de nieuwkomers zijn I Love Urban (Oeverpark Nesselande), Parkzicht Outdoor (Park de Twee Heuvels) en Het Weelde Festival (Merwe-Vierhavens). Wegens groot succes keren ook de festivals POW!WOW! in het Rotterdam Street Culture Weekend (Afrikaanderwijk) en het Rotterdam Bluegrass Festival (Pijnackerplein) terug in 2020.

Als grote nieuwkomer op de kalender prijkt met trots het Eurovisie Songfestival dat op 12, 14 en 16 mei plaatsvindt in Rotterdam Ahoy. Daarnaast komt er van 8 tot en met 16 mei een divers stadsprogramma met tientallen feestjes, public viewings en optredens van artiesten en Rotterdams talent op tal van plekken in de stad. Naast de viering van de 65e jubileumeditie van het Eurovisie Songfestival wordt in 2020 stilgestaan bij 75 jaar vrijheid en de herdenking van 80 jaar bombardement.

Delfshaven400

Ook is het in 2020 400 jaar geleden dat de Pelgrim Vaders via Delfshaven naar hun beloofde land vertrokken. Onder de noemer Delfshaven400 wordt van 17 juli tot en met 9 augustus uitgebreid aandacht besteedt aan het Rotterdamse aandeel uit deze wereldgeschiedenis met muziek, dans, verhalen, exposities en rondleidingen en de komst van het museumschip De Halve Maen (al te zien vanaf mei 2020) als een van de grote publiekstrekkers.

International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

27 jan – 7 feb 2021
Art Rotterdam Week

Art Rotterdam Week

Een week vol kunst van 5 t/m 9 februari 2020.
Eurovisie Songfestival

Eurovisie Songfestival

Rotterdam Ahoy is in mei 2020 de locatie voor de 65e editie van de Eurovisi...

Architectuur

In 2020 wordt het bijzondere Depot Boijmans Van Beuningen in het Museumpark leeg opgeleverd waarna de verhuizing van de 151.000 kunstwerken van start gaat voorafgaand aan de opening van het depot in de tweede helft van 2021. Begin 2020 worden de laatste spiegels aan de gevel van het depot geplaatst, het dakbos geplant en de inrichting van de entree, de atriumvitrines en het restaurant gereed gemaakt. Het ontwerp van MVRDV (van architect Winy Maas, ook verantwoordelijk voor de Markthal) won in 2014 de architectenselectie voor het Depotgebouw. Het gebouw dat zij ontwierpen heeft een ronde komvorm die bekleed wordt met spiegelend materiaal. Door de weerspiegeling van het omliggende Museumpark in de gevel wordt het gebouw één met de omgeving.

Fenixloods II

In 2020 wordt gestart met de verbouwing van de Fenixloods II. Stichting Droom en Daad wil op de eerste verdieping het verhaal van de landverhuizers in beeld brengen. Momenteel wordt een kunstcollectie aangelegd die aansluit bij het thema. De begane grond van de Fenixloods II biedt in de toekomst een mix van creatieve, culinaire en culturele activiteiten voor de buurt, de stad en bezoekers. Op het dak komt een architectonisch uitzichtpunt van MAD Architects, van waaruit Rotterdam 360 graden te zien is. Vanwege de complexiteit van het pakhuis is het nog niet bekend wanneer DE FENIX haar deuren opent.

Verhuizing Fenix Food Factory

Verhuizing Fenix Food Factory

Met de start van de verbouwing van Fenixloods II zal de Fenix Food Factory uit het pakhuis vertrekken (geopend tot 26 januari 2020). Maar gelukkig hoeven we geen afscheid te nemen van de populaire hotspot want Kaapse Brouwers, Jordy's Bakery, Westlandse Tuin, Booij Kaasmakers, CiderCider, Bosch&deJong, Stroop en Blije Wijnen zijn vanaf medio maart te bezoeken in de verbouwde Fenixloods I, vijftig meter verderop. Ook het fijne POSSE zal verhuizen en gaat verder in een prachtg pand op de hoek Brede Hilledijk / Sumatraweg als POSSE Petite Brasserie.

Meer info

Kunst & cultuur

Dat Rotterdam een rijk cultureel leven heeft is ook in 2020 zichtbaar. Museum Boijmans van Beuningen, dat in 2019 dicht ging voor een grootschalige verbouwing, presenteert een aantal bijzondere tentoonstellingen bij collega-instellingen onder de naam Boijmans bij de Buren. En de Kunsthal komt komend jaar o.a. met de tentoonstelling Extase met grofkorrelige erotische portretten uit de jaren zestig van Sanne Sannes, in Extra Large is een overzicht te zien van imposante wandkleden naar ontwerpen van beroemde kunstenaars als Picasso, Le Corbusier en Miró en vanaf de zomer is het interactieve Wonderland te zien waarin het klassieke verhaal van Lewis Carroll tot leven komt. Je kunt ook nieuwe tentoonstellingen verwachten in de andere musea waaronder het Nederlands Fotomuseum, Maritiem Museum en Het Nieuwe Instituut.

Samensmeden, meesters in zilver

Samensmeden, meesters in zilver

In het Belasting & Douane Museum zijn t/m 17 januari 2021 zilveren pronkstu...
Ateliergeheimen van Rotterdam

Ateliergeheimen van Rotterdam

Museum Rotterdam laat je kennis maken met zes schilders die van de 17e tot ...
Kunst stelt alles voor

Kunst stelt alles voor

Het Chabot Museum toont moderne meesters uit de collecties van Museum Boijm...

Nieuwe hotspots

In Rotterdam openen er wekelijks nieuwe winkels, restaurants en andere hippe hotspots. Op onze pagina Nieuw in Rotterdam tonen we een laatste selectie van deze nieuwe locaties zoals Williams Canteen, Ohana: Poke & More en het Japans georiënteerde Nishi Market. Maar laat je in het eerste kwartaal van 2020 ook verrassen bij cocktailbar en restaurant Botanero, de klassieke arcadehal Poing, het smaakvolle Jack Rotterdam en het Chinese Shanghai Papa. Ook een nieuwe hotspot gespot? Laat het ons weten via info@rotterdamtouristinformation.nl.

 

2500-Beelden-Binnenrotte_20180919_cam1_HR_zonnig_zonderrad 2500-Beelden-Binnenrotte_20180919_cam1_HR_zonnig_zonderrad
Het kunstwerk van Ben Zegers, met de poëtische titel ‘Iedereen is dood behalve wij’ wordt verwacht in mei 2020. Credits: Artist: Ben Zegers, Photo: Jan van der Ploeg, Artist impression: 3D capacity

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie