Maatregelen COVID-19: Vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur gelden er aangescherpte Coronamaatregelen. Lees hier wat dat betekent voor jouw bezoek aan Rotterdam.

Dodenherdenking & Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag zou dit jaar groots gevierd worden, omdat Nederland 75 jaar bevrijd is. Helaas kon dat niet doorgaan vanwege het coronavirus, maar in Rotterdam was er toch een mooie afsluiter op deze dag: het kunstwerk Franchise Freedom, van kunstenaarsduo DRIFT en kunstorganisatie Mothership, bestaande uit 300 lichtgevende drones die zweefden boven de Maas. Een eerbetoon aan hen die dag en nacht werken voor de vrijheid en veiligheid van anderen.

Het is verdrietig dat we dit jaar niet bij elkaar kunnen komen om de verwoesting van ons stadshart 80 jaar geleden te herdenken. Maar het is mooi om te zien hoe creatief van de nood een deugd wordt gemaakt. Een verlicht hart boven ons historische hart, hartverwarmend!

Burgemeester Aboutaleb

14 mei

Op 14 mei 1940 verwoestte een bombardement van de Nazi’s bijna de hele binnenstad van Rotterdam. Dat leidde tot de capitulatie van Nederland. De plaatsen waar de bommen vielen zijn gemarkeerd als de Brandgrens. Nog geen vier dagen na het bombardement begonnen de Rotterdammers aan de wederopbouw van de stad. Vanwege Corona gaat de grote herdenking niet door, maar er is tussen 13.00 en 13.45 op RTV Rijnmond een herdenkingsprogramma.

 

Lichtmonument Levenslicht

27 januari is het 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om de 104.000 Nederlandse Joden, Roma en Sinti die zijn afgevoerd te herdenken, vroeg het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan kunstenaar Daan Roosegaarde om een tijdelijk lichtmonument te maken. Zijn werk ‘Levenslicht’ heeft een diameter van 20 meter – bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. De landelijke presentatie en die voor Rotterdam waren respectievelijk op 16 en 27 januari aan de Eva Cohen-Hartogkade, waar ook het Joods Kindermonument is.

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie