75 jaar vrijheid - Levenslicht

Rotterdam herdenkt op maandag 4 mei de gevallenen tijdens de Nationale Dodenherdenking. Bevrijdingsdag, dinsdag 5 mei, wordt gevierd met het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland in het Park bij de Euromast. Dit jaar staat Nederland stil bij 75 jaar bevrijding en vrijheid, met onder andere het Lichtmonument Levenslicht.

Lichtmonument Levenslicht

27 januari is het 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om de 104.000 Nederlandse Joden, Roma en Sinti die zijn afgevoerd te herdenken, vroeg het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan kunstenaar Daan Roosegaarde om een tijdelijk lichtmonument te maken. Zijn werk ‘Levenslicht’ heeft een diameter van 20 meter – bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. De presentatie was op 16 januari in Rotterdam en is van 22 januari tot en met 2 februari in meer dan 170 Nederlandse gemeentes te zien waar de slachtoffers van de Holocaust woonden.

Rotterdams deel Levenslicht

Vanaf 27 januari zijn in Rotterdam 600 stenen van Levenslicht te zien. Op die dag is er een samenkomst aan de Eva Cohen-Hartogkade met speeches en muziek. Oud-Statenlid en waterbouwer Ronald E. Waterman, die als kind Theresiënstadt overleefde, spreekt en legt samen met Rotterdamse kinderen en burgemeester Aboutaleb een steen bij het monument. Na de bijeenkomst gaat het monument langs verschillende Rotterdamse scholen als onderdeel van het lesprogramma over de Holocaust. Ook wordt het kunstwerk in de Centrale Bibliotheek (27 april t/m 8 mei) en bij het Verhalenhuis Belvédère (datum volgt nog) geplaatst.

Nationale Dodenherdenking

Op 4 mei herdenkt Rotterdam de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook alle burgers en militairen die zijn omgekomen of vermoord tijdens latere oorlogssituaties en vredesoperaties. Over de stad verspreid zijn meerdere herdenkingen, zoals bij monument De Verwoeste Stad. Wie wat meer wil weten over de oorlog in Rotterdam kan ’s middags mee met de Herdenkingswandeling van Gilde Rotterdam. Het gehele jaar door kun je ook wat opsteken bij Museum Rotterdam ’40’45.NU.

Theater na de herdenking

Theater Rotterdam Schouwburg doet mee met Theater Na de Dam. Er kan gekozen worden uit twee voorstellingen: Urland herdenkt en Kamp van Hotel Modern. In Theater Walhalla is vanaf 4 april Sultan in de Maan te zien. Op 4 mei begint deze voorstelling, over de Marokkaanse sultan Mohammed V die 250.000 Joden het leven redde, om 21 uur.

Centrale herdenking

Centrale herdenking

De centrale herdenkingsbijeenkomst is vanaf 18.30 in de Grote of Sint-Laurenskerk. Om 19.30 uur gevolgd door een Stille Tocht via de Hoogstraat, Keizerstraat en Blaak naar Plein 1940. Daar begint bij monument ‘De Verwoeste Stad’ om 19.50 uur de herdenking met kranslegging door burgemeester Aboutaleb. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het spelen van het Wilhelmus. Hierna leggen verschillende autoriteiten en organisaties kransen ter nagedachtenis.

Meer over De Verwoeste Stad

Bevrijdingsdag

In het Park bij de Euromast wordt jaarlijks het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland gehouden.De line-up is een mix van dj’s en bandjes en wordt binnenkort bekend gemaakt. Vorig jaar waren er o.a. optredens van Sam Feldt (Ambassadeur van de Vrijheid), Blaudzun en Josylvio. Naast het muzikale programma kun je ook veteranen ontmoeten, kunnen kinderen knutselen en staan er foodtrucks.

14 mei

Op 14 mei is in Rotterdam ook een grote herdenking, want op die dag in 1940 verwoestte een bombardement van de Nazi’s bijna de hele binnenstad van Rotterdam. Dat leidde tot de capitulatie van Nederland. De plaatsen waar de bommen vielen zijn gemarkeerd als de Brandgrens. Nog geen vier dagen na het bombardement begonnen de Rotterdammers aan de wederopbouw van de stad. Gilde Rotterdam organiseert ’s middags een Herdenkingswandeling.

Ook interessant

Lonely Planet’s Pocket Rotterdam

Lonely Planet’s Pocket Rotterdam

Nederland in top 10 van 2020
Koningsdag

Koningsdag

Rotterdam viert feest
Eurovisie Songfestival Rotterdam

Eurovisie Songfestival Rotterdam

Ook in mei 2020

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie