Maatregelen coronavirus: Ook in Rotterdam zijn extra maatregelen getroffen om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Lees meer informatie.

75 jaar vrijheid

Rotterdam herdenkt op maandag 4 mei de gevallenen tijdens de Nationale Dodenherdenking. Bevrijdingsdag, dinsdag 5 mei, wordt gevierd met het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland in het Park bij de Euromast. Dit jaar staat Nederland stil bij 75 jaar bevrijding en vrijheid, met onder andere het Lichtmonument Levenslicht.

Lichtmonument Levenslicht

27 januari is het 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om de 104.000 Nederlandse Joden, Roma en Sinti die zijn afgevoerd te herdenken, vroeg het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan kunstenaar Daan Roosegaarde om een tijdelijk lichtmonument te maken. Zijn werk ‘Levenslicht’ heeft een diameter van 20 meter – bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. De landelijke presentatie en die voor Rotterdam waren respectievelijk op 16 en 27 januari aan de Eva Cohen-Hartogkade, waar ook het Joods Kindermonument is.

Na de presentaties zijn de lichtgevende stenen te zien in 170 Nederlandse gemeentes waar de slachtoffers van de Holocaust woonden. In Rotterdam worden ze getoond op verschillende scholen. Ook wordt het kunstwerk in de Centrale Bibliotheek (27 april t/m 8 mei) en bij het Verhalenhuis Belvédère (datum volgt nog) geplaatst.

 

 

Nationale Dodenherdenking

Op 4 mei herdenkt Rotterdam de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook alle burgers en militairen die zijn omgekomen of vermoord tijdens latere oorlogssituaties en vredesoperaties. Over de stad verspreid zijn meerdere herdenkingen, zoals bij monument De Verwoeste Stad. Wie wat meer wil weten over de oorlog in Rotterdam kan ’s middags mee met de Herdenkingswandeling van Gilde Rotterdam. Het gehele jaar door kun je ook wat opsteken bij Museum Rotterdam ’40’45.NU.

Centrale herdenking

De centrale herdenkingsbijeenkomst is vanaf 18.30 in de Grote of Sint-Laurenskerk. Om 19.30 uur gevolgd door een Stille Tocht via de Hoogstraat, Keizerstraat en Blaak naar Plein 1940. Daar begint bij monument ‘De Verwoeste Stad’ om 19.50 uur de herdenking met kranslegging door burgemeester Aboutaleb. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het spelen van het Wilhelmus. Hierna leggen verschillende autoriteiten en organisaties kransen ter nagedachtenis.

Het beroemde standbeeld van Zadkine, De Verwoeste Stad, speelt een belangrijke rol bij onderstaande video van Erico Smit, die hij maakte voor het project Move over, I ‘m next.

Theater na de herdenking

Theater Rotterdam Schouwburg doet mee met Theater Na de Dam. Er kan gekozen worden uit twee voorstellingen: Urland herdenkt en Kamp van Hotel Modern. In Theater Walhalla is vanaf 4 april Sultan in de Maan te zien. Op 4 mei begint deze voorstelling, over de Marokkaanse sultan Mohammed V die 250.000 Joden het leven redde, om 21 uur. Het waargebeurde verhaal Elke nesjomme is een parel – Hoe mijn vader de oorlog overleefde is 4 mei in Studio de Bakkerij te zien en de dagen er voor en er na ook in vier andere Rotterdamse podia.

Voor de meeste van onze Nederlandse fans is vrijheid heel normaal. Maar dat is het niet. Wij willen die boodschap overbrengen.

Steven Jansen van dj-duo Lucas & Steve Ambassadeur van de Vrijheid

Bevrijdingsdag

In het Park bij de Euromast wordt jaarlijks het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland gehouden. De line-up is een mix van dj’s en bandjes. Voor Rotterdam zijn Lucas & Steve al bevestigd. Zij zijn dit jaar één van de vier Ambassadeurs van de Vrijheid. Naast het muzikale programma kun je ook veteranen ontmoeten, kunnen kinderen knutselen en staan er foodtrucks.

14 mei

Op 14 mei is in Rotterdam ook een grote herdenking, want op die dag in 1940 verwoestte een bombardement van de Nazi’s bijna de hele binnenstad van Rotterdam. Dat leidde tot de capitulatie van Nederland. De plaatsen waar de bommen vielen zijn gemarkeerd als de Brandgrens. Nog geen vier dagen na het bombardement begonnen de Rotterdammers aan de wederopbouw van de stad. Gilde Rotterdam organiseert ’s middags een Herdenkingswandeling.

Ook interessant

Lonely Planet’s Pocket Rotterdam

Lonely Planet’s Pocket Rotterdam

Nederland in top 10 van 2020
Koningsdag

Koningsdag

Rotterdam viert feest
Eurovisie Songfestival Rotterdam

Eurovisie Songfestival Rotterdam

Ook in mei 2020

De website van Rotterdam Info maakt gebruik van cookies en kan andere gegevens van en over u verzamelen. U gaat hiermee akkoord door op 'Melding sluiten' te klikken of door gebruik te blijven maken van onze website.

Meer informatie