COVID-19: Lees hier de Coronamaatregelen voordat je Rotterdam bezoekt.

De RDM-terreinen en gebouwen vormen samen met het Quarantaineterrein en het tuindorp Heijplaat een havengebied met een hoge cultuurhistorische waarde. Bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, Rotterdams beroemdste scheepswerf, werden vroeger schepen gebouwd van de Holland-Amerika Lijn. Zoals cruiseschip het ss Rotterdam. Nu werken bedrijven, studenten en onderzoekers er samen aan duurzame technische innovaties.

In 1899 besloot een aantal Rotterdamse zakenlieden dat het tijd was om de scheepsbouw in Rotterdam nieuw leven in te blazen. In 1903 was het zover: de scheepswerf van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) werd in gebruik genomen.

Omdat de werf destijds lastig te bereiken was vanuit Rotterdam, besloot de toenmalige directeur dat er dichtbij de werf goede huizen moesten komen, in een aantrekkelijke omgeving. En zo geschiedde: in 1917 was het dorp Heijplaat een feit, met 311 huizen ontworpen door architect Baanders.

In de jaren die volgden, breidden zowel RDM als het dorp Heijplaat zich uit. De Dokhaven werd gegraven en op het RDM terrein kwamen onder andere ijzerwerkloodsen, een nieuw kantoor en entreegebouw, een schaftlokaal met bibliotheek, een smederij en gieterij en een grote scheepsbouwloods. Eind jaren veertig werd daar nog Dok 8 aan toegevoegd, voor de reparatie van zeer grote schepen.

De RDM groeide uit tot één van de grootste werven van Europa. Eind jaren 50 werd hier het nieuwste vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn gebouwd: het ss Rotterdam. In de jaren daarna kreeg de RDM het moeilijk maar bleef uiteindelijk – flink ingekrompen – tot midden jaren negentig actief als overheids-NV in de defensie-industrie en apparatenbouw.

In 2002 werd het RDM terrein aangekocht en werd het industriële erfgoed gerenoveerd en ontwikkeld door het Gemeentelijk Havenbedrijf. RDM Rotterdam is nu een vestigingsplaats voor creatieve en innovatieve ondernemers uit de ‘maakindustrie’. Een deel van de ruimtes kan gehuurd worden voor zakelijke bijeenkomsten. De oude directieruimten zijn prachtige voorbeelden van de Nederlandse Art Deco Stijl.

Het dorp Heijplaat draagt de status van beschermd stadsgezicht. In de stille straten waan je je terug in de tijd.

RDM en Heijplaat bevinden zich net voorbij de Waalhaven, middenin het Rotterdamse havengebied. De snelste manier om er vanuit Rotterdam te komen is met de Waterbus, een boot die vertrekt vanaf de Erasmusbrug.

Share

Adres & Contact